Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

cute baby girl lying on bed while mother looking a 2021 08 29 12 39 33 utc scaled

Annelerin bir o kadar merakla beklediği fakat içerisinde zorlu bir dönemlerin başında elbette bebeklerin diş çıkarma dönemi gelir. Bebeklerin çıkardıkları dişler onlar daha doğarken çene yapılarının içinde bulunmaktadır. Diş çıkarma macerası bebeklerde genellikle 6. ay ile 1. yaş arasında görülebilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki her bebeğin gelişim evreleri kendine özeldir ve farklılıklar gösterir. Kimi bebek daha emeklemeden sıralamaya başlar kimi bebek ise geç veya erken diş çıkarır.

Bu dönemlerde sevgili annelerimizin yapmaları gereken şey çevrelerindeki bebeklerle kendi bebeklerinin gelişimlerini kıyaslamamalı ve bebeğinin kendine özel bir gelişimsel süreç içerisinde olduğunu unutmamalıdırlar.

Bebeklerin yeni çıkan süt dişleri 6-7 yaşlarına kadar görevlerini yapar ve sonra dökülerek gerçek dişlerine yer açarlar. Bu yazımızda bebeklerin diş çıkarma macerası sürecinin belirtileri nelerdir, bu süreçte neler yapılabilir gibi başlıkları sizler için derledik. Konu ile ilgili ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar?

bebeklerde dis cikarma 3

Bebekler 3. aylarından itibaren etraflarını keşfetmeye tutabildikleri nesneleri ağızlarına götürmeye birçok nesnenin tadına bakmaya başlarlar. Bu hareket kimi ebeveyn için diş çıkarma süreci olarak algılanır ve “Erken mi diş çıkaracak?” endişelerine kapılmalarına sebebiyet verir. Aslında bebeklerin bu hareketleri onların keşif aşamasının sadece bir parçasıdır. Bebekler yeni tanıdıkları nesneleri ağızlarına götürmeye meyillidirler. Bu hareketi diş çıkarma sürecinin erken başlayacağı gibi yorumlamamak gerekir.

  • Genel olarak dişler ilk 6. aydan itibaren çıkmaya başlayabilir. Fakat bu tam 6. ayda ilk dişini çıkaracağı anlamına gelmez. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu tamamen bebeğin gelişimsel süreci ile alakalıdır. İlk dişini 6. aydan erken çıkarabileceği gibi daha geç sürelerde de çıkarabilir. 6. aydan geç veya erken çıkan dişlerin bebeğin gelişimsel bir bozukluğu olduğu anlamına gelmediği
  • Genel olarak bebeklerin ilk çıkan dişleri alt ön kesici dişleri ve en geç çıkan dişleri ise azı dişleri olabilmektedir.
  • Bebekler 3 yaşlarına geldiklerinde tüm dişleri çıkmış ve toplamda 20 adet süt dişleri olmuş olur.
  • Ortalamalara bakıldığında kız bebeklerin erkek bebeklerden önce diş çıkarmaya başladıkları söylenebilmektedir.
  • Çocuklar 4 yaşına geldiklerinde süt dişlerinin aralarında yavaş yavaş boşluklar oluşmaya başlar. Bunun sebebi ise yakın zamanda dökülüp kalıcı dişlerin yerini alacağı çene yapısının kendi doğal büyüyüp gelişmesinden kaynaklanmaktır.
  • 6 ile 12 yaşları arasında ise çocukların ağızlarında hem süt hem de kalıcı dişleri kalıcı olarak bulunurlar.

gebelik uzmana sor

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde dis cikarma 1

Anne ve babalar için en merak edilen konulardan birisi ise bebeklerde diş çıkarma belirtileridir. 3. ayda başlayan ağza nesne götürme hareketi ile karıştırılmaması için genel olarak belirtilerin bilinmesi yarar sağlayacaktır. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Bebeklerde huysuzluk, mızmızlanma,
  • Uyku problemlerinin yaşanması,
  • İştahsızlık problemi görülmesi,
  • Dişin çıkacağı bölgede kırmızılık oluşması
  • Bir yanağın kızarması
  • Eşyaları ısırmanın artması
  • Kabızlık veya ishal gibi problemlerin ortaya çıkması,
  • Tükürük ve salyalarda artış,
  • Kulaklarda ağrı, kaşıntı gibi şikayetler,
  • Kilo alımının yavaşlaması veya kilo kaybı gibi belirtiler genel olarak bebeklerin diş çıkarma sürecinde görülen belirtilerdir. Bazı bebekler bu belirtileri hiç göstermeden veya kendine özgü belirtiler ile diş çıkarabilirler.

Bebeklerin diş çıkarması kadar dişleri çıktıktan sonra dişlerine gösterilecek bakım da önem taşımaktadır. Bebeğinizin diş bakımı için yapılması gerekenleri diş doktorunuza (covid-19 salgını nedeniyle mümkünse online veya telefonla) danışarak öğrenebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki bebeklerimizin hayatlarına başladıkları ilk andan itibaren sizlerle beraber yaşayacakları birçok süreç olacaktır. Her ne kadar zorlu bir süreç olsa da ilk diş çıkarma evresi de çok özel bir dönemdir. Bebeğinizin ilk hayat deneyimlerinde olduğu gibi hayatının daha birçok deneyiminde yanı başında destekçisi olmanız dileğiyle. Mutlu sağlıklı ve huzurlu günlerde görüşmek üzere.

Leave a Reply