Hamilelikte Östrojen Hormonu Ne zaman Yükselir?

gebelik ve ostrojen

Anne adayları 9 ay 10 gün süren hamilelik dönemlerinde birçok fiziksel ve duygusal değişimler yaşamaktadır. Anne adayları kendilerini huzurlu, sakin ve mutlu hissederken aniden karamsarlığa düşmüş, huzursuz bir halde bulabilmektedirler. Bu duygusal git gellerin alt yapısında anne adaylarının değişen hormon dengeleri yatabilmektedir. Gebelik hormonu olarak bilinen bu hormonlar genellikle hamileliğin başlaması ile birlikte anne adayının vücudunda salgılanmaya başlar. Anne adayının ruh dünyasından ani değişimlere neden olan bu hormonlar hem hamilelik süreci için hem de bebeğin gelişimi için son derece önemli bir noktada bulunabilmektedir.

Gebelik hormonları içerisinde,

  • Hamileliği haber veren HCG Hormonu,
  • Bebeğin barınacağı rahmin hamilelik dönemine hazırlanmasına yardımcı olan Pregestoron hormonu,
  • Doğum olayı gerçekleşirken anne adayının en büyük yardımcısı olan ve doğumu kolaylaştıran Oksitosin,
  • Hamilelik devam ederken rahim boyunun uzamasına ve pelvis kemiklerinin esnek bir yapıya sahip olmasına yardımcı olan Relaksin,
  • Ayrıca hamilelikte birçok etkisi olan östrojen hormonu yer almaktadır.

Bugün anne adayları için hamilelik döneminde son derece önemli olan östrojen hormonu için detaylı bir içerik hazırladık.

Östrojen Hormonu Nedir ve Hamileliğin Hangi Dönemlerinde Yükselir?

Östojen hormonu kadınların hem normal yaşantılarında hem de hamilelik dönemlerinde büyük bir öneme sahiptir. Bir kadının regl döngülerinin düzeninde, göğüs büyümelerinin dengesinde ayrıca menapoz döneminde de salgılanarak bu dönemde kadınların karşılaştıkları zorlukların düzenlenmesinde büyük bir rol oynar.

Bu dönemlerin yanı sıra östrojen hormonu hamilelik döneminde de anne adaylarını yalnız bırakmaz. Östrojen hormonu sayesinde anne adayının vücudunu bebeğini rahminde taşımasına ve doğum sonrasında bebeğini emzirmesine hazırlar.  Bunun yanı sıra hamileliğin ilk dönemlerinde döllenmiş yumurtanın annenin rahmine düzenli bir şekilde tutunması ve gelişmeye başlamasında da östrojen hormonunun etkisinden söz edilebilir.

Peki bu östrojen hormonu hamilelikte ve normal yaşantımıza devam ederken ne zaman yükselir? Sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir,

  • Kadınların normal yaşantılarında regl dönemlerinin yumurtlama aşamasında östrojen hormonu salgılanması artabilmektedir.
  • Hamileliğin ilk 3 ayında ise regl döneminde salgılanan östrojen hormonu seviyesinin biraz daha üstünde salınımı olduğu söylenebilir.
  • Gebelik döneminin ilk 3 ayından sonra östrojen hormonunun salgılanması normal zamanlara kıyasla neredeyse 30 veya 50 katına kadar çıkabilmektedir.
  • Gebelik devam ederken östrojen hormonu da artmaya devam ederken en yüksek seviyeye ulaşma ise doğum olayının başladığı zaman dilimleri olarak ifade edilmektedir.

gebelik uzmana sor

Hamilelik Döneminde Östrojen Hormonunun Etkileri Nelerdir?

Hamilelik döneminde salgılanan östrojen hormonu birçok konuda anne adayına yardımcı olur. Salgılanan östrojen hormonu ile anne de ortaya çıkan değişiklikler şu şekilde sıralanabilir,

  • Artan östrojen seviyesi ile anne adayının rahim kasları genişleyerek bebeğin rahim içerinde daha rahat bir alana sahip olmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Gebelik devam dereken özellikle gebeliğin son dönemlerinde artan östrojen hormonu anne adayının göğüs gelişimini destekleyerek doğumdan sonra bebeğin beslenmesini sağlayacak süt kanallarının oluşumunu destekleyebilmektedir.
  • Bunların yanı sıra artan östrojen seviyesi ile anne adayının pelvik kasları gevşer ve burada bulunan eklemlerin esnekleşmesine olanak sağlar.
  • Hamileliğin son dönemlerinde ise yükselen östrojen seviyesi ile düşüşe geçen progesteron hormonu doğum olayının başlamasında büyük bir rol üstlenirler.
  • Ayrıca östrojen hormonunun yapısında yer alan ve cilde rengini veren bazı pigmentler bulunmaktadır. Bu renk pigmentleri sayesinde anne adaylarının göğüs uçlarının rengi koyulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra artan östrojen seviyesi ile anne vücudunda yoğunlaşan renk pigmentleri ile anne adayının vücudunda lekelenmeler ve yüzünde çil oluşumları meydana gelebilmektedir.

Leave a Reply