Bebeklerin Saçları Neden Dökülür?

baby g8b7d46a50 1920

Bebeklerin saçları, birçok farklı nedenle dökülebilir. Saç dökülmesi, genellikle bebeğin doğumundan sonra birkaç ay içinde başlar ve bazen bir yaşına kadar devam edebilir. Bu durumun nedenleri arasında hormonal değişiklikler, genetik, beslenme, stres gibi farklı birçok faktör yer almaktadır.

Hormonal Değişiklikler

Bebeklerin saç dökülmesinin ana nedenlerinden biri hormonal değişikliklerdir. Anne karnındayken, vücutlarında annelerinin hormonları bulunur. Bu hormonlar, bebeğin saç foliküllerinin büyümesini destekleyebilir. Ancak doğumdan sonra, bebeğin hormon seviyeleri hızla değişir ve bu değişiklikler saç foliküllerinde küçülmeye neden olur. Bu durum, saçların dökülmesine ve incelmesine yol açabilir.

Genetik Faktörler

Saç dökülmesinin bir diğer nedeni genetik faktörlerdir. Ailede saç dökülmesi problemi olan bebekler, bu sorunu daha fazla yaşama eğilimindedirler. Bu durum, birçok farklı genetik faktörün etkileşiminden kaynaklanabilir.

Beslenme

Bebeklerin saç dökülmesinin nedenleri arasında beslenme de yer alır. Bebeğin sağlıklı bir saç yapısı oluşturması için yeterli miktarda protein, demir, çinko ve B vitamini alması gerekir. Bu nedenle, beslenmede ki eksiklikler saç dökülmesine neden olabilir.

Stres

Saç dökülmesinin nedenlerinden biri de strestir. Bebekler, çevresel faktörlerden ve yaşadıkları deneyimlerden etkilenirler. Ayrıca, bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için, çevresel faktörlerin neden olduğu stresli durumlar saç dökülmesine neden olabilir.

Tiroid Bezindeki Sorunlar

Tiroid bezindeki sorunlar, bebeklerde saç dökülmesine yol açabilmektedir. Hipotiroidizm, yeterli miktarda tiroid hormonu üretilmediği durumlarda meydana gelir ve bebeklerde saç dökülmesi, cilt problemleri, zayıf kas tonusu ve yavaş büyüme gibi semptomlarla kendini göstermektedir. Hipertiroidizm ise aşırı tiroid hormonu üretildiği durumlarda meydana gelir ve huzursuzluk, uykusuzluk, hızlı kalp atışı, hiperaktivite gibi semptomlarla belirti vermektedir. Bu nedenle, bebeklerde tiroid bezindeki sorunlar, saç dökülmesine neden olabileceği için doktor tarafından takip edilmelidir.

Konak

Konak, bebeklerde sıkça görülen bir durumdur ve genellikle meydana gelmesinden sonra 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak, konaklı bebeklerde saç dökülmesi de gözlenebilir. Bu durum, bebeklerin saç derisindeki pulların saç köklerine yapışması sonucu oluşur. Pulların yavaş yavaş dökülmesiyle birlikte saç da dökülür. Bu durum için endişe edilmesine gerek yoktur ve tedavi gerektirmez.

Saçkıran 

Saçkıran, saç derisindeki bağışıklık sistemi hücreleri tarafından saç köklerine saldırılması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır ve bebeklerde de görülebilir. Bebeklerde saçkıran, genellikle yuvarlak şeklinde bir bölgede saç dökülmesiyle kendini gösterir. Saç dökülmesi, çoğunlukla saçın tamamında değil, sadece belli bir bölgede olur. Bu rahatsızlığın tedavisi kortikosteroid kremleri veya ilaçları içerir.

Trikotillomani

​​Trikotillomani, kişinin saçını veya kılını koparması, yolması olarak tanımlanan bir davranış bozukluğudur. Bu durum, bebeklerde nadiren görülür. Genellikle endişe edilecek bir durum değildir ancak bebeklerdeki trikotillomani davranışının nedeni belirlenmeli ve gerekli ise psikolojik destek alınmalıdır.

Bebeklerin saç dökülmesi genellikle doğumdan sonra birkaç ay içinde başlar. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Doktor, altta yatan hormonal hastalıkların teşhis ve tedavisi için uygun testleri yapacak ve uygun tedaviyi önerecektir.

gebelik uzmana sor

Bebeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Bebeklerde saç dökülmesi, eşlik eden farklı semptom ve belirtiler yoksa doğal bir süreçtir ve endişe edilecek bir durum değildir. Birçok bebeğin saçı doğumdan sonra dökülerek daha sonra yeniden çıkar. Dökülmelerin artmasını engellemek için günlük rutinde yapılacak bazı değişiklikler genellikle yeterli olacaktır. Ebeveynler tarafından kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntemler saç dökülmesinin önüne geçmeye katkı sağlayacaktır.

  • Masaj yapmak: Bebeğin saç derisine hafifçe masaj yapmak, saç foliküllerinin kan dolaşımını artırarak saç çıkmasını teşvik edebilir.
  • Bebeğin saçlarını nazikçe fırçalamak: Bebeklerin saçlarını nazikçe fırçalamak, saç dökülmesine neden olabilecek ölü deri hücrelerinin dökülmesine katkı sağlayacaktır.
  • Sağlıklı beslenme: Bebeklerin sağlıklı bir diyetle beslenmeleri, saç sağlığına yardımcı olur. Yalnızca süt ile beslenen bebekler için ise, annenin sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekmektedir.
  • Saçı sıkı bağlamamak: Saçların sıkı bir şekilde bağlanması, saç köklerine zarar vererek dökülmelere neden olabilir. Toka takarken nazik hareketlerle çok sıkmadan bağlamaya özen gösterilmelidir.
  • Zararlı kimyasallardan kaçınmak: Temiz içerikli ve içerisinde kimyasal barındırmayan, özellikle bebekler için üretilmiş şampuanlar kullanılmalıdır.
  • Düzenli banyo yapmak: Düzenli olarak banyo yaptırmak, saç sağlığına yardımcı olur. Ancak çok sık banyo yaptırmak, saçları kurutabileceği için dökülmelere neden olabilir.

Leave a Reply