Özellikle de vücudunuzdaki değişimlere adapte olma süreciniz ve hormonlarınızın artış göstermesi ile başlayan duygusal hatta bol duygusal bir dönem içerisinde bunların yanına farklı sorunların da eklenmesi ciddi olarak can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Bu sorunlar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıksa da ilk nedeni hormonlarınız olacaktır. Bu dönem içerisinde değişiklik gösteren hormonlarınız beraberinde vücudunuzun normalde çok fazla tepki vermediği durumlarda dahi daha fazla tepki vermesine sebep olabilir. Bu durumlardan biri de hamilelik döneminde yaşanan gaz sancılarıdır.
Anne adaylarının korkulu rüyası olan gaz sancıları hayat konforlarını oldukça olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir. Bu durum ile karşı karşıya kalan annelerin ise ne yapması gerektiğini veya nasıl beslenmesi gerektiğini bilmesi bu sancıları daha kolay bir şekilde atlatmasını sağlayacaktır.
Bu sebeple yazımızın devamında hamilelik döneminde yaşanan gaz sancıları neden olur, sebepleri nelerdir, nasıl başa çıkılır gibi soruları sizler için cevapladık.
Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?
Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşam konforunu oldukça olumsuz bir şekilde etkileyen gaz sancısının birçok sebebi olabilir. Bu sebepleri başlıklar halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hormonlar: Hamilelik döneminiz içerisinde hormonlarınız sebebi ile sindirim sisteminiz normal hızından daha yavaş bir biçimde çalışır. Bu durum da beraberinde gaz ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olur. Tükettiğiniz gıdalar sindirime doğru daha yavaş hareket ederler. Bu sebeple de sindirim borusundan yavaş geçerek içeride gaz sancısına sebep olabilirler.
- Kabızlık: Hamilelik süresi boyunca sıkça karşılaşılan kabızlık sindirim sistemi de etki altına alarak hazımsızlığa ve beraberinde de gaz sancılarına sebep olabilir.
- Hamilelik Öncesi Sorunlar: Hamilelik süresi öncesinde mide ve sindirim sorunları yaşıyor iseniz bu dönemde de hazımsızlık sorunu yaşamanız büyük olasılıkladır.
- Beslenme Şekli: Özellikle gaz yapıcı kuru fasulye gibi besinler, gazlı ve asitli içecekler şişkinlik ve beraberinde de gaza sebep olur. Aynı zamanda gün içerisinde yediğiniz öğünlerde çok fazla ve hızlı yemek yemek de beraberinde hazımsızlık sorununu tetikleyebilir.
- Hareketsiz Yaşam Biçimi: Gün içerisinde fazla hareketsiz durmak, yemek yedikten sonra hemen uyumak veya yatmak yemek sonrasında vücutta oluşan gazın dağılarak tahliye olmasını engeller. Böylelikle de gaz sancıları oluşur. Bu sebeple yemek yedikten sonra kısa kısa yürüyüşler yapmak, bunun yanında doğru ve bilinçli bir egzersiz düzeni belirlemek sizlere yardımcı olacaktır.
Hamilelikteki Gaz Sancısından Bebekler Etkilenir mi?
Bu durumu yaşayan anne adaylarının içi rahat olabilir. Çünkü bebekleriniz bu durumu hissetmezler. Yani onlar için herhangi bir sorun teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Gaz sancılar yalnızca sizi olumsuz etkiler.
Hamilelikte Yaşanan Gaz Sancılarına Ne İyi Gelir?
Gebelik döneminizde bu sancıları sıklıkla yaşıyorsanız zor zamanlardan geçiyorsunuz demektir. Oldukça can sıkıcı bir hal alan gaz sancılarını hafifletmek veya tamamen yaşanmasını engellemek için tedbirler almak mümkündür. Gaz sancılarına ne iyi gelir sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.
- Hamilelikte kabız olmamaya çalışmalısınız. Bunun için de yapacağınız en iyi şey sizleri kabız yapmayacak besinleri tüketmek olacaktır. Ayrıca öğünleriniz arasında kuru kayısı gibi aperatifler ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
- Hamilelik döneminiz veya sonrasında hazımsızlık sorunu yaşamamak için sık sık ama küçük porsiyonlarda yemek yeme alışkanlığı kazanmalısınız. Ayrıca hızlı yemek yemek de hazımsızlığa sebep olabilir. Yavaş yavaş yemelisiniz.
- Bu dönemde sıklıkla tüketebileceğiniz papatya çayı gaz sancılarına ve hazımsızlığa oldukça iyi gelmektedir.
- Bol bol hareket etmelisiniz. Düzenli ve bilinçli egzersiz ve yaşam ile hazımsızlık sorununu en aza indirebilirsiniz.