Hamilelik döneminde anne adayları hamilelik öncesi yaşantılarında daha önce yaşamadıkları birçok farklı durumu yaşayabilirler. Çünkü hamilelik dönemi vücudun kendisini bambaşka bir dünyaya açtığı yeni bir dönemdir. İlk kez anne olmaya hazırlanan hamile kadınlar daha önce yaşamadıkları bu olaylarda öncelikle bebeklerinin sağlıkları ve daha sonra da kendi sağlıkları için endişelenmeden duramazlar. Yaşadıkları bu rahatsız edici durumların bebeklerine zarar verip vermediği konusunda çok fazla düşünürler.
Hamilelik döneminde en fazla rastlanılan rahatsızlıklardan biri de kaşıntı problemidir. Bu dönem de en fazla kaşıntı oluşan bölgeler,
- Göbek çevresi,
- Göğüs çevresi,
- Eller ve bacaklardır.
Gebelik dönemi devam ederken vücudun genelinde ya da sadece bölgesel kaşınmalar ortaya çıkabilmektedir. Sürekli büyümeye devam eden göbek ve göğüs çevresi için kaşınmalar uzmanlar tarafından normal karşılanabilmektedir. Çünkü derimiz esnek bir yapıya sahip olsa da bu bölgelerdeki büyüme ile deri gerginleştikçe hassasiyet artar, kaşınmalara başlar ve daha sonra uyum sağlamaya çalışırken çatlaklar meydana gelebilir.
Ayrıca ter bezlerinin daha aktif çalıştığı bu dönemde cildin sürekli terlemesi cildi nemli tutar. Bu sebeple anne adayının kıvrımlı bölgeleri, kasık bölgeleri, göğüs altları sürekli terleme ile mantara sebebiyet verirken kaşınma belirtisi ortaya çıkabilir.
Hamilelikte Kaşıntıya Neler Sebep olur?
Hamilelikte kaşıntı probleminin birçok sebebi olabilir. Bazı nedenler basit vücut uyumsama belirtileri olabilir bazıları ise yaşanılacak rahatsızlıkların alt habercisi olabilir. Bu sebeple hiçbir kaşıntıyı hafife almadan bu süreçte sizi desteklemeye hazır doktorunuza durumu haber vermenizi öneririz. Hamilelik döneminde kaşıntıya neden olan durumlara bakacak olursak aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Kilo alımına bağlı olarak gerginleşen deri kaşıntıyla tepki veriyor olabilir.
- Kandaki bilirubin seviyesinin yükselmesine neden olan alt sebeplerin habercisi olabilir.
- Hamilelik döneminden önce var olan cilt problemleri yeniliyor olabilir.
- Anne adayının alerjik bünyesinden kaynaklanan tepkiler olabilir.
- Hamilelik döneminde kullanılan ilaçlara vücudun karşıt tepkisi olarak karşımıza çıkabilir.
- Karaciğerdeki safra akımının yavaşlaması da kaşıntıya neden olabilmektedir.
- Ciltte oluşan çatlaklarda kaşıntı yapabilir.
- Kaşıntı troid ve böbrek fonksiyonlarındaki aksamalarında habercisi olabilmektedir.
- Hamilelik döneminde yükselen hormon dengeleri karaciğeri etkileyerek ‘gebelik kolestazı’ olarak bilinen durumda kaşıntılar ortaya çıkabilir.
- Besin alerjileri, mantarlar, enfeksiyonlar da kaşıntı problemlerini tetikleyebilir.
Hamilelikte Ortaya Çıkan Kaşıntıları Hafifletmek için Neler Yapılabilir?
Hamilelik döneminde birçok sebeple ortaya çıkabilen kaşıntıların öncelikle altında yatan sebebin bulunması ve belirlenmesi için öncelikle mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Daha sonra doktorunuz gözetiminde alınan önlemleri düzenli olarak takip ederek kaşıntıların etkisini azaltabilirsiniz. Alınabilecek birkaç önlemi sizler için toparladık birlikte onlara bakalım,
- Doktorunuz kaşıntıların sebebi olarak cildin gerilmesine ve nem kaybından kaynaklandığını ifade ettiyse yine doktorunuzun yönlendirmesi ile nemlendirici kremlerle bölgenin nem dengesinden emin olabilirsiniz.
- Parfümler veya parfümlü ürünler bu dönemde kaşıntıya yol açabileceği için kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.
- Vücut nem dengemiz için hayatın her safhasında büyük önem taşıyan su içmeyi ihmal etmemeniz de kaşıntıların azalmasına yardımcı olabilir.
- Kaşınan bölgeleri sürekli kaşımaya devam etmek hem bölgenin tahriş olmasına neden olabilirken hem de kaşıntının artmasına sebep olabilir.
- Çok sıcak su ile duş almak vücudunuzun kurumasına ve kaşıntıya sebep olabileceğinden mümkün olduğunca ılık suyla duş almaya çalışabilirsiniz.
Önemli Bir Hatırlatma: Covit-19 pandemi süreci devam ederken doktorunuza başvurmanız gereken durumlarda mutlaka maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak hem kendi sağlığınız hem çevrenizdeki insanların hem de sevdiklerinizin sağlığı konusunda tedbir almış olursunuz.