31 Haftalık Hamilelik

31

Gebeliğin 31. Haftası

Hamileliğinizin 31. haftasında yani 7. ayın bitmesine yakın bir döneme ulaştınız. Bu hafta yine bebeğiniz kilo almaya devam etmekle meşgul. Yavaş yavaş cilt altı yağ dokusu arttıkça da kol ve bacakları tombullaşmaya başlamıştır. Böylelikle ultrason görüntüleri de çok sevimli bir hal almaktadır.

30, 31, 32. haftalarda bebeğinizin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısı en fazladır. Bu nedenle bebeğinizin hareketlerinde artış fark edebilirsiniz. Bu haftadan sonra amniyon sıvı miktarı sabit kalacak ancak bebek büyümeye, kilo almaya devam edecektir. Bu yüzden bebeğinizin bulunduğu alan biraz daralacaktır.

 

Bebeğiniz çok hareketlendiği için onu rahatsız mı ediyorum düşüncesine kapılabilirsiniz ancak o ne kadar hareketliyse o kadar içinizin rahat etmesi gerekir. Bu dönemde özellikle sol yanınıza yattığınızda hareketlerinde bir artma hissedebilirsiniz. Çünkü sol tarafınıza yattığınızda bebeğinize giden kan akım miktarı artar ve oksijen alımı da bu sayede artmış olur ve hareketlenmesi sağlanır.

Sevgili anne adayları anlayacağınız üzere bebeğinizin karnınızdaki hareketlerini takip ederek bebeğinizin içeride iyi olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Şunu da unutmamakta fayda var, her bebek farklıdır. Her bebeğin uyku ve uyanıklık vakitleri değişiklik gösterir. Kendi bebeğinizin bu dönemlerini en iyi siz bilebilirsiniz. Zamanla bebeğinizin ne zaman uyuduğunu ne zaman uyandığını ve ne yediğinizde hareketlendiğini anlayabilirsiniz. Dolayısıyla bunları anlamaya başladığınızda bebeğinizde bir anormallik, tuhaflık olduğunda bunu da anlayabilirsiniz. Böyle bir durum fark ettiğinizde öncelikle açsanız karnınızı doyurmalısınız. Tatlı gıdalar tercih edebilirsiniz. Sol yan pozisyona geçerek dinlenmelisiniz. Bebeğinizden buna rağmen tepki alamadıysanız elinizle karnınıza dokunarak, konuşarak ona bir uyaran gönderebilir, uyandırmaya çalışabilirsiniz. Baktınız ki hala hareketlerini hissedemiyorsunuz bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna gidebilir, iyilik durumunu değerlendirebileceğiniz NST çektirebilirsiniz. Bunun dışında bir an önce doktorunuzla iletişime geçip yönlendirmesini isteyebilirsiniz.gebelik uzmana sor

Yeri gelmişken NST nedir, nasıl uygulanır konularına da değinelim. Gebelik haftası ilerlemiş anne adayları bunun ne olduğunu büyük bir ihtimalle biliyordur ama biz yine de bilgilendirelim. NST bebeğinizin anne karnındayken iyilik durumunu yani bebeğinizin kalp atışlarının sıkıntıda olup olmadığını gösteren bir cihazdır. NST sırasında bebeğinize herhangi bir uyarı verilmez yani bebeğinizi sıkıntıya sokacak bir durum yoktur. NST uygulaması genellikle 15 – 20 dakika sürmektedir. Hastanelerde ya da doktorunuzun muayenehanesinde yaptırabileceğiniz bir uygulamadır. Bu uygulamada siz sırt üstü ya da sol yan pozisyonda yatarsınız ve karnınıza iki adet prob kuşak yardımıyla bağlanır. Üstteki prob tam rahminizin üst kısmına yerleştirilir ve rahim kasılmalarını gösterir. Alttaki prob ise bebeğinizin kalp atımlarını gösterir. Bu probları bağlarken öncelikle karnınıza bir jel sürülür, ondan sonra bağlanır. Cihaz kâğıda yazdırılmış bir çıktı verir ve doktorunuz tarafından değerlendirilebilir.

Sevgili anne adayları, eğer doğumunuz bu haftalarda gerçekleşirse hala yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyulur. Çünkü bebeğinizin akciğerleri henüz yeteri kadar olgunlaşmamıştır. Buna rağmen bebeğinizin sağlıklı bir yaşam sürme şansı oldukça artmıştır.

Bu haftalara geldiğinizde göbek deliğinizde bir hassasiyet, gerilme hissedebilirsiniz. Karnınız büyüdükçe göbek deliğinizin altındaki ve üstündeki kaslarda bir gevşeme görülür. Bu nedenle bu hissi yaşamanız normaldir, endişe edilecek bir durum olarak değerlendirmemelisiniz.

Sizlere bir de bu haftalarda duyabileceğiniz bebeğinizin suyu azalmış cümlesinden ne anlamanız gerektiği hakkında biraz bilgi verelim.

Biliyorsunuz ki bebeğiniz anne karnından amniyon sıvısı adı verilen bir sıvının içerisinde. Bebeğinizin içinde yüzdüğü bu sıvı gebeliğin en başlarında anne kanının sıvı kısmının süzülmesiyle oluşmaktadır. Sonrasında bebeğinizin içinde bulunduğu bu sıvıya idrarını yapmaya başlamasıyla ve gebeliğinizin de ilerlemesiyle bu sıvı miktarı da doğru orantılı olarak artmaktadır. Amniyon sıvısı aslında birçok görevi üstlenir. Bebeğinizi enfeksiyona karşı, dışarıdan gelen ani darbelere karşı korur. Kas iskelet sisteminin gelişimine yardımcı olur ve bebeğin rahim içerisinde rahat hareket etmesini sağlar. Rahmin içerisindeki sıcaklığı korur. Bebeğin kordonunun sıkışmasını ya da herhangi bir baskıya maruz kalmasını önler ve bebeğin oksijen almasına da yardımcı olur.  Bebeğiniz bu suyu soluyup yutar, henüz akciğer solunumu yapamadığı için bu soluma sayesinde solunum ve sindirim sistemi gelişir. Gebeliğinizin herhangi bir döneminde bu sıvının azalması durumuna oligohidroamniyos denir. Bu su belli durumlarda azalabilir. Eğer bebeğinizin su kesesi yırtılmışsa suyunuz geliyor olabilir. Bunu büyük ihtimalle fark edebilirsiniz ancak tutamazsınız. Bazen bunu vajinal akıntı ile de karıştırabilirsiniz. Ancak bu oldukça önemli bir durumdur ve eğer böyle bir şüpheniz varsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz çünkü bu doğumun başladığının bir göstergesi olabilir. Suyun azalmasının bir diğer sebebi ise plasentanızın bebeğe yeteri kadar oksijen ve besin desteği sağlamamasıdır. 

Ayrıca gebelik tansiyonunuz, gebelik şekeriniz varsa da bebeğin suyunun sık sık kontrol edilmesi gerekebilir. Bebeğinizin suyunun normal miktarda olup olmadığını ultrason sırasında bazı ölçümler yaparak doktorunuz anlayabilir ve size gerekli bilgilendirmeyi yapar. 

Bu arada şunu söylemek gerekir ki bebeğinizin suyunun azalmış olması sizin az su içtiğiniz manasına gelmez. Yani bu durum sizin aldığınız sıvı miktarı ile alakalı değildir. Tabii susuz kalmanız kesinlikle iyi bir şey değildir. Yeterli sıvı almamanız rahim kasılmalarınızı başlatabilir ve idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu durum işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Bu yüzde her zaman bol su içmeye özen göstermelisiniz.

 

 

Leave a Reply