12 Haftalık Hamilelik

12

Gebelikte 12. Hafta

Birinci trimester’in yani ilk üç aylık gebelik sürecinin son haftasına geldiniz. Gebeliğinizin 12. haftasında bebeğiniz inanılmaz bir hızla büyümeye devam ediyor. Bütün organları yerlerini aldı ve gelişimini sürdürüyor. Bebeğiniz artık iyice hareketlendi ve size tekme bile atabilir. Bebeğinizin yüzü bu haftada tam olarak insan halini aldı. Gözleri asıl olması gereken yerlerine ön tarafa geldi, kulakları olması gereken yerde oluştu.

Tırnakları ve parmak izi tamamen oluştu. Geçtiğimiz haftalarda oluşmaya başlayan ses telleri gelişimini sürdürüyor. Bebeğiniz çenesini kapatabiliyor, esneyebiliyor hatta baş parmağını bile emebiliyor. Bebeğinizin cinsel organları  ve üreme sistemi gelişmeye devam ediyor. Ancak cinsiyetinin kesin bir şekilde öğrenilmesi için henüz erken. Bunun için birkaç hafta daha beklemeniz gerekiyor.

Kıkırdak yapıları kemikleşmeye bu hafta da devam ediyor ve bebeğiniz vücudunun bir çok yerinde tüy tabakası oluşturmaya başladı. Önceki haftalarda vücuduna oranla kafası büyük olan bebeğinizin bu haftalarda vücudu daha orantılı bir hal almaya başladı ve kıvrımlı olan yapısı biraz da olsa dikleşti.

Bebeğiniz hakkında bir çok bilgi verdik peki siz kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Özellikle ilk gebeliğiniz değilse bu hafta içerisindeyken hala hamile kıyafetlerine ihtiyaç duymuyor olabilirsiniz. Bu hafta bazı anne adayları mide yanmasını yoğun bir şekilde yaşayabilirler. Bazı anne adayları ise gebeliğin sonuna kadar bu durumu hiç yaşamayanlardandır. Bunun yanı sıra gebeliğiniz de parmak uçlarında uyuşma, karıncalanma, hissizlik, ağrı, sızı hissiyatı da yaşanabilir. Bu çarpal tünel sendromu dediğimiz bir rahatsızlık nedeniyle oluşmaktadır. Bazı kişilerde tüm kola yayılabilir ve oldukça rahatsız edici olabilir. Doğumdan sonra vücutta ki fazla sıvı atıldıkça bu durum normale dönmeye başlar. Eğer ağrılar çok şiddetliyse ve gündelik aktivitelerinize engel oluyorsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

 Yüzde lekelenmelerin artması ve güneşin etkisiyle bu lekeler kalıcı hale gelebilmektedir. Bu yüzden doktorunuzun önereceği bir güneş kremi kullanmanızda fayda var. Güneş lekelerinin kalıcı olmaması için mutlaka güneş kremi kullanımına özen göstermelisiniz.gebelik uzmana sor

Bu haftadan itibaren sizinle ilgili olan olumlu gelişmelerden birisi de rahminiz büyüyüp biraz daha yukarı çıktığı için mesanenize yaptığı baskı biraz hafifleyecektir. Bu sayede bir rahatlama hissedebilirsiniz. 

Bu hafta doktorunuz sizde eksik olan vitamin ve minerallerin takviyesinde bulunabilir. Özellikle kan yapıcı demir ilacını doktorunuz büyük ihtimalle önerir. Kan ilacı kullanmadığınız taktirde kansızlık yaşayabilirsiniz. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız. Kendinizi daha yorgun daha halsiz hissedebilirsiniz. Ayrıca kan ilacı kullandığınızda doğumdan sonra kanamanız olma olasılığına karşı önlem almış olursunuz.

Gebeliğinizin 11. haftasında bahsetmiş olduğumuz ikili tarama testini bu iki üç hafta içerisinde yaptırmanız gerekir. Bebeklerin büyük bir kısmı sağlıklı doğmasına rağmen ne yazık ki %1’lik bir kısım fiziksel ve zekasal özürle dünyaya gelmektedir. En sık görülen ‘’Trisomy 21’’ yani down sendromudur.

Down sendromuna fazladan gelen bir kromozom neden olmaktadır. 1. trimester tarama testi olan ikili tarama testi sonuçları risk faktörünü ortaya çıkarmaktadır. Bunun için annenin yaş faktörü, ultrasonda bebeğinizin ense kalınlığı ve burun kemiğinin olup olmamasına aynı zamanda kanda bakılan BHCG, Papp A sonuçları toparlanarak birlikte değerlendirilir. Sonuçlara göre anormal bir bebek doğurma riskiniz hesaplanır.

Yaptırmış olduğunuz ikili tarama testiniz yüksek riskli çıktıysa CVS yani ‘’placenta biyopsisi’’ ya da ‘’amniyosentez’’ yaptırmanız önerilmektedir. CVS, 11-14 haftalar arasında yapılmaktadır. Küçük bir doku örneği alınması işlemidir. Amniyosentez, 15. haftadan sonra yapılır. Bebeğiniz içerde büyürken vücudundan dökülen saç, tırnak, tüy gibi dokular amniyon sıvısının içerisine dökülür. Bebeğin içinde bu bulunduğu sıvıdan bir iğne yardımıyla örnek alınması işlemidir. 

Bu testleri yaptırmak ya da yaptırmamak tamamen sizin kararınızdır. Yapılan bu tanı testlerinde bebeğiniz tamamen sağlıklı bile olsa ne yazık ki düşüğe neden olabilir. Bu yüzden seçim size ait. İsterseniz bu testleri yaptırabilirsiniz.

Leave a Reply