Her insan farklı olduğu gibi her hamilelik de farklıdır. Hamilelik sürecinin annenin bedeninde yarattığı farklılıklar ay ay değişiklik göstermektedir. Anne adayının sosyal yaşamı, beslenme düzeni, psikolojisi gibi pek çok şey hamilelik sürecinin ilerleyişini de etkilemektedir.
Gebelik 3’er aylık 3 farklı dönemden oluşmaktadır. İlk 3 ay içerisinde annede;
- Bulantı
- Kusma
- Baş ağrısı
- Yorgunluk görülebilmektedir.
Bu üç aylık dönem içerisinde anne adayının vücudundaki hormonlarda hızlı ve yoğun bir artış meydana gelecektir. Bu hormonal artış ise bulantı, kusma, baş ağrısı ve aşırı halsizlik olarak gözlemlenebilir. Hamileliğin 3. ayından sonra bu belirtiler de azalarak kaybolacaktır. Fakat bazı gebelerde bu belirtilerin şiddeti daha fazla olabilir. Bu nedenle anne adayının ilaç desteği alması gerekebilir. İlaç desteği gerektirecek durumlarda mutlaka bir hekime başvurmak ve ilaç kullanımını hekim kontrolünde yapmak gerekmektedir.
Hamilelik süreci ile regl dönemi de bir araya girecektir fakat hamileliğin ilk ayında anne adaylarında leke şeklinde kanama görülebilmektedir. İlk aylarda karşılaşılabilen bu lekelenmeler bebeğin rahime yerleşmesi döneminde ortaya çıkabilmektedir. Lekelenmeler ile birlikte kasıklarda ağrı ve kramp olursa bununla birlikte eğer kanamada da bir artış olur ise mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte ilk 3 ay içerisinde süt bezleri de gelişir. Bundan kaynaklı olarak meme hassasiyeti ve meme ucunda koyulaşma da meydana gelebilir. Ani hareketlerde ağrı ve kramp da oluşabilmektedir.
Hamilelik süreci anne adaylarında hormonların artışı ve hormonal değişiklik nedeni ile gitgide hassaslaşacaktır. Gebenin hassaslaştığı bu süreçte anne adaylarına dikkatli ve özenli davranılması gerekmektedir. İlk üç ay anne adayının adabtasyon süreci olarak görülebilir. Çevresindeki kişiler anneye karşı toleranslı olmalıdır. Bu süreç hamileliğin en sıkıntı ve stresli süreci olarak değerlendirilebilir. Anne adayları bu süre zarfında daha sinirli ve stresli olabilirler. Yaşadıkları bulantı, kusma, halsizlik gibi durumların anne adayını fazlasıyla mutsuz ettiği bir süreçtir ilk 3 ay. Bu süreci en az sıkıntı ile geçirebilmek için ise elbette yapılabilecek şeyler vardır.
Mide Bulantılarını Azaltacak Bazı Yöntemler:
Hamilelik dönemi içerisinde karşılaşacağınız mide bulantıları için şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
- Mide bulantısı yaşandığında baharatlı yiyeceklerden uzak durarak, sık sık sıvı tüketerek meyve ve sebze ile beslenilmesi önerilmektedir. Anne adayları hamileliğin bu döneminde miktar olarak az ama aynı zamanda öğün olarak sık sık yemek yemelidir.
- Düzenli yürüyüş yapmak hem gebelik sürecinde vücudunuzun ödem tutmasına engel olacak hem de zihnen sizi rahatlatacaktır. Düzenli yürüyüş yapmak aynı zamanda gebelikte sağlıksız kilo alımına da engel olacaktır.
- Hamilelikte uykunun önemi çok büyüktür. Hamilelikte yaşanacak olan uykusuzluk anne adayının gebeliğini zorlaştıracaktır. Yatmadan önce ılık su ile alınabilecek bir duş annenin uykuya geçişine yardımcı olacaktır.
- Nem dengesini korumak da oldukça önemlidir. Göğüslerde meydana gelecek değişimler, göğüslerin büyümesi ve hassaslaşması deride de çatlakların meydana gelmesine yol açabileceğinden bu anne adayının sıkıntı yaşamasına neden olabilecektir. Bu yüzden cildin nem dengesinin korunması da bu süreçte çok büyük yardım sağlayacaktır.
Hamilelik baştan sona çok fazla hassasiyet ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Anne adaylarının bebeklerine kavuşmak için gün saydığı bu dönemde gerek fiziksel gerek psikolojik olarak güçlü kalmaları için sağlıklı beslenmeleri, çevrelerindekilerin onlara destek olmaları ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri çok büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca doktorunuza danışılacak bir durum söz konusu ise Covid-19 pandemi dönemi kapsamında maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmeniz sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önem arz etmektedir.