Hamilelik süreci her anne adayı için aynı olmayabilir. Hamilelik dönemi içerisinde yaşanan ve anne adayının hayat kalitesini oldukça olumsuz bir biçimde etkileyen sorunlardan birisi de hamilelikte ateş basması olarak da bilinen terleme sorunudur. Bu dönem içerisinde sıklıkla terleyen ve sanki ateş basıyormuşçasına bunalan anne adayları yaşadıkları sorunun ardından çözüm yolu da aramaya başlarlar.
Hamilelik dönemi içerisinde anne adayının birbirinden farklı sorun ile karşılaşmasının altında elbette normal seyrinde gitmeyen hormonlar yatmaktadır. Bu hormonlar anne adayının vücuduna normalinden daha fazla bir biçimde salgılanan hormonların bir diğer etkisi de terleme olacaktır. Bu sebeple bu seferki yazımızda anne adayının gebelik dönemi içerisinde yaşadığı ve oldukça muzdarip olduğu hamilelikte terleme ve halk arasında ateş basması olarak da bilinen sorun hakkında anne adaylarının merak ettikleri sorulara cevap vermeye çalıştık. İyi okumalar dileriz.
Hamilelik Dönemi İçerisinde Artan Terlemenin Sebepleri Nelerdir?
Bu dönem içerisinde yaşanan terleme sorununun birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gebelik döneminde dalgalanan hormon seviyeleri yani progesteron ve östrojen hormonlarının artıp azalması ile birlikte bu dalgalanmalar beraberinde terleme, ateş basması sorununu da getirir.
- Hamilelik dönemi içerisinde ateş basmasının bir diğer nedeni ise bu dönem içerisinde metabolizmanın hızlanması olarak gösterilebilir. Dinlenme halindeyken dahi vücudun harcadığı enerji miktarı artış gösterir. Bu da vücuda ateş basması ve terleme gibi durumları getirir.
- Gebelik döneminde anne adayının vücut ısısı normalinden neredeyse 1 derece daha fazladır. Bu da vücudun ısısı artması sebebiyle terlemelere yol açmaktadır.
- Triod bezlerinin fazla çalışması da beraberinde nabızda hızlanma, ellerde titreme gibi durumların yanı sıra hamilelik döneminde terlemeye de sebep olmaktadır.
- Hamilelik dönemi içerisinde anne adayının psikolojisi de terlemede etkisi olan faktörler arasında yer almaktadır. Bu dönem içerisinde anne adayının hormonlarına baplı olarak yaşadığı stres, sıkıntı, kaygı gibi sorunlar beraberinde terleme gibi durumlara da sebebiyet verebilmektedir. Anne adayı özellikle bu dönem içerisinde daha olumlu bir ortam içerisinde hamileliğini sürdürmeye daha fazla dikkat etmelidir.
- Anne adayının bu dönem içerisinde en iyi arkadaşlarından biri de şüphesiz su olmalıdır. Düzenli su tüketimi yapmayan anne adayları eğer aşırı susuz kalmışlar ise bu terlemeyle birlikte ciddi sağlık sorunlarına da sebep olabilmektedir. Bu sebeple günde 3 litre su tüketimine dikkat etmek ve bu konuda teşvik edici uygulamalar yapmak anne adayları için oldukça önemlidir.
Hamilelikte Terleme Özellikle Hangi Dönemlerde Artar?
Hamilelik dönemi içerisinde yaşanan terleme ve ateş basması durumu özellikle de anne adayının hamileliğinin sonlarına yaklaştığı dönemlerde, bebeğin iyice gelişmesi ve karnın da büyümesi dönemlerinde görülmektedir. Daha erken dönemlerde terleme sorunu ile karşılaşılıyorsa bir doktora danışmakta fayda vardır.
Hamilelik Döneminde Terleme Ne Zaman Geçer?
Anne adaylarının bu dönem içerisinde karşılaştıkları bu durum bazen bir nöbet şeklinde 1 saat sürüp daha sonra kendiliğinden geçebilmektedir. Komple geçmesi ise anne adayının herhangi bir sağlık sorunu yok ise ve hormonlardan kaynaklanıyorsa doğumdan sonra genellikle kendiliğinden geçmektedir.
Hamilelikte Terlemeler İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelik dönemi içerisinde yaşanan terleme sorunu için şu tavsiyelere kulak verebilirsiniz:
- Bol bol sıvı tüketimi oldukça önemlidir.
- Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Cildin hava almasını sağlayacak pamuklu kumaş kıyafetler tercih edilmelidir.
- Serinlemek için ılık bir duş alabilir veya elinizi yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
- Stresten uzak huzurlu bir hamilelik ortamı oluşturmalısınız.
Eğer fazlaca bu durum ile karşı karşıyaysanız ve doktora gitmenizi gerektirecek bir durum söz konusu ise Covid-19 tedbirlerine riayet göstererek doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.