Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

bebeklerde uyku 2

Yeni anne olmuş kişileri en çok zorlayan durumlar arasında bebeklerdeki değişken uyku düzenini gösterebiliriz. Bebeklerdeki değişken uyku aralıkları bebeğiniz büyüdükçe farklılık göstermesi muhtemel bir durumdur.

Bebeklerin, yetişkin bireyler gibi günde 8 saat gece uykusu uyuması pek olağan bir durum değildir. Yeni doğan dönemindeki bebekler günde yaklaşık 11-18 saat arası uyuyabilmektedirler. Bu uykular bebeğiniz büyüyüp geliştikçe kısalacaktır. Örneğin bebeğiniz 2.-3. aylarına girdiğinde bu uyku düzeni 3-4 saat aralıksız uyku ve acıktığında uyanma evresine evrilebilmektedir.

Normalde gündüzleri de yoğun bir şekilde uyuyan bebeğinizin uykusu 3. ayından itibaren artık gece uykusunun daha yoğun olduğu bir döneme girebilmektedir. Bu durum haliyle anneleri bir o kadar mutlu etmektedir. Çünkü yeni anne olmaya alışma evresinde iken üstüne gece yerine gündüz yoğun olarak uyuyan bebeğiyle ilgilenmek, annelere kendilerine ayıracak bir zaman kalmamasına sebebiyet verebilir.

4. ayına girmiş olan bebeklerde gündüzleri daha kısa geceleri daha uzun uyuma oranları gözlemlenebilmektedir. Bunun sebebi ise artık bebeğinizin çevresini ve dünyayı kavramları yavaş yavaş çözmeye başlamasından geçer.

12 aylık ve sonrası bebeklerde uyku oranları diğer aylara nazaran düşebilmekte 10-13 saat ve bu saatlerin büyük çoğunluğu gece uykusu olacak şekilde değişebilmektedir.

12-18 ay ve sonrası dönemlerde ise bebeğinizin gündüz uykusu artık teke düşebilmektedir.

Bebeğinizin bu devamlı değişkenlik gösteren uyku düzenine ayak uydurmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Bu da beraberinde uykusuz geceleri ve yorgun bir anneyi beraberinde getirebilmektedir. Fakat bu durumların olağan dışı bir durum olmadığının farkında olmalıyız. Yeni doğan bebeğinizin büyüyüp gelişmek için en fazla anne sütüne ve uykuya ihtiyacı vardır. Bebeğinizin gelişimi ilerledikçe uyku süresi kısalacak ve etrafı daha fazla keşfetmeye başlayacaktır. Fakat bazı bebekler gece ve gündüz kavramını tam olarak ayırt edemedikleri için yoğun uykuları gündüz kısa ve aralıklı uykuları da gece olabilmektedir. Bu durumu kabullenip kaderinize razı olmak tek şansınız değildir.

Bebeklerde Uyku Düzeni Eğitimi Nasıl Olmalı?

bebeklerde uyku 1

Özellikle yeni doğan döneminde bu duruma yapacağınız herhangi bir şey yoktur. Çünkü bebeğiniz yaklaşık 2 saat aralıklarla beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu beslenmeyi gerçekleştirmesinin tek yolu da uyanıp ağlayarak sizinle iletişim kurmasıdır. Bebeğinizde onu rahatsız edecek bir durum yoksa, örneğin altı temiz ise veya gazı yoksa karnı doyduktan sonra uykusuna devam edecektir.

Bebeğiniz yeni doğan dönemini atlatmış fakat hala yoğun uykusu gündüz, aralıklı uykusu gece olacak şekilde bir düzene sahip ise yapabilecekleriniz basit;

  • Öncelikle bebeğinizin odasının veya gündüz uykusunu uyuduğu odanın gün içerisinde aydınlık olmasına ve perdelerinin açık olmasına özen göstermelisiniz.
  • Gün içerisinde bebeğiniz uyuyor diye gündelik sesleri uyusun diye indirgemeye çalışmamalısınız. Bu durum bebeğinizin gece ve gündüzü ayırt etmesini zorlaştırabilir. Bebeğiniz gündüz uyanık kalındığı gece ise karanlık ve sessizlikte uyunduğunu bilmesi gereklidir.
  • Gece ise bebeğinizin uyuduğu odada fazla ses yapmamaya özen göstermelisiniz. Bu bebeğinize gece uyunduğu gündüz ise herkesin uyanık olduğu mesajını verecektir.

Bebeğin uyku rutininin oluşması hem kendisine hem de ebeveynine fayda sağlayacaktır. Düzenli uyuyan bebek öncelikle uyku ihtiyacını yeteri kadar karşılayacak bununla birlikte yemek yeme, oyun oynama gibi aktiviteleri de düzene girecektir. Bu durumun ebeveynler açısından faydası ise ebeveynin kendine zaman ayırabilmesi, dinlenebileceği saatleri bilebilmesi olacaktır.

Bebekler daha yeni dünyayı tanıyıp keşfetmektedirler. Bu keşif aşamasında mutlaka düzenleri değişkenlik gösterecektir. Biz yetişkinlerin bile uyku düzenleri zaman zaman farklılık gösterirken, dünyaya daha yeni gelmiş miniklerin bu tarz durumlar yaşaması oldukça normal bir durumdur. Bizler bu durumlarda sabırlı olmalı ve geçici bir durum olduğunun bilincinde olmalıyız.

Leave a Reply