Bebeklerde İlk Yardım

cpr first aid training on a doll infant 2022 12 16 00 51 24 utc scaled

Bebeklerde ilk yardım sağlık koşullarının en iyi şekilde yerine gelmesi açısından önemlidir. Genel olarak beklenmedik durumlarda ilk müdahalenin doğru bir şekilde yapılması hayati tehlikenin ortadan kalkmasını sağlamakta ve bu nedenle ilk yardım eğitiminin herkes tarafından alınması önemli hale gelmektedir. İlk yardım ilaçsız uygulama olarak anılmakta ve doğru müdahaleler ile sağlık personelinin gelmesinin gecikebileceği durumlarda tüm kişilerin uygulayabileceği yöntemleri kapsamaktadır. Özellikle bebeklerin emeklemeye başlaması, yürümesi, yerde gördüğü şeyi almaya ve ağzına götürmeye başlaması ile bebekler için de ilk yardım uygulamalarının kullanımını gerekli hale getirebilmektedir. Ev içi kazaların sıklıkla yaşanabileceği durumlar olarak; düşme, yaralanma, boğulma, yanık gibi sağlık problemlerinde ilk yardım uygulamasının yapılması her zaman önemli olmaktadır. 

Bebeklere Uygulanacak İlk yardım Uygulamaları

Bebek boğulmasında ilk yardım uygulamasının mutlaka o an zaman kaybı oluşmasına izin verilmeden yapılması gerekir. Buna göre uygulanması gerekenler:

  • Bebeği kol ya da diz üzerinde başı aşağı olacak biçimde uzatmak
  • Beş defa bebeğin kürek kemiklerinin arasına elin iç kısmı ile vurmak
  • Yapılan müdahalelere rağmen ağızdan alınan cismin çıkmaması durumunda bebeğin yarı gövdesi aşağı bakacak şekilde yatırarak bebeklerde heimlich manevrası uygulamak
  • Bebeğin göğüs altından beş kez hafif bir şekilde baskı uygulamak
  • Yapılan işleme ağızdan yutulan cismin çıkması gerçekleşene kadar devam etmek

Yapılacak tüm bu müdahaleler genel olarak bir yaş altındaki bebekler için uygun yöntemler olarak bilinmektedir. Yaş aralığı bu noktada önemlidir. Özellikle bebeklerde ilk yardım uygulaması için bir yaş sonrası aşamalar şu şekilde olmalıdır:

  • Bebeğe arkadan sarılın
  • Arkadan uzatılan eli bebeğin göbek deliği ile göğüs kafesi arasında yerleştirilerek yumruk yapın
  • Bu şekilde beş kez bebeği kendi bedeninize doğru kuvvetli olacak biçimde çekin
  • Yapılan işlemi cisim çıkana kadar ya da ilk yardım ekibi gelene kadar tekrarlayarak bebeğin yaşama devam etmesini sağlayın.

İlk yardım doğru yapıldığı takdirde hayatın devam etmesine etkisi oldukça büyüktür. En küçük boğulma riskleri dahi gerekli müdahalelerin gecikmesi durumunda istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle gerekli eğitimlerin alınması ve ilk yardım çantasının her zaman hazır bulunması herkesin yapması gereken işlemler olarak kabul edilmektedir. 

gebelik uzmana sor

Bebeklere Hangi Şartlarda İlk yardım Uygulaması Yapılmalıdır?

Bebeklere ilk yardım uygulaması gerektiren durumlar olarak birçok neden ve durum bulunmaktadır. Buna göre bebekler burun ya da kulak deliklerine yabancı bir cisim sokabilmektedir. Yaşanan bu durum karşısında bilinçsiz olmak ve yanlış müdahale yapmak iyi bitmesi beklenen durumların daha kötüye gitmesine sebep olabilecektir. Yaşanabilecek bir diğer durum bebeğin gözüne toz kaçmasıdır. Bu durumda hemen bebeğin gözü soğuk su ile yıkanarak tozun göze zarar vermesi engellenmelidir.

Bazı durumlarda ilk yardım konusunda ne kadar iyi bir eğitim alınmış olursa olsun doktor müdahalesine ihtiyaç olabilmektedir. Özellikle göze yabancı bir cisim batması durumunda mutlaka doktor müdahalesi gerekmektedir. Bebeğin dışarıda kedi ya da köpek ile karşılaşması her zaman olası ihtimaller arasında yer almaktadır. Bu durumda hemen ısırılan bölgenin sabunla ve soğuk su ile yıkanması doğru bir hamle olacaktır. Arı sokması durumunda ise mutlaka sıcak kompres yaparak arı sokulan bölgenin en kısa süre içerisinde iyileşmesi sağlanacaktır. Bebeğin yaşadığı olumsuzluğa sessiz kalmayıp hayatını kurutacak hamleler yapabilecek olgunluğa erişmek hem ebeveynler için hem de tüm toplum için gerekli olmakta ve bu durum her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. 

Bebeklerde Yanık Durumunda Uygulanacak İlk yardım 

Bebeklerde yanıklarda ilk yardım uygulaması yanığın şiddetine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Birinci derece yanıklarda yapılması gereken şey yanık olan bölgenin su altında tutulmasıdır. Evde yanıklı bölgeye diş macunu, yoğurt, zeytinyağı sürmek doğru bilinen yanlışlar içerisinde yer almakta ve istenmeden yanığın şiddetinin artmasına neden olmaktadır. Yanmanın beraberinde gelen su toplaması durumunda mutlaka o bölgeye buz uygulaması yapmak gerekmektedir. Yemek yanıklarında yanık bölgeyi sabun ile ovalamak su ile yıkamak doğru bir yöntem olacaktır. Yanık için her ne kadar ilk müdahale evde yapılsa dahi mutlaka en kısa süre içerisinde sağlık kuruluşları ile iletişime geçmek, iz kalmasının önüne geçilmesinde etkili olacaktır. Bebeklere uygulanan ilk yardım hayati bir öneme sahiptir ve yaşanan her olumsuzluk ile ilgili farklı bir ilk yardım uygulaması bulunmaktadır. 

 

Leave a Reply