35 Haftalık Hamilelik

35

Gebelikte 35. Hafta

Gebeliğinizin 35. haftasına geldiniz sevgili anne adayları. Bebeğiniz şu an ortalama olarak 2500 gram ağırlığında. Bebeğinizin rahminizdeki hareketleri o kadar kısıtlandı ki tekmelerini, yumruklarını çok daha fazla hissedebiliyorsunuz. Bu durum artık canınızı yakıyor olabilir. Karnınıza dışarıdan baktığınız zaman bebeğinizin ayaklarının ve ellerinin baskı yaptığı yerleri görebilirsiniz. Ellerinizde bu noktalara bastırdığınızda kendini geriye çekecektir.

Bebeğiniz eğer bu haftada doğacak olursa yasama şansı çok çok yüksektir ya da %99 diyebiliriz ama bir sure yine yeni doğan yoğun bakim ihtiyacı olabilir. Her ne kadar 37 haftadan önce doğan bebeklere prematüre dense de eğer bebeğinizin bu haftada doğacak olursa büyük ihtimalle çok büyük problemlerle karşılaşmayacaktır. Erken doğum ihtimali olan bebeklerde bebeğin akciğerini geliştirmek için sur faktan isimli madde enjekte edilir. Bu genelde 24-34 hafta arası doğum yapacak gebelere uygulanır. Ancak 35. Haftadan sonra artık bebeğinizin bu maddeye ihtiyacı olmayacaktır.

Bebeğinizin anne karnında geçirdiği bu son dönemler onun için çok kıymetli aslında şişirtici boyutta gelişme göstermektedir. Bu son zamanlarının anne karnında oldukça verimli geçiriyor ve cilt altı yağ dokusu gittikçe artıyor.

 Beyinde hala gelişimine devam ediyor ama daha önce de bahsettiğimiz gibi kafatası hala yumuşak sebebi de doğum kanalından geçerken yolculuğunu daha kolay tamamlasın diyedir. Ayrıca bebeğinizin bu haftalarda böbrekleri tamamen gelişmiş ve karaciğeri de artık birçok fonksiyonunu yerine getirebilecek düzeye ulaştı.

Ve siz sevgili anne adayları, sizde de bu dönemde ruh halinizde biraz dalgalanmalar meydana gelebilir. Malum bir kaç hafta sonra hayatınıza bir kişi daha katılacak ve her şeyiniz olacak.

gebelik uzmana sor

Artık bu dönemde sürekli doğumunuzu hayal edersiniz hatta gece rüyalarınıza bile girebilir. Size tavsiyem çevrenimdeki kotu doğum hikâyelerini dinlemeyin ya da internetten doğum videoları izlemeyin. Çünkü her kadın farklıdır ve doğumda eşsiz ve size özeldir.

Ayrıca sık idrara çıkma probleminiz rahminin biraz daha şişip diğer organlara baskı yaptığı için devam edecek. Göğüslerinizden kolostrum adi verilen ilk sut akmaya başlayabilir. Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa sütyenin içerisine göğüs pedi yerleştirebilirsiniz.

Ödeminizde iyice arttığı için bu dönemde bol sıvı tüketmeniz, ayrıca yürüyüş gibi egzersizler yapmakta sizi biraz daha rahatlatacaktır.

Ve sevgili anne adayları bu son dönemde yasayabileceğiniz kanamalar oldukça önemlidir ve hemen doktorunuza başvurmanızı gerektirir. Özellikle yoğun bir kanamanız varsa plasenta ile ilgili bir probleminiz olabilir. Plasentanız normal şartlarda rahmin duvarına yapışıktır ve doğumdan sonra kendisi yapışık olduğu yerden ayrılarak düşer.

Ama bazı durumlarda doğumdan önce ya da doğum esnasında bebekten önce ayrılabilir. Bu duruma tıpta ablasyon plasenta denir. Plasentanın bebekten önce ayrılması bebeğe giden kan akimini azaltabilir hatta eğer tamamen ayrıldıysa kan akisim tamamendi durabilir. Ve ne yazık ki bu durum bebeğin ölümüne neden olabilir. Bu duruma eşlik eden kanama ve şiddetli ağrı ile tanı koyabilir.

Birde bazen plasentanız rahminizin ağzını kapatacak şekilde konumlanır. Ve bu durumda doğum analinizin kısmen kapanması demektir. Buna da plasenta previa denir. Bu durumda da aniden aşırı kan gelmesi seklinde sonuçlanabilir.

Yani eğer gebeliğinizin son dönemlerinde böyle şiddetli bir kanama yaşarsanız muhakkak hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. 

 

Leave a Reply