10 Haftalık Hamilelik

10

Gebelikte 10. Hafta

Son adet tarihinizden sonra 10 hafta geçti ve şu anda gebeliğinizin 10. haftası içerisindesiniz. Bebeğiniz ortalama olarak 3 gram ağırlığında. Minicik olmasına rağmen bu haftadan itibaren artık bir insan yavrusuna benziyor. Bebeğinizin tüm organ taslakları artık tamamlandı. Bu haftaya kadar bebeğiniz bir embriyo olarak isimlendiriliyordu. Bu haftadan sonra artık fetüs olarak adlandırılacak.

Bebeğinizin büyümesi yine olağanüstü hızla devam ediyor. Bu hafta beynin özelleşmiş bölgesi olan hipotalamus oluşuyor. Beyin ve omurilik tüm hamilelik boyunca gelişime devam etmektedir. Kendiliğinden, uyarı ile ya da refleks şeklinde ki kıpırdamalar devam etmekte. Hareketleri biraz daha belirginleşmiş durumda.

Gebeliğinizin 10. haftasında tırnakları oluşmaya başladı, Sadece ona özel olan parmak izi oluşuyor. El ve ayak parmakları iyice ayrılmaya başladı ve hareket ettirilebiliyor. Erkek bebek ise, erkeklik hormonu olan testesteron bu hafta üretime başlandı. Yine bu hafta içerisinde göz kapakları oluşmaya başladı ama birleşerek kapanıyor. Bu birleşme 26. haftaya kadar sürecek sonrasında göz kapakları ayrılacaktır.

Bu haftada bebeğinizde artık idrar oluşumu başlamıştır. Bebeğiniz içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutar ve bu  sıvı bağırsaklarından geçip böbreklerinden süzülerek idrar olarak dışarıya atılır. İdrarı içinde bulunduğu amniyotik sıvının içerisine yapar ve o sıvıyı içer Yanlış duymadınız evet doğru içer. Bebeğinizin idrarında şu an için toksik madde olmadığından idrarını içmesi bir sorun oluşturmayacaktır. Bebeğinizin atık maddeleri göbek kordonu yoluyla anneye verilerek vücudundan atılmaktadır.

Gebeliğin 10. haftasındayken annenin gebeliğe dair olan şikayetleri büyük ihtimalle halen devam ediyor. Vücudundaki kan volümü iyice artmıştır. Bu nedenle kollarda ve bacaklarda şişkinlik hissediyor olmanız olağandır. Bol bol su tüketmeye dikkat etmelisiniz. Yorgunluk ve halsizlik hissi olabilir. Kabızlık başlamış olabilir. Bu dönemde hafif tempolu yürüyüşler yapmak size iyi gelecektir. Özellikle masa başı bir işte çalışıyorsanız ufak molalar vererek yürümeye çalışabilirsiniz. 

Hamilelikte karın için basıncı arttığı için özellikle ayakta çalışan gebelerde varis oluşumu gözlemlenebilir. Bu nedenle varis çorabı giyebilirler. Bazen bunların bir kısmı doğumdan sonra düzelse bile bazıları ise kalıcıdır. Tedbir amaçlı olarak varis çorabı giymeye özen gösterebilirsiniz.gebelik uzmana sor

Bu haftalarda çok daha duygusal olabilirsiniz. En ufak şeye bile ağlayabilir ve karamsar davranabilirsiniz. Ama hamilelik döneminde bu duygusal dalgalanmalar oldukça normaldir. Bu konuda kendinizi kötü hissetmeyin çünkü inişli çıkışlı bir dönem. Her duygunuzun tadını çıkarmaya bakın ve kendinizi akışa bırakın. Kendinize motivasyon kaynakları bulmaya çalışın.

Ülkemizde 10. haftanın başka bir özelliği de var. İsteğe bağlı gebelik sonlandırma yalnızca 10. haftaya kadar yapılabilmektedir. 10. Hafta sonrasında gebeliği sonlandırmak serbest değildir. Çünkü artık kemikleşme başlıyor. Bu yüzden plan dışı bir gebelik varsa ya da herhangi bir nedenden dolayı gebelik sonlandırılmak isteniyorsa 10. hafta geçirilmemelidir.

10.haftanın sonuna geldiğinizde sizi en çok zorlayan, düşüklerin en çok yaşandığı, kırılgan olduğunuz, olumsuz etkenlere en çok maruz kaldığınız en hassas olduğunuz dönemi de geride bırakmış oldunuz. Doktorunuzun tavsiyelerine de uyarak gebeliğinizi devamında çok daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz.

Leave a Reply