Bebeklerin doğdukları aydan itibaren bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazanması amacı ile olması gereken aşılar vardır. Bu aşılar devletin karşılamış olduğu ve yapımının bağlı olunan sağlık kuruluşlarınca takip edildiği aşılar ve devletin karşılamadığı fakat yapılmasını tavsiye ettiği aşılardır. Bu aşılar özellikle de dünyanın koronavirüs gibi bulaşıcı bir hastalıkla mücadele ettiği bu dönemde daha fazla ilgi görmektedir. Devletin karşılamamış olduğu fakat yapılmasını tavsiye ettiği bu aşıları sizler için derledik. Aşıların isimlerini ve ne işe yaradıklarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Meningokok-Benekli Menenjit Aşısı
- Menenjit basit bir tanım ile beyni örten zarların iltihaplanmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Birçok farklı enfeksiyon kaynakları menenjite sebep olabiliyor. Ancak salgına sebep olabilecek menenjitlerin en önemli nedenlerinin başında Meningokok-Benekli Menenjit’i olduğu bilinmektedir.
- Meningokok menenjitinin kendini gösteren en önemli belirtileri arasında; ani nükseden ateş, fışkırarak kusma, ensede sertlik oluşması, baş ağrısı, ışıktan rahatsız olmak gibi belirtiler yer alıyor.
- Ülkelere göre bu hastalığa yakalanma riski değişkenlik gösterebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre Türkiye orta riskli bölümde yer almaktadır. Bu yüzden Meningokok Menenjit aşısının yaptırılması faydalı olabilmektedir. Aşı ile ilgili karar için doktorunuza (pandemi nedeni ile mümkünse telefonla) danışınız.
Meningokok aşısı ne zaman yaptırılır?
Meningokok aşısı devletin karşılamadığı aşılar listesinde bulunuyor ve benzer özelliklere sahip 2 farklı aşı bulunuyor. Bu aşılardan biri Menectra isimli aşı en erken 9. aydan itibaren yapılabiliyor ve birkaç doz şeklinde belirli aralıklarla yapılıyor. Diğer aşı ise Nimenrix aşısı 12. aydan sonra tek doz şeklinde uygulanmaktadır.
Rotavirüs Aşısı
Ülkemizde devletin karşılamadığı aşılar listesinde yer alan bir diğer aşı ise rotavirüs aşısıdır. Rotavirüs özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açabilen tehlikeli bir virüstür. Çok şiddetli bir sıvı kabına neden olduğu için bu hastalık küçük çocuklarda maalesef ölümle sonuçlanabiliyor.
- Rotavirüs ağız ve dışkı yolu ile bulaşan özellikle kış ve ilkbahar mevsimlerinde salgına sebebiyet veren bir hastalıktır fakat diğer mevsimlerde de görülme olasılığı olabilmektedir.
- Rotavirüs vücuda girince 2-3 gün kuluçka dönemi geçirmektedir ardından şiddetli kusma ve ateşle birlikte belirtilerini göstermektedir.
- Rotavirüsün ciddiliğini kaybedilen sıvı belirlemektedir. Ne kadar sıvı kaybedilmiş ise durum o kadar ciddileşmekte ve bir an önce müdahale edilmesi gerekmektedir.
- Kaybedilen sıvıya bağlı olarak hastanelerde sıvı tedavisi ve uygun görülen tedaviler yapılabilmektedir. Fakat kaybedilen sıvı yerine koyamayacak kadar çok fazla ise o zaman maalesef hastalığın sonuçları ölüm riskini beraberinde getirmektedir.
- Rotavirüse direkt olarak etki eden bir ilaç bulunmamaktadır. Bu hastalıktan korunmak için aşı geliştirilmiştir. Ancak aşının da %100 koruyucu olup olmadığı bilinmemektedir.
Rotavirüs Aşısı Nerede Yaptırılır ve Ücreti Nedir?
Rotavirüs aşısı ülkemizde devletin karşılamadığı aşılar arasında yer almaktadır. Ülkede benzer özelliklere sahip 2 adet rotavirüs aşısı bulunmaktadır. Bu aşıların fiyatları 2020 yılında güncel olarak 160 TL ve 215 TL şeklindedir. Aşıları yetkili sağlık kuruluşlarında yaptırabilirsiniz.
Ülkemizde HPV (Rahim ağzı kanseri aşısı) da devletin karşılamadığı özel aşılar içerisinde yer almaktadır. Fakat HPV aşısı 9 yaşından önce yapılmamaktadır.
Aşılar hayata yeni gözlerini açmış bebeklerimizin gelecekte karşılaşabilecekleri hastalıklar için birer önlem, koruma kalkanıdırlar. Bu aşıların içerisinde bulunan yapılma amacında bulunan bakteriler zayıflatılarak zararsız hale getirilir ve vücudun bu bakterileri tanıyıp kendini savunması sağlanır. İleride bu bakterilerle karşılaşan vücut daha önceden tanıdığı için kolayca onla savaşır ve yenik düşmez. Bulaşıcı hastalıkların bu denli arttığı bir dönemde hepimiz çocuklarımızı ve çevremizi düşünüyoruz. Lütfen bebeklerinizin doğduğu andan itibaren olan aşılarını aksatmayınız ve bebeğinizin narin vücudunu korumasız bırakmayınız. Bu aşılar için yetkili sağlık merkezlerine giderken de sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için Covid –19 kapsamındaki gerekli önlemleri alıp maskenizi bir an olsun çıkarmayınız. Mutlu ve sağlıklı günlerde kalın.