9 Haftalık Hamilelik

9

Gebelikte 9. Hafta

Gebeliğin 9. haftasına geldiğinizde artık karnınız hafif hafif büyümeye başlıyor. Bel kalınlığınız artıyor olsa bile hala bir gebe gibi görünmüyorsunuz. Ancak gebe olduğunuzu hissetmeye çoktan başladınız bile. Bebeğiniz her geçen gün milim milim büyüyor şu an için 2.5 – 3 gram oldu. 

Geçtiğimiz haftada bebeğinizin kemik yapısı henüz oluşmamıştı kıkırdaktan oluşmaktaydı. Bu hafta bebeğinizin vücudunda ki kemik oluşumu köprücük kemiği ile başlıyor. Yani vücudunda oluşan ilk kemik köprücük kemiği olacak. Daha sonrasında alt çene ve üst çene kemiği oluşmaya başlayacaktır.

Daha önceki haftalarda gelişmeye başlamış olan el, kol ve bacak gibi uzuvlar halen gelişmekte ve uç kısımlarda çentiklenme başladı. Ayak parmakları geçtiğimiz hafta birbirine yapışıktı artık bu haftadan itibaren yavaş yavaş birbirinden ayrılmaya başlayacak.

Bu hafta burun, burun delikleri ve kulakları daha belirgin bir hal almaya başlıyor. Bebeğiniz gelişimini sürdürürken bu hafta artık ağzını açıp kapayabilir, başını hareket ettirebilir, kol ve bacaklarını oynatabilir. Ancak anne adayı henüz bu olayları hissedemez.

Mucize gibi ama şu anda bebeğinizin bir çok organı çalışmaya başladı. Karaciğeri çalışıyor, bağışıklık sistemi olgunlaşıyor, pankreas insülin üretmeye başlıyor ve dilinde tat alma tomurcukları beliriyor. Kalbinde dört odacık oluştu. Kalp atış hızı neredeyse yetişkinlerden 2 kat daha hızlı atıyor. Dakikada 160 – 180 gibi. Bu oran doğum gerçekleştikten hemen sonra 120 – 140’lara kadar düşecek.

Hamilelikte artan kan hacmi nedeniyle anne adayında damarlar daha belirgin görünmeye başlamış olabilir. Sevgili anne adayları bu dönemde ne yemeniz gerektiği çok önemli olurken aynı zamanda ne yememeniz gerektiği de oldukça önemlidir. Pastörize edilmemiş süt ve bu sütlerden üretilmiş olan peynirleri tüketmemenizde fayda var. Bu ürünlerden bulaşabilecek bir bakteri hastalığa neden olabilir. Bu bakteriler, düşük ya da ölü doğuma bile sebebiyet verebilirler. Bu yüzden pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri aldığınızdan emin olmalısınız.

gebelik uzmana sor

Trans yağlardan (fast food ürünler gibi), yüksek miktarda civa içeren deniz ürünlerinden (Midye, kılıç balığı, kiremit balığı gibi) kaçınmalısınız. Derin sularda yüzen balıklar civa gibi ağır metaller içerdiği için çok fazla tüketildiğinde bebeğinizin sinir sisteminde hasara neden olabilir. Bunun dışında daha az civa içeren balıkları haftada 2 kez tüketmek omega 3 açısından önemlidir.

Pişmemiş deniz ürünlerden de uzak durmanı gerekir. Çiğ ya da az pişmiş olan besinler toxoplazma ve salmonella içerebildiği için bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenle tükettiğiniz et, balık, tavuk ve yumurta gibi ürünlerin iyice piştiğinden emin olmasınız. Aynı zamanda sakatatlar, içerisinde mikroorganizma içerdiği için gebelik süresince uzak durmanız gereken besinler arasında yerini almaktadır. Bu tarz yiyeceklerden uzak durduğunuz zaman bebeğinizi korumuş olursunuz.

Gebelikte alkol alımı da yine bebeğinize zarar verebilir. Alkol alımı bebeğinizde zeka geriliğine neden olabilir. Aşırı miktarda kafein tüketmek de yine uygun olmayacaktır. Yapılan araştırmalara göre günde bir iki bardak kahve içerseniz sorun olmayacağını söyleyebiliriz. Çarpıntıyı önlemek için de kafeinsiz kahve tercih edebilirsiniz. Yiyecek ve içeceklerde bu konulara dikkat etmeniz sizin ve bebeğinizin yararına olacaktır. 

Leave a Reply