Hamilelik döneminde en sık görülen ve anne adaylarını rahatsız eden durumlardan birisi de vücutta ortaya çıkan şişliklerdir. Hamileliğin 6. ayından itibaren görülmeye başlayan ödem anne adayının ayaklarında, ayak bileklerinde, ellerinde ve bacaklarında ortaya çıkmaktadır.
Hamile olan anne adaylarının günlük su ihtiyacı diğer kadınlara kıyasla daha fazladır. Yeterli sıvı miktarı anne adayının pelvik eklemlerini doğuma hazırlar ve bebeğin gelişimi için de son derece önemlidir. Fazla su tüketimi yapan anne adaylarının vücutları belli bir süre sonra su tutmaya başlar ve ödem denilen şişlikler ortaya çıkar.
Hamilelikte Ödeme Neden Olan Diğer Etkenler Nelerdir?
Hamilelik döneminde özellikle el ve ayaklarda ortaya çıkan ödem rahatsızlığının oluşmasında etkili olan birkaç faktör vardır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz,
- Hamilelikte yaşanılan birçok olayın alt sebebi olan hormonal değişiklikler ödemin de sebebi sayılabilmektedir.
- Oluşan ödem şişliklerinin nedenlerinden birisi de beslenme alışkanlıkları olabilmektedir. Anne adayının vücudu protein eksikliği yaşadığı zaman ödemle tepki verebilmektedir.
- Beslenme alışkanlığı ile ilgili bir diğer hususta yeterli miktarda tuz alımı son derece önemlidir. Tıpkı fazla tuz tüketimi ile vücut su tuttuğu gibi tam tersi yetersiz tuz tüketimi sonucunda da ödem gözlemlenebilmektedir.
- Anne adayının gün içinde uzun süre ayakta kalması ile ayaklarda şişlikler ortaya çıkabilmektedir.
- Fazla kilolar hem normal yaşantı esnasında hem hamilelik döneminde birçok zorluğa ve rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Aşırı ve hızlı kilo alımlarının sonucunda da anne adayının ödem rahatsızlığı yaşayabildiği görülmüştür.
Yaşanılan Ödem Rahatsızlığını Önlemek İçin Birkaç Öneri
Doğum sonrasında anne adayının vücudu fazla sıvıyı atacaktır ve bu ödem şişlikleri normale dönecektir. Doğum sonrasında bu sıvı atılımı sık idrara çıkarak ve vücudun terlemesi yoluyla gerçekleşecektir. Gebelik döneminde anne adaylarının neredeyse %90’ında görülen ödem rahatsızlığını yaşamamanın kesin bir çözümü olmasa da birçok rahatsızlıkta olduğu gibi semptomlarını hafiflemesine yardımcı olacak önlemler vardır. Bu önlemlere değinecek olursak,
- Anne adayının günlük hareket etmesini sağlayacak küçük yürüyüşlere çıkması ödem semptomlarını hafiflettiği belirlenmiştir.
- Protein eksiklikleri ödeme neden olabileceğinden doktor tavsiyesi ile düzenlenecek protein ağırlıklı bir beslenme düzeni etkileri azaltabilir.
- Çok tuzlu ve şekerli beslenme düzenlerinden kaçınarak ödem oluşumu riski azaltılabilir.
- Gün içerisinde belli aralıklarla ayakların birkaç yastık desteği ile havada tutulması da ayakta oluşan ödemleri rahatlatabilir.
- Anne adayının vücudunu fazla saran sıkı kıyafetler yerine terletmeyen ve vücudun hava almasını sağlayan kıyafetler tercih etmesi önerilir.
- Gün içinde hareket etmeye özen gösterirken çok uzun süre ayakta kalmamaya da özen gösterilebilir.
- Düzenli olarak bir danışman yardımı ile gebelik yogası, egzersizleri yaparak oluşan ödemler rahatlatılabilir.
- Yatarken mümkün olduğunca sol tarafa yatılarak toplardamar üzerindeki baskı azaltılarak ödem oluşumunun önüne geçilebilir.
- Uzmanlar ödem söktürücü ilaçların bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebildiğini bu sebeple bu ilaçları kullanmadan mutlaka doktora danışılması gerektiğini ifade ediyorlar.
- Asit oranı yüksek içecekler ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri en aza indirmeniz tavsiye edilir.
- Kimi zaman vücut şişliklerine farklı belirtiler eşlik edebiliyor. Bu belirtileri göz önüne alarak sadece ödem rahatsızlığı olmama ihtimali akılda bulunabilir. Ve belirtilerinize kendiniz bir isimlendirme yapmadan doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Küçük bir hatırlatma: Covid-19 pandemi döneminde bebeğinizin, kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak amacıyla maske, mesafe ve hijyen kurallarına özen göstermeniz tavsiye edilir.