Bebeklerde Reflü Nedir?

bebeklerde reflu neden olur 2

Beslenme hiç şüphesiz bebekler için özellikle de ilk altı aylık süreçte gelişimlerini ve büyümelerini sağlayan en önemli faktördür. Erişkinlerde de rastladığımız bebeklerde ise doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde gözlemlenen hastalıklardan biri olan reflü yemek borusuna gelen mide asidiyle oluşur. Bebeklerde de beslenmeyi olumsuz yönde etkiler. Peki bebekler için bu denli önemli olan beslenmeyi etkileyen reflü hastalığının nedenleri nelerdir?

Bebeklerde Reflü Hastalığı Nedenleri

bebeklerde reflu neden olur 3

Her 10 bebekten 4’ü ile 6’sı arasında görülme sıklığı olan reflünün birden çok nedeni olabilir. Bu sebepleri sıralayacak olursak:

  • Erken doğumda yemek borusunda oluşan anomaliler
  • Yeni doğan bebeğin 4 kg ve üzerinde olması
  • Karın içi basınç sıcaklık ilişkisini etkileyen haller
  • Bebeğin tuvalet ihtiyacını geç yapıyor olması
  • Beyinsel ya da sinir sistemine bağlı hastalıklar

Bebeklerin yukarıda saydığımız belirtilerden bir ya da birkaçına sahip olması reflü olma olasılığını arttırmaktadır. Ancak kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Örneğin 4 kg üzeri doğmuş olan bir bebek kesin reflü hastalığına yakalanır demek yanlış olacaktır. Bebeklerde reflü hastalığı birtakım ipuçlarıyla kendini göstermektedir.

Bebeklerde Reflü Hastalığı Belirtileri

bebeklerde reflu neden olur 4

Bebekte iştah kaybının olması ve bebeğin sık sık kusması reflüden şüphe edilmesine neden olabilir.

  • Bebeklerde ilk olarak kusmayla kendini belli eden reflü, aşırı huzursuzluğa sebep olur. Bu durum da meme reddine yol açabilir.
  • Bebeğin mide öz sıvısı yemek borusuna çıktığı zamanlarda acı tadın ağzına gelmesinden kaynaklı bebek rahatsız olup sürekli ağlayabilir.
  • Zamanla reflüsü olan bebek iştah kaybıyla beraber zayıflayıp halsizleşebilir.
  • Bebeğin kilo alması gerekirken kilo alamaması da reflü belirtileri arasındadır.
  • Ayrıca tahmin edilemeyen bir belirtisi de tekrarlayan orta kulak iltihabıdır. Doktorunuzun bu noktada anamnez bilgileri alması önem taşımaktadır. Şayet doktorunuz bebeğinizin geçmişte de sürekli orta kulak iltihabı geçirdiğini bilmiyorsa bu durumu farklı yorumlayıp reflü ihtimalini düşünmeyebilir. Doktoru bebeğinizin göstermiş olduğu tüm belirtiler ve geçirdiği hastalıklarla ilgili bilgilendirmek size düşen en büyük görevdir.

Bebeklerde Reflü için Alınabilecek Önlemler

bebeklerde reflu neden olur 1

Reflüsü olan bir bebeğin beslenme alışkanlığı son derece önem taşımaktadır. Direkt olarak mideyle ilişkili olduğu için reflüsü olan bebeğin ilk 6 ay boyunca anne sütünden başka besinle beslenmemesi gerekir. 6. Aydan sonra ise doktor kontrolünde ek gıdaya geçilebilir. Ancak farklı reaksiyonlar alınması durumunda anne sütüne devam edilmesi doktor tarafından uygun görülebilir. Bunun dışında diğer alınabilecek önlemler:

  • Bebeğin midesinin uzun süre boş kalmamasına yani düzenli olarak beslenmesine dikkat edilmesi gerekir.
  • Medikallerden satın alabileceğiniz reflü yastığını yemeklerden sonraki 30 dakika için kullanmanız ve bebeğinizi yatış pozisyonuna getirmemeniz tavsiye edilmektedir.
  • Bebeğin yastığı ortalama kırk derece civarı yükseltilerek sol tarafına dönük şekilde yatırılmalıdır.
  • Belini sıkacak tarzda mideye baskı yapan lastikli kıyafetler giydirilmemelidir.
  • Bebek sevilirken ya da kucağa alınırken ani hareketler uygulanmamalıdır. Özellikle kucağa alırken karın bölgesinden tutmak kusmaya sebebiyet verebileceğinden bu hareketi yapmaktan kaçınılmalıdır.

Bebeklerin fizyonomik yapısından kaynaklı olan reflü 6 ile 12 ay arasında genellikle kendiliğinden kaybolur. Ancak tedavi edilmediği takdirde kalıcı reflü hastalığı oluşabilir. Bu durum da bebeğin ileri yaşantısında gelişim bozukluğuna, diş eti sorunlarına ve hatta daha da ilerleyen dönemlerde yemek borusu kanserine kadar pek çok hastalığa davetiye çıkartabilir. Bu sebeple bebekler ebeveynleri tarafından dikkatlice gözlemlenmeli ve ilerleyen zamanlarda oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmelidir.

Bebeğinize reflü tanısı konulduktan sonra alınabilecek önlemler konusunda da doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Leave a Reply