Hamilelik ve Panik Atak

pregnant woman breathing and stomach pain on sofa 2022 12 23 01 00 17 utc scaled

Hamilelik dönemi yaşanılırken yaşanılan bazı değişiklikler anne adayını çoğunlukla olumlu etkiler. Kimi zamansa anne adayının zorlu zamanlar yaşamasına neden olabilmektedir. Anne adayını zorlayan zaman dilimlerinin başında panik atak döngüleri gelir. Her anne adayının hamilelik esnasında panik atak sorunu yaşar diye kesin bir yargı bulunmasa da panik atak sorununu yaşayan anneler de vardır.

Panik atak sorunu anne adayının herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ani bir şekilde yaşadığı bazen fiziksel belirtilerin de eşlik ettiği kaygı halidir. Fakat panik atağı gündelik zamanlarda yaşanılan kaygı haliyle karıştırmamak gerekir. Çünkü panik atak sorununun belirtileri sıradan kaygı halinden daha güçlüdür.

Anne adayı kimi zaman bebeği için kimi zaman kendisi için endişelenirken panik atak sorunu yaşayabildiği gibi içinde bulunulan ekonomik şartlar, aile düzeni gibi konularda annenin kaygı seviyesini yükselterek panik atak yaşanmasına neden olabilir. Geçmiş öyküsünde ve genetik alt yapısında panik atak bulunan annelerin panik atak yaşama olasılıkları daha yüksektir.

Gebelik Döneminde Geçirilen Panik Atakların Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik dönemi içerisinde anne adayı belli bir zaman aralığı olmaksızın kaygı seviyesinin yükselmesi ile panik atak sorunu yaşayabilmektedir. Panik atak problemi anne adayının bebeği için endişelendiği, kendisi ve ailesi adına korkularının ortaya çıktığı dönemlerde daha sıklaşır. Ve psikolojik belirtilerin yanı sıra anne adayı bazı fiziksel belirtilerde verebilmektedir. Bu belirtilere bakılacak olursa,

  • Panik atak yaşayan anne adaylarında en sık rastlanan belirtilerin başında kalp atışlarının hızlanması gelmektedir.
  • Kalp atışları hızlanan anne adayı çarpıntı yaşayabilir,
  • Göğüs bölgesinde sıkışma ve ağrı gözlemlenebilir,
  • Çevreye karşı veya mekânda bulunan kişilere olağan dışı tepki verilebilir,
  • Mide bulantısına eşlik eden karın ağrıları da yaşanabilir,
  • Nefes darlığı ile boğulma ve nefesin kesilme hissi beraber yaşanabilir,
  • Baş dönmesi ile birlikte bayılmalar da yaşanabilir,
  • Ayrıca üşüme ve titreme belirtileri de eşlik edebilir.

Bu sayılan belirtiler hamileliğin normal belirtileri veya yaşanan sıradan fiziksel rahatsızlıklar da olması mümkündür. Fakat buna kara verebilecek kişi rutin kontrolleri yapan doktordur. Bu belirtilerden birisini veya birkaçını yaşayan anne adayı rutin kontrolleri esnasında veya bağımsızda doktoruna danışabilir.

Kontroller sonrasında doktorun panik atak teşhisi koyduğu anne adaylarına eleştiriler yöneltilebilmektedir. Bu tür eleştirilerden uzak durulmalıdır. Çünkü olumsuz eleştiriler anne adayının kendisini suçlamasına sebep olarak rahatsızlığı tetiklenmesine sebep olabilir.

gebelik uzmana sor

Anne Adayı Panik Atak ile Nasıl Baş Edebilir?

Teşhis sonrasında doktorun yönlendirmesi ile uygun ilaçların kullanımına başlanır. Fakat ilaçların kullanılmasının yanı sıra dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir,

  • Hamilelik devam ederken kendinize iyi gelen bazı aktiviteler bularak kendinize zaman ayırarak zihinde oluşan olumsuz düşüncelerden uzak durabilirsiniz.
  • Zihninizi pozitif düşünme yöntemlerini kullanarak olumlu düşüncelerle motive ederek negatif düşüncelerden korunabilirsiniz.
  • Panik ataklar esansında uygun nefes egzersizleri ve gevşeme tekniklerini kullanarak vücudun ve zihnin kasılmasının önüne geçebilirsiniz. En pratik nefes egzersizlerinden birisi olan 5 saniye nefes alıp uzun uzun 10 saniye içerisinde geri vermek gelir. Böylece nefesinize odaklanarak yaşadığınız zorlu süreçten sıyrılmanız kolaylaşabilir.
  • Hamilelik dönemi anne adayının çevre de yaşanılanlara son derece duyarlı olduğu bir süreçtir. Bu yüzden mümkün olduğunca negatif uyaranlardan uzak durarak panik atak döngülerini en aza indirebilirsiniz.
  • Doğumla ilgili hikayeler sizi tedirgin ediyorsa hamilelik veya doğumla ilgili öykülerden uzak durmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Panik atak sorunu genellikle 3 evrede gerçekleşir. Başlangıç evresi ile başlar, yükselerek zirveye ulaşır ve yavaş yavaş söner. Eğer yaşanılan bu sürece başlangıcında müdahale ederseniz zirveye ulaşmasına engel olmuş olabilirsiniz. Bunun için bedeninizi iyi gözlemlemeli ve tanımalısınız. Yaşanılan olaylara verdiğiniz tepkileri tanıyabilirseniz panik atak henüz yaşanmaya başlarken müdahale etme fırsatınız olabilir.

Covid 19 dönemi devam ederken doktor ziyaretleriniz esansında sağlığınız için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanız tavsiye edilir.

Leave a Reply