Hamilelik ve Öksürük

sick pregnant woman sitting on couch and coughing 2022 12 16 07 48 16 utc scaled

Hamilelik dönemi devam ederken anne adayları her dönem bebekleri için farklı nedenlerle endişe duyabilmektedir. Özellikle kış ayları geldiğinde bu endişelerin arasına soğuk algınlıkları ve anne adayının yaşadığı öksürükler de girer. Yaşanılan öksürük problemi sadece hamileliğe veya kış dönemine özgü olmayabilir. Ayrıca her anne adayı öksürük problemi yaşayacaktır şeklinde genel bir ifade yoktur. Kimi anne adayları hamilelikleri devam ederken hiç öksürük problemi yaşamazken bazı anne adayları hamileliğin erken döneminde veya doğum olayının yaklaşması ile bu problemden mustarip olabilir.

Yalnız başına öksürük bir hastalığın veya tehlikeli bir durumun habercisi olmayabilir. Uzmanlar tarafında öksürük vücudun refleksif olarak oluşturabildiği olağan bir durum olabileceğini ifade etmektedirler. Bunun yanı sıra uzun süre devam eden, anneyi gece uykusundan uyandırarak yaşam kalitesini düşüren öksürükler için anne adaylarının rutin kontrolleri sırasında doktorlarının önerilerini alması tavsiye edilir.

Hamilelikte Yaşanılan Öksürük Probleminin Altında Yatan Sebepler Nelerdir?

Hamilelik döneminde bırakılması kesinlikle önerilen sigara alışkanlığını devam ettiren veya daha öncesinde üst solunum yolarında enfeksiyon geçirmiş anne adaylarının bu dönemde öksürük problemiyle karşılaşmalarının ihtimali diğer anne adaylarına kıyasla biraz daha yüksektir. Bu dönemde anne adaylarının yaşadığı öksürük probleminin birden fazla nedeni olabilmektedir. Bu nedenlere göz atacak olursak şöyle bir liste yapmak mümkün olabilmektedir.

  • Anne adayının hamilelik öncesinde veya hamilelik devam ederken geçirdiği üst solunum yolları enfeksiyonları öksürüğe neden olabilmektedir.
  • Bu dönemde yaşanılan öksürüğün nedenleri başında anne adayının yaşadığı astım rahatsızlığı olabilmektedir. Hamilelik öncesinde tanı almış veya devam ederken tanı konulmuş astım rahatsızlığı da yoğun öksürüğe neden olabilmektedir.
  • Anne adayının gebelik sırasında yaşadığı alerjik durumlarda öksürüğe sebebiyet verebilmektedir.
  • Kış aylarında bağışıklığın düşmesi sebebiyle anne adayının vücudu soğuk algınlıklarına ve gribe karşı savunmasız kalabilmektedir. Anne adayının geçirdiği soğuk algınlıkları ve griplerde öksürüğün bir sebebi olabilir.

gebelik uzmana sor

Anne Adaylarının Öksürük Problemi ile Karşılaştıklarında Yapabileceği Öneriler

Anne adaylarına kimi zaman zor zamanlar yaşatan öksürük problemi için çevresinde bulunan kişiler ilaç kullanmasını veya evde hazırlanabilen bitkisel yöntemler tavsiye edebilmektedir. Fakat bu durumlarda anne adayını yönlendirecek kişinin doktorlar olduğu unutulmamalıdır. Doktorunuza danışmadan ilaç veya bitkisel takviye almamanız önerilir. Anne adaylarının öksürük problemi yaşadıkları sırada semptomları hafifletmek için şu yöntemlere başvurabilirler,

  • Soğuk algınlığı ve gribe eşlik eden öksürüklerde anne adaylarına önerilebileceklerin başında yeterli miktarda sıvı tüketimi olabilir.
  • Kış ayları devam ederken doktor tavsiyesi ile bağışıklık sistemini güçlendirecek C vitamini yönünden zengin besinlere ağırlık verilebilir.
  • Anne adayı yaşadığı öksürük problemini hafifletmek için öksürüğün çok yoğunlaştığı zaman dilimlerinden ılık suya tuz karıştırarak gargara yapabilirler. Yapılan tuzlu su karışımını yutmamaya özen göstererek gargara yapıldığında öksürüğün oluşturduğu yoğun semptomlar hafifleyebilmektedir.
  • Doktorunuza danışarak bazı bitki çaylarını demleyerek yaşanılacak soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı önlem alabilirsiniz. Bu bitki çaylarına örnek verilecek olunursa demlenmiş ıhlamur ilk sırada gelecektir. Fakat demlediğiniz bu bitki çaylarını kaynar bir şekilde tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Sıcaklık seviyesinin çok yüksek olması boğazın tahriş olmasına davetiye çıkarabilmektedir.
  • Anne adayları uyudukları odanın havadar olduğundan emin olarak nefes alış-verişlerini rahatlatabilmektedirler. Havasız bir oda veya uzun süre kapalı kalmış ortamlarda bulunan toz zerrecikleri, yetersiz oksijen de öksürüğe neden olabilmektedir. Bu sebeple gün içerisinde durulan ve yatılan odaların havalandırılması önerilir.

Her rahatsızlıkta olduğu gibi rutin kontrollerinizi ihmal etmeyerek vücudunuzda gerçekleşen değişimler hakkında doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Fakat Covid-19 dönemi devam ederken kendi sağlığınız, bebeğinizin gelişimi ve çevrenizdeki insanların sağlığı açısından maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanız önemle tavsiye edilir.

Leave a Reply