Hamilelik, hormonların değiştiği, hızlı kilo alımının yaşandığı bir dönemdir. Buna bağlı olarak ter bezleri normalden fazla çalışır ve terleme artar. Fazla terleyen anne adayları, bazen günde bir defadan fazla duş alma ihtiyacı duyar. Hamilelikte ayakta banyo yapmak korkutucu olabilir. Daha yeni hamile kalan ve bu duyguyu ilk kez yaşayan kadınlar, hamileliğin ilk haftalarında duş almak konusunda tereddüte düşebilir. Gebelikte banyo nasıl yapılmalı, hamileliğin ilk haftalarında duş almak sakıncalı mı, gibi soruların yanıtları için detayları inceleyebilirsiniz.
Hamilelikte Banyo Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik, kadınların kişisel bakımına daha fazla özen göstermesi gereken bir dönemdir. Gebelikte duş almak, kasların gevşemesine yardımcı olur ve sinir sistemi üzerinde iyileştirici etkileri vardır. Özellikle bu dönemde duş almak, hijyen açısından büyük önem taşır. Çünkü gebelikte yaşanan her durum hem annenin hem bebeğin sağlığını ilgilendirir.
Anne adayının normal vücut ısısını koruması önemlidir. Vücut ısısının ani olarak artması veya azalması bazı sorunlara neden olabilir. Kişide baş dönmesi, mide bulantısı, bayılma görülebilir.
Anne veya bebek bu durumdan zarar görebilir. Bunlar gibi olumsuz durumların önüne geçmek için aşırı sıcak veya soğuk suda duş alınmamalıdır. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında duş almak, dikkat edilmezse sakıncalı olabilir. Çok sıcak su altında durmak düşük riskini artırabilir veya bebekte doğum kusurları ortaya çıkabilir. Bu nedenle ılık suyla banyo yapmak büyük önem taşır.
Hamilelikte banyo ayakta yapıldığında, tansiyon değişikliğine bağlı olarak annede baş dönmesi oluşabilir. Küvetteki ıslak zemin nedeniyle ayağın kayması ya da bebeğin ani bir tekmesi sonucu annenin dengesi bozulabilir. İmkan varsa zemine kaydırmaz bir paspas konulmalıdır. Ayrıca ıslak zemine çıplak ayakla basmak riskli olduğundan kaydırmaz terlik giymek önem taşır. Küvette oturarak banyo yapmak da annenin ve bebeğin sağlığı için sorun yaratabilir. Bunun yerine ayakta duş almak, enfeksiyon riskini önleyeceği için daha doğrudur. Ayrıca hamileliğin son haftalarında doğum zamanı yaklaştığı için, banyo yaparken daha dikkatli olunmalıdır. Duştayken kapıyı kilitlememeye özen göstermek gerekir. Tüm önlemleri alsanız bile evde tek başınızayken hamilelikte banyo yapmak sakıncalı olabilir.
Gebelik boyunca anne adayı, kullandığı kişisel bakım ürünlerini çok iyi seçmelidir. Kişisel bakım için kullanılan şampuan ve sabun gibi ürünler doğal maddelerden yapılmalıdır. Bu dönemde banyo köpükleri, özel duş jelleri ve masaj yağlarından uzak durmak gerekir. Kimyasal maddeler, anne ve bebek sağlığı için olumsuz sonuçlar yaratabilir. Eğer cilt probleminiz nedeniyle bu ürünleri kullanmanız gerekiyorsa, kadın doğum ve dermatoloji doktorunuzun tavsiye ettiği krem ve losyonları kullanabilirsiniz.
Hamilelikte Banyo Nasıl Yapılmalı?
Ilık bir su altında duş almak, günün stresini ve yorgunluğunu atmaya yardımcı olabilir. Güzel kokulu şampuanlar, sabunlar insana mutluluk verebilir. Özellikle yaz aylarında sıcaktan terleyen vücut banyo sonrasında rahatlayabilir. Hamilelik döneminde hormon değişiklikleri, kilo alımı gibi faktörler nedeniyle terleme arttığı için kadınlar daha sık duş alma ihtiyacı duyabilir. Hamile kadınlar tarafından sıklıkla merak edilen sorulardan biri, hamilelikte banyo nasıl yapılmalı sorusudur. Anne adaylarının gebelik süresince banyo yaparken dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Küvet yerine duş teknesi tercih edilmelidir. Küvet içerisinde suyun sıcaklığını kontrol etmek zordur. Akan suyun aksine daha yoğun bir sıcaklık vardır. Ayrıca vajina bölgesinin uzun süre suya temas etmesi, mantar enfeksiyonuna ve diğer kadın hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle küvette oturarak duş almak yerine duş teknesinde ayakta banyo yapmak daha sağlıklı olur. Ancak ayakta geçirilen süreyi azaltmak için banyo çok uzun kalınmamalıdır.
- Öğlen ve akşam saatleri arasında vücut daha enerjik olduğu için bu saatler banyo yapmak için daha uygundur. Dinç bir vücut ile duş almak, banyoda gelişebilecek olumsuz durumların önüne geçebilir.
- Cildin kuruması ve buruşmasını engellemek amacıyla on beş dakikadan fazla duşta kalmak doğru değildir. Ayrıca çok uzun süre duşta kalındığında anne yorulabilir. Aşırı efor sarfetmek gebelik döneminde annenin ve bebeğin sağlığı için risk oluşturabilir.
- Hamilelik döneminde cilt kuru ve hassas olduğu için aşırı peeling yapmaktan kaçınılmalıdır. Hassas cilt üzerinde yapılan peeling, deride tahrişe yol açabilir. Kuruyan cilt soyularak, yaralar oluşabilir. Kozmetik peeling ürünleri yerine, doktor kontrolünde evde doğal yollarla yapılan peeling ürünlerini kullanmak daha güvenlidir.
- Anne ve bebekte enfeksiyon yaratacak durumların önüne geçmek için temiz suyla duş almak önemlidir. Bunun için su arıtma filtreleri kullanarak suyun temizlenmesini sağlanabilir.
Hamilelikte Kaç Günde Bir Banyo Yapılmalı?
Her anne adayının yapısı farklıdır. Terleme miktarına ve ihtiyaç durumuna göre duş alma sayısı değişebilir. Bazı kadınlar iki günde bir duş alma ihtiyacı duyarken, bazıları günde iki kez duş almak zorunda hisseder. Terleme miktarına göre, hamilelikte kaç günde bir banyo yapılmalı sorusunun cevabını kendiniz belirlemelisiniz. Belirli kalıplara uymaya gerek yoktur. Bu nedenle, “Hamilelikte kaç günde bir banyo yapılmalı?” sorusuna net bir cevap vermek doğru olmayabilir. Ancak, sağlık ve hijyen için iki ya da üç günde bir duş almak yeterli olur. Düzenli duş almanın faydaları şunlardır:
- Mantar enfeksiyonları, nezle ve gripten korunmaya yardımcı olur.
- Vücutta stresin etkilerini azaltarak kişiye sakinlik ve dinginlik verir.
- Kas ve eklemleri gevşeterek ağrıların hafiflemesine katkı sağlar.
- Yeteri miktarda ılık suyun altında kalarak vücudun nemlenmesi sağlanır. Bu sayede cilt kuruluğunu önlemeye katkı sağlar, cilde ve saçlara canlılık kazandırmayı mümkün kılar.
- Hamilelik sürecinde meydana gelen sancıları hafifletmeye yardımcı olur.
- Ruh halini iyileştirir ve dinlendirir.
- Kan dolaşımını artırmaya yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur.
Hamilelikte Banyo Yaparken Bebek Hisseder mi?
Hamileliğin son zamanlarına doğru bebeğin büyümesi ve hareketlenmesiyle annelik duyguları üst seviyelere çıkar. Bebeğin hareketlerinin sebebi anneler tarafından merak edilir. Anneler, bebeğin anne karnının dışında meydana gelen olayları hissedip hissetmediği konusunda kaygılanabilir. Rahatsız edici gürültüler, kötü kokular, havanın sıcak veya soğuk olması bebek tarafından hissedilebilir. Ayrıca hamilelikte banyo yaparken bebek hisseder mi sorusu, anne adaylarınca merak edilebilir. Gebeliğin son aylarında bebek artık büyüdüğü için ısı ve sıcaklık değişimlerini algılayabilir. Bu nedenle çok soğuk veya sıcak sular bebek için rahatsız edici olabilir. Bunun önüne geçebilmek için ılık suda duş almak sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Ayrıca uzun süre buharlı ortamda durmak nefes darlığı yaratabileceği için bebeğin oksijen alımına engel olabilir.
Gebelik dönemi, anne adayları için zorlu bir süreç olabilir. Hormonlardaki değişimler, ter bezlerinin fazla çalışması, psikolojik etkiler, bebeğin büyümesi gibi nedenlerden dolayı anne bazen kendini mutsuz, yorgun veya daralmış hissedebilir. Gebelikte duş almak, annede rahatlama ve gevşeme sağlayabilir. Hamilelikte banyo yapmak gerekli önlemler alındığı sürece risksizdir ve annenin rahatlamasına yardımcı olur. Gebelik sürecinde dikkat edilecek noktalar, doğum, anne ve bebek ile ilgili daha fazla bilgi için Mobibaby’i takip edebilirsiniz!
Kaynakça;
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-bathtub
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/dry-skin-natural-remedies
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24131571/
- https://www.webmd.com/baby/week-7-bath-safety
- https://www.medicinenet.com/pregnancy_planning_preparing_for_pregnancy/article.htm