Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

portrait of woman clutching belly suffering stomac 2022 12 05 19 12 42 utc scaled

Normal yaşantımızda dahi bizleri son derece rahatsız eden kabızlık problemleri hamilelik döneminde anne adaylarını biraz daha fazla zorlar. Değişen vücut dengesi ve hormonal dengeler anne adayının vücudunda birçok yeniliğe davetiye çıkarır. Bunların başında uterusun bağırsakları sıkıştırarak bağırsak hareketlerini yavaşlatması ile kabızlık sorunu ortaya çıkabilir.

20. Haftadan itibaren demir takviyeleri ile daha da kabızlık probleminin yaşanma ihtimali artabilir. Hamilelik döneminde kabızlık bazı anne adaylarında hamileliğin erken döneminde ortaya çıkarken bazı anne adaylarında ise ilerleyen dönemlere kadar görülmeyebilir.

Peki Hamilelikte Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Gebelik döneminde ortaya çıkan kabızlığın birçok nedeni olabilecekken temelde birkaç nedene bağlı olduğu görülebilir. Gelin birlikte bu nedenlere bakalım:

  • Gün içinde yeterli sıvı tüketimi yapmamak kabızlığa neden olabilmektedir.
  • Uterusun genişleyerek bağırsaklara baskı yapması sonucunda da kabızlık gözlenebiliyor.
  • Hamilelik döneminde yükselen hormonlarda kimi zaman kabızlığa sebep olabilmektedir.
  • Gebelikte kilo alımının artması bunun yanı sıra vücut hareketlerinin azalması sonucunda kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Düzensiz beslenme alışkanlıkları sadece gebelikte değil her zaman kabızlık problemini ortaya çıkarabilir.
  • Beslenme düzeninizde lifli gıdalar eksik ise bu durum da kabızlık problemi yaşamanıza sebep olabilir.

gebelik uzmana sor

Kabızlıktan Kaynaklanan Rahatsızlıkları Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Anne adaylarının çoğunun ortak probleminden birisi olan kabızlığa karşı alabileceğiniz tedbirlerin birkaçını sizin için listeledik;

  1. Öncelikle günlük hareket süresinizi yavaş yavaşta olsa artırmaya özen gösterirseniz kabızlığa karşı en önemli adımı atmış olabilirsiniz.
  2. Bir diğer önceliğiniz günlük sıvı tüketiminizi dengelemek olabilir. Günde en az 8 su bardağı su içmeniz birçok uzman tarafından önerilmektedir.
  3. Sıvı tüketiminden bahsetmişken su dışında içtiğiniz meyve suları, bitki çayları uzmanlar tarafından su ile eş değerde olmadığı ifade edilir. Bunun yanı sıra bitkisel çaylar konusunda doktorunuza danışarak fikrini alabilirsiniz. Çünkü bazı bitki çayları vitamin ve minerallerin emilimini yavaşlatabilir.
  4. Sindiriminize yardımcı olacak lifli gıdaları beslenme alışkanlıklarınızın merkezine yerleştirerek bağırsak hareketlerinize destek olarak kabızlığı önleyebilir.
  5. Kahve, çay ve kola gibi kafein miktarı yüksek olan içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmanız tavsiye edilir.
  6. Kontrollü bir şekilde çiğ sebze- meyve, yulaf, pirinç ve tam buğdaylı ekmek gibi tam tahıllı ürünleri tüketebilirsiniz.
  7. Yemekleri çiğnerken çiğneme sürenizi olabildiğince uzun tutarak bağırsaklarınızın sindirim hareketlerini kolaylaştırabilirsiniz.
  8. Probiyotik kullanımınızı kontrollü bir şekilde artırabilirsiniz. Probiyotik kullanımı bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına destek olacaktır.
  9. Kabızlıkta size dost olabilecek yiyeceklerin başında kırmızı erik gelir. Eriği yaş meyve olarak da kuru meyve olarak da kullanabilirsiniz.
  10. Beslenme düzeninizi az ve sık yeme olarak güncelleyerek bağırsaklarınıza destek olabilirsiniz. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız öğünlerinizi atlamamaya ekstra özen gösterebilirsiniz.
  11. En önemlisi de kabızlık problemi yaşamaya başladığınız andan itibaren doktorunuza danışmayı unutmayınız.

Kabızlık Problemi Ne kadar Sürer?

Hamilelik döneminde anneleri zorlayan kabızlık problemi başladıktan sonra birçok annenin aklına gelen sorulardan birisi de ‘Bu kabızlık problemi ne kadar sürecek?’ sorusudur. Bu sorunun net bir cevabı bulunmamakla birlikte kimi zaman dönemsel olarak kısa bir süre devam edip biterken kimi zaman doğum sonrasında da devam edebilir. Bu konuyla ilgili size en detaylı ve en doğru yönlendirmeyi doktorunuz verecektir.

Not: Covid-19 pandemi süreci devam ederken doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiği durumda mutlaka maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak hem kendi sağlığınızı hem bebeğinizin sağlını hem de çevrenizdeki kişilerin sağlıklarını korumuş olursunuz.

Leave a Reply