Bebeklerde parmak emme oldukça yaygın bir davranıştır. Bu bebeklerin kendilerini güvende ve rahat hissetmelerine yardımcı olan doğal bir reflekstir. Hayatlarının ilk birkaç ayında, bebeğiniz kendisini sakinleştirmenin bir yolu olarak parmaklarını veya yumruklarını emebilir. Bu davranış aynı zamanda konuşma yeteneği ile yemek için önemli olan çene ve ağız kaslarının gelişmesine de yardımcı olur.
Ancak bebekler büyüdükçe bazıları bu alışkanlığa devam edebilir. Parmak emme alışkanlığı, ileriki dönemlerde ağız ve dişlerin şekli ile ilgili sorunlara yol açabilir. Ayrıca konuşma zorluğu gibi bir sorun da ortaya çıkarabilir.
Bu nedenle bebeklerde parmak emmek normal bir davranış olsa da alışkanlığa dönmemesi adına, bebeğinize sarılmak veya sakinleştirici müzik dinletmek gibi diğer yatıştırıcı davranışlara başvurabilirsiniz. Ek olarak, emzik veya rahat bir battaniye sağlamak da bebeğinizin kendisini rahat hissetmesine yardımcı olmak için iyi bir seçenek sunar.
Bebekler Neden Parmak Emer?
Bebekler parmaklarını kendilerini sakinleştirmek, çevrelerini keşfetmek ve öğrenmenin bir yolu olarak emerler. Bebekler için rahatlık ve güvenlik sağlayabilen kendi kendini yatıştırıcı bir mekanizmadır. Parmak emme, bebeğin diş etlerinde rahatsızlığa neden olabilecek diş çıkarma gibi altta yatan bir sorunun işareti de olabilir. Bu durumlarda parmak emme davranışı, rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Yenidoğanların sahip olduğu doğal köklenme refleksi (başı çevirerek ve ağzı açarak meme ucunu aramak) parmak emmeye de katkıda bulunabilir. Bu davranış genellikle rahimde başlar ve yaşamın ilk yılı boyunca devam eder. Bazı bebekler ellerini diğerlerinden daha sık emebilir ve bazıları parmak emme yerine emzik kullanımı gibi kendi kendini yatıştırmanın yeni yollarını öğrenebilir.
Bebeklerde Parmak Emme ve Stres
Bebeklerde yetişkinler gibi stres yaşayabilir. Çevredeki değişiklikler, fiziksel rahatsızlıklar, açlık ve aşırı yorgunluk gibi faktörler bebeğinizde strese neden olabilir. Bebeklerde parmak emme, birçok bebeğin kendi kendini yatıştırmak ve stresini atmak için yaptığı bir davranıştır. Bebeğin rahatlamasına ve uykuya dalmasına yardımcı olmanın doğal bir yoludur. Bu durum aynı zamanda stresle başa çıkmalarına da yardımcı olabilir.
Bebeklerde parmak emme eylemi beyinde doğal bir ağrı kesici ve stres azaltıcı görevi görebilen kimyasallar olan endorfinleri serbest bırakabilir. Ayrıca stresle ilişkili bir hormon olan kortizol seviyelerini de düşürebilir. Özellikle yorgun, aç ve bebek bezi değişikliğine ihtiyaç duydukları zamanlar gibi rahatsızlık veya stres yaşayan bebekler için faydalı olabilir. Bu davranış, özellikle prematüre olan veya travmatik olaylar yaşayan bebekler için, stresiyle başa çıkmalarına yardım edebilir.
Bebeklerde Parmak Emme Zararlı Mıdır?
Bebeklerde parmak emmenin normal bir refleks ve davranış olduğunu ve zararlı olarak kabul edilmediği bilinir. Ancak bu durum uzun sürerse, bebeğinizin ağız gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Aşırı ısırma ve açık ısırma gibi diş sorunlarına neden olabilir. Parmak emme alışkanlığı 2 veya 3 yaşından sonra da devam ederse bir sorun haline gelebilir.
İşte bebeklerde parmak emme davranışını durdurmaya yardımcı olacak bazı öneriler:
- Alternatifler sağlayın: Bebeğinize parmakları yerine emmesi için bir emzik veya yumuşak bir oyuncak sunabilirsiniz.
- Dikkat dağıtıcı: Parmaklarını emmeye başladıklarında bebeğinizin dikkatini başka aktiviteler veya oyuncaklarla dağıtmayı deneyebilirsiniz.
- Rahat bir ortam yaratın: Bebeğinizin iyi dinlendiğinden, beslendiğinden ve temiz bir bezi olduğundan emin olun. Rahat ve güvenli bir ortam, parmak emme ile kendi kendini yatıştırma ihtiyacını azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kademeli yaklaşım: Zamanla parmak emme sıklığını kademeli olarak azaltmak bebeğiniz için daha az stresli ve davranışı aniden durdurmaktan daha etkili olabilir.
Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?
Bebeğinizin parmaklarını emmesi ve gelişimi üzerindeki potansiyel etkisi hakkında endişeleriniz olabilir. Bununla birlikte, bebeğin el emmesi emzirmede zorluk veya diş problemleri gibi sorunlara neden oluyorsa, bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir.
Bebeğinizi doktora getirmenizi gerektiren durumlar şunlardır:
- 4-5 yaşlarında devam etmesi durumunda
- Maloklüzyon (dişlerin yanlış hizalanması) meydana geldiği durumlarda
- Konuşma gelişimi sorunlarında
- Parmaklarda, ellerde ağrı veya yaralanmalarda
- Ağız veya parmak çevresinde cilt tahrişine veya enfeksiyonu meydana getirdiğinde
Doktorunuz, bebeğiniz için en iyi hareket tarzını belirlemenize yardımcı olabilir ve gerekirse bebeğinizin parmak emmeyi bırakmasına yardımcı olacak araçları ve kaynakları sağlayabilir. Son olarak bir uzmana danışmaktan asla çekinmeyin.