Yenidoğan bebeklerde isilik, bir bebeğin ya da çocuğun sürekli ağlaması durumudur. Sadece ağlamak değil, istemsiz olarak ağlamak demektir. İsilik, bebeklerde ve çocuklarda görülen bir durumdur. Ancak, bazı bebekler ve çocuklar daha fazla istemsiz ağlarlar. Bazı bebekler ağlama nöbetleri geçirirler. Bu nöbetler, birden fazla kez gün içinde veya birkaç gün içinde tekrarlanabilir.
Ağlama nöbetleri, bebeklerde ve çocuklarda görülen bir durumdur. Ancak, bazı bebekler ve çocuklar daha fazla istemsiz ağlarlar. Bazı bebekler ağlama nöbetleri geçirirler. Bu nöbetler, birden fazla kez gün içinde veya birkaç gün içinde tekrarlanabilir.
Ağlama nöbetleri, bebeklerin ağlamasına yol açan bir durumdur. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmalar, bebeklerin ağlamasının çeşitli nedenlerden kaynaklandığını göstermektedir. Bu nedenler, bebeğin ya da çocuğun geçirdiği bir hastalık veya ailesindeki bir kişinin geçirdiği bir hastalıktan kaynaklanabilir.
Bebeklerin doğumu ile onları bambaşka deneyimler ve maceralar bekliyor olacaktır. Bu deneyim ve maceraların da hepsi iyi olacak değil sonuçta. Bazen vücutlarında çıkan küçük kırmızı benekler yani isilikler de bebeklerimiz için bir deneyimdir. Fakat bu deneyimin biraz kötü bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz. Hele ki sizler de annelik duygusu ile yeni tanışmış taze annelerden iseniz bu durumu olduğundan daha büyük bir sorun haline getirebilirsiniz. Oysa unutulmamalıdır ki hayatımızın her evresinde görülebilen isilik yenidoğan bebeklerde de sıklıkla rastlanılabilen bir durumdur. Bu durum ile karşılaşıldığında bilinçli olmak sebebini bulmak ve sorunu çözmek yapmanız gereken ilk şey olacaktır. Bunun için de öncelikle sorunu yani bu isiliklerin neden oluştuğunu bilmeniz gereklidir.
Bu sebeple yazımızın devamında sizler ile Yenidoğan Bebeklerde İsilik oluşumu, neden isilik oluşur, sebepleri nelerdir, nasıl geçer? Gibi soruları cevaplayarak bu konuda bilinçli olmanızı ve durum karşısında ne yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşacağız. Yazımızın devamında yenidoğan bebeklerde isilik hakkında bilmeniz gereken tüm detayları sizler ile paylaştık.
Yenidoğan Bebeklerde İsilik Nedir?
Yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen isiliğin bir diğer adı ise ‘Miliaria’ olarak bilinmektir. Bebeklerin ciltlerinde kırmızı veya pembemsi renklerde oluşan kabarcıklara isilik yani Miliaria denilmektedir.
Yenidoğan Bebeklerde İsilik Neden Olur?
Genellikle yaz aylarında bebeklerde sıklıkla görülen isiliğin sebebi ilk olarak tahmin edileceği üzere ‘sıcak’ olmaktadır. İnsanların vücudu ile bebeklerin vücudu aynı ısısal değerlere sahip değildir. Bu sebeple fazla sıcaklarda bebeklerin vücutlarında isilikler sıklıkla görülür. Bu aslında bizlere bebeğin uygun sıcaklık seviyesinden yukarıda bir seviyede olduğunu göstermektedir. Bizler de bu durumu bularak çözmemiz gereklidir.
Bebeklerde isilik sebeplerini başlıca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeklerin olması gerektiğinden fazlaca kat kat giydirilmesi sonucunda terlemesi,
- Bebeklere %100 pamuklu olmayan sentetik giysiler giydirilmesi,
- Bebeğin bezinin dolu bir biçimde çok fazla durarak bebeğe temas etmesi,
- Bebeğe dar kıyafetler giydirilmesi,
- Bebeğe kalın kıyafetlerin giydirilmesi,
- Yeteri sıklıkta bebeğe banyo yaptırılmaması,
Yenidoğan bebeklerde isilik olmasına sebebiyet verecek nedenler arasında yer almaktadırlar.
Bu nedenle, bebeklerde isilik olmaması gerektiğini düşünen pek çok aile vardır. Ancak bu tamamen normal bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur. Bebeklerde isilik olmasının birçok nedeni vardır; anne sütündeki yetersizlik, bebeklerin genel sağlık durumları, uyku düzensizliği veya yeterince uyuyamaması gibi. Geç ishâlda başlayan bebeklerde isilik olması, erken doğan bebeklerde olduğu gibi tamamen normal bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur.
İsilik, geç ishâlda başlayan bebeklerde olduğu gibi tamamen normal bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur.
Ancak, bebeklerde isilik olmasına neden olan diğer bir durum vardır; bu, anne sütündeki yetersizliktir. Bu durumun teşhisi konusunda emin olmak için mutlaka doktora danışmalısınız. Herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Bebeklerde İsiliğin Geçmesi İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle bebeğinizin cildinin sizin cildinizden çok daha hassas ve narin olduğunu unutmamalısınız. Bu sebeple bebeğinizin cildine hassas ve narin davranmalısınız. Ayrıca özellikle kış aylarında yenidoğan bebekler üşüdükleri düşünülerek fazlaca kat kat giydirilmektedirler. Oda sıcaklığı normal seviyelerde ise bebeğinizi fazla sıkmadan normal şekilde giydirmeniz yeterli olacaktır. Kat kat giydirilen bebeklerde isilik görülme olasılığı oldukça fazladır.
Bebeklerde görülen isilik sorununun geçmesine yardımcı olmak veya isilik sorununun bebeğinizde yaşanma durumunu en aza indirgemek için yapmanız gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat ederseniz bebeğinizin cildinde görülen isilikler yavaş yavaş geçeceklerdir.
- Bebeğinize %100 pamuklu olan kıyafetler giydirmeye özen göstermelisiniz. Pamuklu olmayan sentetik kıyafetlerden uzak durmalısınız.
- Bebeğinize onu sıkacak dar kıyafetler giydirmemelisiniz. Bebeğinizin büyüme ve gelişme çağında olduğunu düşünerek kıyafetlerini daha bol ve rahat seçmeniz bebeğinize hareket imkânı sağlayacak ve isilik oluşumuna sebebiyet vermeyeceklerdir.
- Yenidoğan bebeklerde günde bir kez banyo yapmak bebeğinizin cildinin hava almasını ve rahatlamasını sağlayacağı için isilik oluşumunu engellemek için oldukça önemlidir. Bu sebeple yenidoğan bebeklerde banyo unsuru atlanmamalıdır.
- Bebeğinizin bezini dolduğu taktirde fazla bekletmeden değiştirmeniz bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Dolu bez ile duran bebekler (özellikle kız bebeklerde) idrar yolu enfeksiyonları sık görüldüğü gibi isilik, pişik gibi sorunlar da görülür.
Bebeklerde isilik çok yaygin bir durumdur. Genellikle 1-6 ay arasinda görülür ve bebeklerin %60-70’inde görülür. Isilik, bebeklerde sık rastlanan bir hastaliktir. Isilik, bebeklerde genellikle 2 ila 3 ayda bir görülür. Bu, bebeklerin baslangicinda çok yaygin bir durumdur. Isilik, çocuklarda en sık görülen bas agrisi türüdür. Bu nedenle, çocukların büyük bir kisminda görülür. Isilik, çoğu zaman tehlikeli değildir ve tedavisi vardır. Ancak, bazen isiliga neden olabilecek ciddi hastaligi da olabilir. Bu nedenle, isiligi olan çocuklara özel bir tedavi gerekebilir.
Isiligin en sık görüldüğü yaş grubu 1-3 aydır. Bu dönemde, bebekler çok fazla ağlarlar ve ishal olabilirler. Bazen, bebekler öksürür ve ateş yükseltirler. Isilik genellikle 2-3 gün içinde geçer. Ancak, bazı bebeklerde isiligin süresi biraz daha uzun olabilir. Bu durumda, bebekler öksürmeye devam eder ve kusma olabilir.
Bebeklerde isiligi tedavi etmek için birçok yöntem vardır. Bunlar arasinda çocuk doktoruna gitmek en iyisidir.
Yeni doğan Bebeklerde İsilik Geçmiyorsa?
Yeni doğan bebeklerde istilik geçmiyorsa, bu durum ne yapılmalıdır? Çocuğunuzun vücudunda istilik göstergesi olup olmadığını kontrol etmenin birkaç yolu vardır. – Öncelikle, bebeğinizin herhangi bir istilik göstergesi olduğunu görmek için ona bir sünger veya peçete koyabilirsiniz.
– Eğer bebek sıcaklık hissederse, bunun bir istilik olduğunu anlayabilirsiniz.
– Ayrıca, çocukların çoğunda vücut sıcaklığı yükseldiğinde daha fazla ağlama eğilimi görülebilir.
– Eğer bu durumlar söz konusu ise, en kısa zamanda bir doktora başvurmalısınız.