Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

young pregnant woman suffering from abdominal pain 2021 08 29 17 34 51 utc scaled

Bebek sahibi olacağı haberini alan çoğu anne adayı ilk 3 ay içerisinde genellikle kusma, bulantı ve mide yanması problemleri ile karşılaşır. Bazen de hamileler gebeliğin bu dönemlerinde mide rahatsızlığı nedeniyle yemek yiyemez duruma gelebilirler. Hamile kadınların yarısından fazlasında bu görülen sorunlar için gebelikte mide yanması hakkında bilgiye ulaşmanız için yazımızın devamında hamilelikte yaşanan mide yanması sorunu detaylarına yer verdik. Keyifli okumalar dileriz!

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Reflü adıyla da bilinen bu rahatsızlık, mide içeriğinin yemek borusuna doğru dönmesi ile mide asitlerinin yemek borusu zarını tahriş etmesi sonucunda oluşur. Böylelikle kalp, mide çevresinde yanma hissi meydana gelir. Peki bu durumun hamilelikle artmasının sebepleri nelerdir? Cevabını ise şu şekilde verebiliriz:

  • Gebelik hormonları sindirimi yavaşlatmaktadırlar. Bundan dolayı besin maddelerinin kana karışmaları ve midenin boşalımı gecikme gösterir. Böylece hamilelikte mide yanması ve hazımsızlık durumu meydana çıkar.
  • Hamilelik sürecinde kaslarda gevşeme olayı yaşandığı için bu durum mide kapakçığı adı ile de bilinen kasta zayıflamaya yol açar. Normal ilerleyişinde çalışmayan bu kaslar yüzünden asitler yemek borusuna kaçar ve ekşime-yanma hissilerini oluşturur.

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Genellikle 1.trimesterde mide yanması ortaya çıkar. Hamileliğin ilk aylarından itibaren bu şikâyeti yaşamaya başlayabilirsiniz.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin ve rahmin büyümesi sebebiyle mideye doğru basınç artar ve bu durum da mide yanması rahatsızlığını arttırır.

Hamilelikte Mide Yanması Kaçıncı Ayda Biter?

Mide yanması maalesef ki 9.ayda, doğum yaklaşıncaya kadar devam edebilmektedir. Mide yanmasının bu kadar uzun sürmesi, bebeğin mide üzerinde oluşturduğu baskıdan kaynaklanmaktadır. Bu baskı azalınca yani bebek doğum kanalına inince mide yanma sorununun başka bir nedeni yoksa ortadan kalkabilmektedir. Kısacası mide yanması ve nefes darlığı gibi şikayetler doğuma yakın yaşanılan, bebeğin aşağıya doğru doğum kanalına inmesi durumuna kadar sürebilir.gebelik uzmana sor

Mide Yanması için Alınabilecek Önlemler

Hamilelikte mide yanması iç yakan, can sıkan bir durumdur. Ancak önlemler alarak bu sorunun üstesinden ya da olumsuz etkilerini azaltmak imkânsız değildir. Aşağıda “hamilelikte mide yanması nasıl önlenir?” sorusuna maddeler halinde cevapladık:

  • Her insanın bünyesi besinlere benzer şekillerde tepki vermez. Bu sebeple midenizi tahriş ve rahatsız eden besinlerin neler olduğunu öğrenmeli ve bu besinlere dikkat ederek beslenmelisiniz.
  • En önemlisi su olmak üzere bol bol sıvı tüketilmelidir bu dönemlerde. Fakat yemek yerken fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yiyeceklerin sıvı ile karışması, mideyi şişirerek hazımsızlık sorunu ortaya çıkarabilir. Bu yüzden yerine göre sıvı tüketilmesine özel gösterilmelidir.
  • Yemek yedikten sonra üzerinize ağırlık çökebilir. Özellikle hamilelik döneminde, yemek yedikten sonra halsiz hissetmek çok normal bir durumdur. Bu sebeple yemekten hemen sonra sindirimi yavaşlatması sebebiyle yatmamaya özen göstermelisiniz.
  • Boş mide her zaman asit üretir. Bu yüzden hamilelikte mide yanması sorunu yaşayanlar yatmadan birkaç saat önce sağlıklı yiyecekler atıştırabilirler. Bu öneri sadece mide yanması için değil mide bulantısı için de önerilen çözümdür, hatırlatmış olalım.
  • Hamilelerin dinlenirken ya da uyurken başını ve omuzlarını yukarıda tutması, mideyi rahatlatabilir. Bunun için de başını ve omuzlarını yastık yardımı ile destekleyebilirler.

Hamilelikte Mide Yanması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Ciddi sorun haline geldiği durumda gebelikte mide yanması tedavisi için doktora görünülmelidir. (Covid-19 pandemi dönemi kapsamında maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmeniz sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önem arz etmektedir.) Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.

Leave a Reply