Hamilelik süreciniz boyunca artan östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinin sonucunda vücudunuzda birçok farklılık ile karşılaşacak olmanız su geçirmez bir gerçektir. Hamilelik sürecinizin ilk evrelerinden son evresine kadar vücudunuzu bebeğinize uygun hale getirmek için artış gösteren bu hormonlar sayesinde vücudunuz fiziksel olarak değişim gösterdiği gibi aynı zamanda duygusal ve psikolojik olarak da farklılar göstermeye başlayacaktır. Bu dönem içerisinde oldukça hassas ve duygusal olmanız gayet normaldir. Bunların yanında ayrıca uykusuzluk, halsizlik gibi sorunların da görülmesi muhtemeldir.
Gebelikte görülen sorunlar arasında ayrı bir yere sahip olan halsizlik sorunu anne adaylarını oldukça fazla zorlamaktadır. Bu döneme zaten bir adaptasyon süreci içerisinde olan anne dayı yaşadığı farklı sorunları da kafasına daha fazla takabilir. Bunun sebebi de tahmin edebileceğiniz üzere yine artan hormonların sonucunca baş gösteren aşırı duygusallık halidir.
Bu dönem içerisinde sizin ve bebeğinizin sağlığı için psikolojiniz oldukça önemlidir. Bu sebeple moralinizi yüksek tutmalı ve daima pozitif ortamlarda bulunmalısınız. Ayrıca bu dönem içerisinde hissedeceğiniz halsizlik sorunu bazen psikolojik olmakla beraber bazen de sağlık sorunları neticesinde olabilmektedir. Hamilelik süreciniz boyunca sağlığınız yalnızca sizin sağlığınız değil aynı zamanda bebeğinizin de sağlığı olduğunu unutmayarak bu durumu ihmal etmemenizi tavsiye ederiz. Bu nedenle halsizlik sorununuzun öncelikle neyden kaynaklandığınız siz gözlemlemelisiniz. Sizlerin gözlemlerine yardımcı olmak istememiz sebebi ile yazımızın devamında hamilelik döneminde halsizlik neden olur, sebepleri nelerdir, halsizliğe neler iyi gelir? Gibi soruların cevaplarını verdik. Keyifli okumalar dileriz!
Hamilelikte Halsizlik Neden Olur?
Hamilelikte yaşanan halsizlik sorunsalının birçok farklı sebebi olması muhtemeldir. Bu sebepleri anlayabilmeniz adına öncelikle iyi bir gözlem yapmalısınız. Hamilelik döneminiz boyunca yaşayabileceğiniz ‘Halsizliği sebepleri neler olabilir?’ Sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlk sebep elbette hormonal değişiklikler olmaktadır. Bu sebeple halsizlik yaşamanız muhtemeldir.
- Hormonlarınız ile birlikte kan basıncınızın düşmesi,
- Sık sık uykularınızın bölünmesi sonucunda uyku düzensizliği,
- Sindirim sistemi problemleri,
- Hamileliğin özellikle ilk aylarında görülen sabah bulantıları,
- Bel, kasık ve rahim ağrıları,
- Bebeğiniz sizden aldığı besinler ve vitaminler ile gelişim gösterdiği için almış olduğunuz besinler size yetersiz geliyor olabilir. Bu da beraberinde halsizlik getirebilmektedir.
Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir?
Hamilelik döneminde yaşayabileceğiniz halsizliğinize nelerin iyi gelebileceğini bilmek ve uygulamak sizlere büyük bir fayda sağlayacaktır. Hamilelikte halsizliğe iyi gelebilecek olan hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bol Bol Dinlenmek: İstirahat etmek bu dönem içerisindeki en iyi dostunuz olacaktır. Hamilelik süreci ve bebeğinizin gelişimi hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yorucu bir dönemdir. Bu sebeple bol bol dinlenmek size iyi gelecektir. Bunun için de uyku saatinizden daha erken uyuyabilir veya gün içerisinde kısa bir uyku çekebilirsiniz. Bu durum hem size gün içerisinde daha fazla dinçlik verecektir. Fakat şunu da hatırlatmak gerekir ki aşırı uyumak da iyi bir durum değildir. Fazla uyku beraberinde size daha fazla yorgunluk ve halsizlik hissi getirecektir. Bu sebeple dengeli olmakta fayda var.
- Hafif Egzersizler: Gün içerisinde yapacağınız sizi yormayacak hafif egzersizler hem bebeğinizin sağlığı hem de sizin için oldukça etkili olacaktır.
- Kafein Tüketimini Azaltmalısınız: Uyku düzeninizi olumsuz etkilememesi açısından bu dönem içerisinde kafein tüketiminizi en aza indirmenizi tavsiye ederiz.
- Bol Su Tüketmelisiniz: Gün içerisinde bol bol su tüketmelisiniz. Bu şekilde vücudunuzu taze ve dinç tutabilirsiniz.
- Dengeli Biçimde Beslenmelisiniz: Aşırı yağlı baharatlı besinler yerine yeşil yapraklı besinler, muz, kuruyemiş gibi size ve bebeğinize yarar sağlayacak besinler tüketmeniz sizlere fayda sağlayacaktır.