6 Aylık Bebek Gelişimi

babys first solid food solid food for little chil 2022 06 13 15 30 07 utc scaled

Pek çok anne ve baba, altı aylık bebeğin ne yapması veya hangi gelişimsel kilometre taşlarını göstermesi gerektiğinden emin olamayabilir. Bu durum kimi zaman ebeveynler için endişe verici bir hal alabilir. Çünkü her bebek kendine has gelişim sürecinden geçer. Ancak genel olarak tüm bebeklerde belirleyici olan gelişim noktaları da bulunur. Bu noktada 6 aylık bebek gelişimi dönüm noktaları, bebeğinizin gelişimin takip etmenizde yardımcı olabilir. 

6 Aylık Bebek Gelişimi

Motor Becerileri

Altı aylıkken bebeğiniz artık ellerini ayaklarına ve ayaklarını ağzına götürmek için temel güce sahiptir. Ayrıca sırt üstü yatarken güçlü tekmeler atmaktan da keyif alır. Altı aylık bir bebek yüz üstü yatarken, kollarını uzatarak başını ve göğsünü yerden kaldırabilir. Bebeğiniz karnının üzerindeyken veya kendi ekseni etrafında dönmeye başladığında geriye doğru hareket edebilir. Yani temel olarak bir tarafa hareket etmek, bir oyuncağı tutmak veya diğer tarafa geçmek için kollarını kullanabilir. Emekleme pozisyonundayken ileri geri sallanmaya da başlayabilir. 

  • Altı aylık bir bebek her iki yöne de dönebilir. Yani karnından sırtına ve sırtından karnına doğru dönme hareketini gerçekleştirebilir. 
  • Bağımsız bir şekilde oturabilir. Ancak otururken dengesini korumak için ellerinden destek alabilir. 
  • Tek koluyla uzanıp başparmaklarını ve avuç içini kullanarak bir oyuncağı tutabilir. Bir oyuncağı aynı anda iki eliyle alabilir ve oyuncağı bir elinden diğer eline aktarabilir. 
  • Küçük oyuncakları tutabilmek için tırmıklama hareketi yapabilir. 

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda, artık tüm oyuncakları veya herhangi bir nesneyi ağzına götürmeye başlamış demektir. Bu nedenle, bu dönemde boğulma tehlikelerine karşı dikkatli olmanız gerekir. Altı aylık bebeklerde bir nesneyi emme, sonra ona bakma ve tekrar emmeye devam etme davranışı sıkça görülür. 

gebelik uzmana sor

Uyku Düzeni

Uyku kendi başına bir gelişimsel dönüm noktası olmamasına rağmen, çocukların gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmalarında son derece önemlidir. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda genellikle 24 saatlik bir süre içerisinde 13 buçuk saatten 15 saate kadar uyuyabilir. Artık daha düzenli bir uyuma saatine sahiptir ve gece beslenmesine ihtiyaç duymadan, gecenin ilk yarısında beş ila sekiz saat arasında uyuyabilir. Gece boyunca bir ila iki kez beslenmeleri yeterli olabilir. Genellikle gün içerisinde üç şekerleme yaparlar ve bu uyuma sürelerinin arasında iki ila iki buçuk saat uyanık kalırlar. 

Duyular

Altı aylık bebekler, başkalarıyla etkileşime girmeyi ve dikkatinizi çekmek için çeşitli sesler çıkarmayı severler. Aynı zamanda ani yüksek seslere de tepki verirler ve sırasıyla konuşmaya başlarlar. Yani siz konuşurken susar ve sizi izler. Siz sessiz kaldığınızda ise sesler çıkararak karşılık vermeye çalışabilir. 

6 aylık bebeğiniz sizinle daha rahat iletişim kurmaya başlar ve kendi ismine karşılık verebilir.

Bilişsel, sosyal ve duyusal gelişim açısından altı aylık bir bebek başkalarıyla, özellikle de ebeveynleriyle oynamayı sever. Bu dönemde yabancıların farkına varmaya başlarlar ve gidip oturmaktan ya da başkaları tarafından tutulmaktan çekinebilirler. Yorgun veya aç değillerse genellikle mutludurlar ve sallanarak ya da bir ebeveyn veya bakıcının yatıştırıcı dokunuşuyla sakinleştirilebilirler. 

Bebeğinizden beklemeniz gereken altı aylık gelişimsel dönüm noktaları bebekten bebeğe değişse de genel olarak benzer şekilde ilerler. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili aklınıza takılan bir durum olduğunda doktorunuzla iletişime geçmekten çekinmeyin. 9 Aylık Bebek Gelişimi makalemizi incelemeyi unutmayın.

Leave a Reply