Gebelikte Uçak Seyahati Ne Zaman Yapılabilir?
Hamile olmanız, seyahat etmek gibi rutin işlerinizi yapmanıza engel değil. Sadece sizin için en uygun ortamı ve zamanı bulmanız ve bazı ekstra önlemler almanız gerekiyor. Uzun bir yolculuk planlıyorsanız, hamileliğiniz sırasında da uçak her zaman en iyi yoldur. Tarihi planlayabiliyorsanız, üçüncü aydan sonra seyahat etmek en iyisidir, ancak daha önce seyahat etmeniz gerekiyorsa, genel bir kontrendikasyon yoktur. Gebelikte uçak seyahati hakkında bilinmesi gerekenlere göz atalım.
Hamile kadın, hamilelik sırasında veya hamileliğin belirli dönemlerinde bazı sağlık önlemleri alması gerekmesine rağmen hasta değildir. Güvenli bir hamilelik sırasında seyahat yasak değildir ve çoğu kadın seyahat için uçağı tercih eder. Peki, hamilelikte uçak seyahati güvenli mi? Gebelikte uçak seyahati ne zaman yapılabilir?
Gebelikte Uçak Seyahati ile İlgili Havayolu Firmalarının Kuralları Nelerdir?
Çoğu havayolu 7 aya kadar hamile kadınları kabul etmektedir. Ancak bu değişebilir ve bazen sizden tıbbi izin isteyebilirler. Bu nedenle seyahat etmeyi planladığınız havayolu firması ile önceden görüşerek, bu konudaki politikalarını öğrenmek iyi bir fikirdir. Olası havayolu kısıtlamaları, daha tehlikeli olduğu için değil, bebeğinizi uçak kabininde karşılamak zorunda kalma olasılığını ortadan kaldırmak ve komplikasyonlar durumunda yasal koruma sağlamak içindir.
Herhangi bir özel tavsiyesi olup olmadığını her yolculuktan önce doktorunuza danışmak, her zaman iyidir. Uzun süre şehir dışında olmayı planlıyorsanız, acil bir durumda bölgede başka bir profesyonel tavsiye edip edemeyeceklerini sormayı unutmayın. İyi bir seyahat sağlık sigortası edinmeniz de önemlidir.
Gebelikte uçak seyahati ile ilgili havayolu firmalarının kuralları hakkında şunları söyleyebiliriz:
Gebelikte Uçuş Planlaması
Gebe yolcular 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna dek doktorlarından aldıkları raporla seyahat edebilirler. Bu raporda uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca bulunmaz ibaresi yer almalıdır. Ayrıca, 36 hafta ve sonrasında doktor raporu olsa dahi, gebe yolcu adaylarının uçakla seyahat etmelerine izin verilmemektedir. Örneğin, bu kural THY için geçerlidir.
Bazı havayolu şirketleri (Pegasus gibi) ise hamilelerden herhangi bir sağlık raporu istememekte, ancak 36 haftayı aşan hamilelerin uçak seyahati taleplerini kabul etmemektedir. Bu nedenle, seyahat öncesinde hamileler için uygulanan prosedürleri öğrenmek için uçuş firmanızla iletişime geçmeniz gerekir. Çünkü her uçuş firmasının kendine özel politikaları bulunmaktadır.
Gebelikte Uçuşa Özel Doktor Raporu
Gebelik döneminde seyahatinizi planlamadan evvel izlemeniz gereken bazı adımlar var. Bunlar:
- Uçuş öncesinde muhakkak doktorunuzla görüşün. Aşı yaptırmanız gerekiyor ise yaptırmalısınız.
- Gebelik sürecinde ciddi komplikasyonlar yaşıyorsanız; uçuş planı yapmamalısınız.
- Uçuşla alakalı herhangi bir sakıncanız yoksa bile hekiminizden rapor almalısınız.
Düşük, erken doğum riski, hipertansiyon, diyabet gibi sağlık durumları söz konusu ise uçakla seyahat için hekiminizden onay alamayabilirsiniz.
Gebelikte Uçak Yolculuğu Güvenliği
Hamilelikte uçak yolculuğu güvenliği hakkında şunları söyleyebiliriz:
- Gebeliği normal seyreden anne adayları için uçak yolculuğunda herhangi bir tehlike ve risk bulunmamaktadır. Aksine en güvenli seyahat çeşidi olarak öne çıkmaktadır.
- Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça atmosfer basıncı ve oksijen seviyesi düşer. Bu değişimler gebe yolcular için sakıncalı değildir.
- Sağlıklı gebeler için basınçlı uçuş kabinleri sağlık bakımından herhangi bir risk oluşturmaz.
- Hareketsizlik, bacaklarda ödem meydana gelmesi ve toplardamarlarda pıhtı riskini artırmaktadır. Uzun zamanlı uçuş deneyimlerinde hareketsiz kalmamaya ve en azından iki saatte bir ayağa kalkmaya özen göstermelisiniz.
Gebelikte Uçak Yolculuğu İçin Koltuk Seçimi
Hamilelikte uçak yolculuğu koltuk seçimi önemlidir. Gebe yolcular daha rahat ve konforlu hissetmeleri adına koridor koltuğunu tercih edebilirler. Uçarken bir başka faydalı ipucu da kanatlara yakın veya ön kısımda koltuklar seçmektir. Çünkü orada uçağın hareketini daha az hissedersiniz. Emniyet kemerini daima karnınızın altına yerleştirin. Bol giysiler ve rahat ayakkabılarla seyahat edin.
Gebelikte Uçak Yolculuğunda Kıyafet Seçimi
Hamile yolcular rahat ve konforlu bir seyahat deneyimi için geniş ve ferah elbiseleri tercih etmeliler.
Gebelik ve Havalimanı Dedektörleri
Öncelikle bilmelisiniz ki, manyetik dedektörler ışın vermemektedir. Yalnızca büyük bir mıknatısın içinden geçme hali söz konusu olmaktadır. Bu durum ise gebe yolcular için hiçbir risk oluşturmaz.
Gebelikte Uçak Yolculuğunun Sakıncalı Olduğu Haller
Gebelik döneminde erken doğum şüphesi, kanama, yüksek tansiyon ve ciddi oranda kansızlık gibi hallerde uçak seyahatinden kaçınmak en doğrusu olacaktır.
Gebelikte Uçak Seyahati İpuçları Nelerdir?
Gebelikte uçak seyahati ipuçları dikkate alınmalıdır. Hamileyseniz ve uçakla seyahat edecekseniz; şu detaylara odaklanmanızda fayda var:
- Ayakkabılarınızı çıkarın. Çünkü ayaklarınızın ve bacaklarınızın şişmesi çok olasıdır.
- En azından bacaklarınızı esnetmek ve kan dolaşımınızı iyileştirmek için her saat başı kalkıp yürümeyi deneyebilirsiniz.
- Otururken zaman zaman ayak bileklerinizi döndürerek ufak egzersizler yapabilirsiniz.
- Seyahatinizden önce ve seyahatiniz sırasında bol su tüketin. Ancak susuz kalmanıza neden olabileceğinden kahve, gazlı içecek, alkol ve çaydan uzak durmalısınız.
- Aşırı yemek tüketmeyin. Çünkü çok fazla miktarda yemek, midenizin aşırı yüklenmesine ve sonuç olarak rahatsız hissetmenize neden olabilir.
Yolculuk sırasında, özellikle kalkış ve iniş sırasında mide bulantısı, kulak tıkanıklığı, baş dönmesi ya da baş ağrısı hissetmeniz normaldir. Bu, uçaktaki basınç değişikliklerinden dolayı herkesin başına gelebilir. Yalnızca sizin durumunuzla ilgili değildir ve bebeğiniz için herhangi bir tehlike oluşturmaz.