Üşütme deyince akla soğuk havalar gelse de mide üşütmesi için bu durum söz konusu değildir. Mide üşütmesi hem sıcak hem de soğuk havalarda bebeklerde sıklıkla yaşanan hastalıklardan biridir. Bu soruna genellikle bazı virüsler sebep olmaktadır. Bu virüslere rota virüsü denir. Ancak zaman zaman bakteriler de mide üşütmesine sebep olabilmektedir ve durum ciddi olabilir. Bebek bünyesi erişkin bünyesinden daha hassas olduğu için midesini üşütmüştür deyip geçilmemeli ve doktor ile irtibata geçilmelidir.
Bebeğin midesini üşütmesine virüsler ya da bakteriler sebep olsa da virüs ve bakterilere bebeğin hücrelerinin kapılarını açan durumlar vardır:
- Bebeğin ellerini ağzına götürmesi virüs ve bakterilerle buluşmasına sebep olabilir. Ayrıca hijyenik olmayan ortamlar ve oynadığı oyuncaklar da yine bebek için tehdit oluşturmaktadır.
- Bebek yediği ve içtiği şeylerle de virüs ve bakterilere davetiye çıkartabilmektedir. Bunun önüne geçilmesi için bebeğe asla musluk suyu verilmemeli ve yediği besinler yıkanabiliyor ise mutlaka bol suyla yıkanmalı ve bebeğe öyle yedirilmelidir.
- Ayrıca hava sıcaklığı da iyi ayarlanmalıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlar bebekte rahatsızlığa yol açabilir.
- Havuzlardan da bebekler virüs ya da bakteri kapabilir. Bu sebeple hijyen testinden geçmiş olan havuzlar tercih edilmelidir.
Bebeklerde Mide Üşütmesi Belirtileri Nelerdir
Bebeklerin en büyük anlaşma dili ağlamalarıdır. Bir bebek bulunduğu durumdan rahatsızsa bunu ağlayarak ifade eder. Karnı doymuş, gazı çıkmış ve uykusunu almış bir bebek yine de ağlamaya devam ediyorsa bu noktada başka bir sorun aranmalıdır. Bu sorunlardan birisi de mide üşütmesi olabilir. Bebeklerde mide üşütmesinin diğer belirtileri:
- İştahsızlık: Bebek yemek yemekte zorlanıyor olabilir. Mide üşütmesi olan bir bebek yese bile kusarak yediğini çıkartabilir.
- Ateşin yükselmesi: Termometre ile ölçtüğünüzde 39 ve üzeri bir derece gösteriyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. Böyle bir durumda doktorunuzu arayarak yardım isteyebilirsiniz. Ilık sirkeli suyla bir bezi hafif nemli olacak şekilde ıslatarak vücuduna ve alnına pres yapabilirsiniz. Yüksek ateş akyuvar hücrelerinin mikroplara karşı savaşmasının habercisidir. Yüksek ateş sadece mide üşütmesinin belirtisi değildir.
- İshal: Kusmaya ek olarak görülen ishal genellikle mide üşütmelerinde rota virüsünün sebep olduğu belirtilerdir. Yoğun bir şekilde mide üşütmesi sonucu ishal olmuş bir bebek bolca su tüketmeli ve sıvı gıdalar almalıdır.
- Karında baş gösteren ağrı: Bebeklerde bu durum ağlayarak kendini belli etmektedir. Fakat bir bebek pek çok nedenden ötürü ağlayabildiği için bebeğin konuşmayı öğrenecek yaşa gelene kadar midesini üşüttüğünü anlamak bu belirtiden zor anlaşılabilir. Konuşabilecek yaşa geldiğinde ise direkt olarak karnını gösterip ağrıdığını söyleyebilir ve bu da bizi mide üşütmesi olmuş olabileceği ihtimaline götürebilir.
- Halsizlik: Bir diğer belirti ise ağlamanın tersine sürekli bir uyku hali olabilir. Vücut antijenlerle savaşıp antikor üretmekten yorgun düşer ve bu da bebeklerde uyku yapabilir.
Bebeklerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?
Düzenli ve de dengeli beslenme mide üşütmesi için alınabilecek etkili önlemlerdendir. Sindirilmesi kolay, mideyi ve bağırsakları yormayacak besinler tercih edilmeli, özellikle de bebekte ishal ya da kusma varsa doktora da (mümkünse telefonla) danışarak sıvı takviyesi yapılmalıdır.
Henüz ek gıdaya geçmemiş ya da geçme sürecinin başlangıcında olan bebeklere anne sütü dışında ek bir gıda verilmemesi uygun olabilir. Şayet ek gıda sürecine geçmişse bebeğe besinler püre haline getirilerek verilmelidir.
Bebeğin yaşadığı ortam düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Aşıları dönemlerinde eksiksiz olarak yaptırılmalıdır.