13 Haftalık Hamilelik

13

Gebelikte 13. Hafta

Gebeliğin 13. Haftasında bebeğin kol ve bacakları net olarak göründüğü gibi bu haftadan itibaren bebeğin cinsiyeti de tahmin edilebilir fakat en doğru bilgiyi 16. Haftada söylemek doğru olur. Tabii yanılma payını da unutmamak gerekiyor. 

Bu haftanın sonunda bebeğin tüm organları ve vücut sistemi oluşmuş olur. Fakat bu bebeğin gelişimini durduğu anlamına gelmez, gelişimi tüm hızıyla devam etmektedir. 13. Haftaya kadar bebeğin kafası vücuduna oranla büyük olarak gelmiştir ama artık kafa büyüklüğü ile vücut büyüklüğü dengelenmek üzeredir. Aynı zamanda bu hafta da bebeğin yutma refleksi artar çünkü bu zamanlarda bebeğin dilindeki tat alma cisimcikleri gelişme aşamasına geçmiştir. Bu sebepten ötürü bebek sürekli yutma refleksini gerçekleştirir. Bebeğin tat alma duygusu geliştiği esnada kulakları da tam şeklini almayarak iç kulak ve dış kulak oluşur. Bu gelişim sayesinde bebek dışarıdan gelen sesleri de algılamaya başlar. Özellikle annenin kalp atımını ve bağırsak hareketlerini duyabilecektir. 

Geçtiğimiz haftalara göre hareketleri iyice artmıştır. Ve dışarıdan bir uyarı verdiğimiz zaman bize refleks hareketleri ile cevap verebilir. Kalp ritmi geçtiğimiz haftalara göre daha az olsa da halen gelişmiş bir insana göre oldukça hızlıdır. 

Aynı zamanda bebek içeride büyümeye devam ederken bebeğin eşi yani plasenta da büyümeye devam eder. Doğumun sonuna kadar 500 gr-1 kg arasında olacaktır.

Gebeliğin 13. Haftasında ciltteki lekelerde artmaya başlayabilir. Özellikle yüz bölgesinde kahverengi lekeler görmeye başlarız. Cildimizdeki bu lekelerden korunmak için evde olsak dahi güneş koruyucu kremini mutlaka sürmeniz gerekir. Vücudumuzdaki iç etkenlerin yanı sıra ortamdaki beyaz floresan ışıktan da sivilceler artabilmektedir. Ve bu çoğu lekeler doğumdan sonra yavaş yavaş yok olur. 

Gebeliğin bu döneminde vücutta çatlak oluşumu da artık başlamış olur. Bazı gebe kişilerde çok fazla çatlak oluşurken bazı gebelerde hiç çatlak oluşmaz. Fakat her ihtimale karşı çatlak kremleri kullanılmalıdır. Özellikle göğüs çevresi, kalça ve karın bölgesinde görülür. Çatlak kremini bölgeye sürdükten sonra hemen giyinmek yerine vücudun kremi emmesini bekleyiniz. 

Doğuma daha aylar olmasına rağmen göğüslerdeki süt üretimi başlamıştır. Göğüs ucundan ilk süt dediğimiz kolostrumun geldiğini görebiliriz.

Bu sırada demir tabletlerini düzenli içmeli, bol su tüketmeye devam etmelisiniz. Gebeliğin 13. Haftasında magnezyum ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklı bacaklara kramp girebilir. Bu ağrıları önlemek için magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesini tavsiye ederiz. Yeterli besin alınmasına rağmen gerekli vitamin bünyeye girmemesi halinde ek takviye de bulunulur. Eğer bacağımıza kramp girer ise topuğu ileri uzatıp baş parmağınızı geriye doğru iterseniz her ne kadar bu hareket canınızın yanmasına sebep olsa da kramp ağrısının geçmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu hareketi yaptıktan sonra baldıra masaj yapmak veya ağrının olduğu bölgeye sıcak su torbası uygulayarak kısa bir yürüyüş iyi gelecektir.

Bu dönemde östrojen hormonunun etkisinin artmasından kaynaklı kanlanmadaki artış nedeni ile akıntınız da artabilir. Bu akıntıların normal olup günlük ped kullanmak sizin için iyi olacaktır ve iç çamaşırınızın sağlık açısından sık sık değiştirilmesi uygun olacaktır. gebelik uzmana sor

Değerli anne adayları çevreden duyulan her bilgiyi dikkate almayınız ve aynı zaman da duyduğunuz her içeriği kullanmayınız. Örneğin ciltteki lekeler için anti-aging maddeler A vitamini içerdiği için doktorunuza danışmadan kullanmak sizin için tehlike oluşturabilir. Buna benzer olarak hamile olan biri için diş macunu tercihi de oldukça önemlidir. Sadece hamile kadınlar değil hamilelik sürecinden geçmeyen kişiler içinde florsüz diş macunu tercih etmek sağlık açısından oldukça önemli bir yeri vardır. 

Gebeliğin 13. Haftasında mide bulantıları, kusma, iğrenme ve tiksinme gibi birçok özellik azalmıştır. Ama gala bazı duyguları çok yoğun yaşayan anne adayları da vardır. Bu dönem de kabızlık sorunu da baş gösterebilir. Bu sıkıntıyı önlemek için yeşil yapraklı sebzeler, bol lifli gıdalar tüketilerek yiyip içtiğimiz besinlere dikkat etmelisiniz. Yani meyvenin suyunu sıkıp tüketmek yerine meyveyi tüm hali ile tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. 

Birinci trimestrin sonunda yani bundan sonraki hamilelik sürecini daha rahat geçirmeniz mümkün olacaktır. 

Leave a Reply