Hamilelik dönemi içerisinde hayatınızda birçok değişiklik oluşmaya başlayacaktır. Bu değişiklikler kimi zaman psikolojik olabildiği gibi kimi zaman da fiziksel değişikliklerdir. Bu sebeple bu değişimleri adapte olmanız ilk zamanlarda sizleri biraz zorlayabilir. Bu zorlayıcı adaptasyon süreçlerinden geçiyorsanız kendinize bu süreçlerin geçici olduğunu ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldığınız anda hepsini unutacağınızı hatırlatmanız oldukça faydalı olacaktır. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda tüm endişe kaygı ağrı sızı, yaşadığınız sıkıntılar sanki hiç yaşanmamış gibi uçup gidecektir. Bu sebeple sabırlı olması ve bu döneme en pozitif yönleri ile bakmalısınız.
Hamilelik döneminde değişiklik gösteren birçok husus olduğundan bahsetmiştik. Bu hususlardan biri de hamilelik dönemi içerisinde değişkenlik gösteren uyku düzenidir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak değişim gösteren uyku düzeni ile ilgili anne adayları birçok soru işareti ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sebeple yazımızın devamında onları rahatlatmak ve bilgilendirmek amacı ile Hamilelikte uyku düzeni hakkında merak edilen sorulara başlıklar halinde cevap vermeye çalıştık.
Sizlere tavsiyemiz bebeğiniz ile ilk bağlarınızın kurulduğu bu özel dönem içerisinde yaşayacağınız sıkıntılar sağlığınızı ciddi anlamda etkilemiyorsa olumlu düşünmeye çalışmanız ve bu özel sürecin bir parçası olarak görmeniz olacaktır. Bebeğiniz ilk anlarından itibaren sizi hissedebilir. Duyması, tepkileri ilerleyen aylarda kendini gösterse de ilk aylardan itibaren siz nasıl onu hissediyorsanız o da sizi hisseder. Duygularınızı, endişenizi korkularınızı algılar. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için lütfen bu dönem içerisinde olumlu bir hayat düzeni izlemeye gayret edin. Keyifli okumalar dileriz!
Hamilelikte Uyku Düzeni Neden Değişiklik Gösterir?
Hamilelik dönemi içerisinde kimi anne çok uykusuz kalabilir kimi de aşırı uyumak isteyebilir. Bunun birçok farklı nedeni vardır elbette fakat bunları saymadan önce en büyük nedenini tahmin edersiniz ki bu süreç içerisinde en çok duymuş olduğunuz ‘progesteron’ hormonudur. Hormonun etkileri neticesinde uyku düzeninin neden değişiklik gösterdiğini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hamilelik dönemi içerisinde yüksek artış gösteren progesteron hormonu sakinleştirici etkiye sahip bir hormondur. Bu sebeple de bu hormonun fazlaca salgılandığı dönemde daha fazla uyumak istemeniz muhtemeldir.
- Çok fazla uyku da beraberinde yorgunluk hissi getirebilir. Bu da tekrardan uyuma isteği uyandırır.
- Gün içerisindeki uyku hali sebebiyle gece uykunuz gelmeyebilir ve bu da uyku düzeninizin bozulmasına sebep olabilir.
- Bu dönem içerisinde göğüslerin hassaslaşacaktır. Eğer yüzüstü yatmayı seviyorsanız rahat edemeyeceğiniz için de uyku düzeniniz bozulabilir ve uykusuz kalabilirsiniz.
Hamilelikte Yaşanan Uyku Sorunları ile Alakalı Neler Yapılabilir?
Bu dönem içerisinde yaşamış olduğunuz uyku sorunlarını hayat kalitenizi oldukça olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir. Bu sebeple uyku sorunları ile alakalı neler yapabileceğinizi bilmek sizlere oldukça fayda sağlayacaktır.
Hamilelikte yaşanan uyku sorunları ile alakalı şunları yapabilirsiniz:
- Hamilelik dönemi içerisinde kendinizi uyurken sol tarafınıza yatmaya alıştırmanız sizlere fayda sağlayacaktır. İlerleyen dönemlerde bebeğinize de iyi bir kan dolaşımı sağlayacak olan bu yatış pozisyonunu deneyebilirsiniz.
- Hamilelik döneminizde uykunuzu en çok bölecek olan durum şüphesiz idrar torbanıza oluşacak baskı yüzünden sık sık tuvalete gitme ihtiyacı yaşamanız olacaktır. Bunun için maalesef yapacak bir şey yok fakat ilk 3 ay bu sorunu yaşamazsınız. Bu dönem içerisinde bol bol uykunuzu alabilirsiniz 😊
- Vücudunuzun üst kısmını bir yastık yardımı ile yükseltirseniz nefes darlığı, mide yanması gibi sorunların yaşanmasını engelleyerek daha iyi bir uyku çekebilirsiniz.
- Bu dönem içerisinde hem bebeğinizin sağlığı hem de sizin hayat kaliteniz için kafein içeren içeceklerden uzak durmanızı öneririz.
- Yatarken bacaklarınızın arasına, sırtınızın arkasına yastık koyabilirsiniz. Bunun çin özel olarak üretilmiş yastıklar da bulunmaktadır.