9 Aylık Bebek Gelişimi

little baby in diaper crawling on floor at home 2022 12 16 09 49 45 utc scaled

Her bebek kendine özgü davranış ve gelişim özelliklerine sahiptir. Bu süreçte pek çok anne gibi akıl karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle bebeğim ne zaman hangi davranışları gerçekleştirmeli sorusu anne ve babalar için büyük önem taşır. 3 ve 6 aylık bebek gelişiminin dönüm noktalarının yanında, 9 aylık bebek gelişiminin dönüm noktaları da takip edilmesi gereken konular arasında yer alır.

9 Aylık Bebek Gelişimi

Motor Becerileri

Dokuz aylıkken, çoğu bebek iyi bir şekilde emeklemeye başlamıştır. Bazı bebekler emeklemede o kadar ustadır ki bir elleriyle oyuncağı tutarken, diğer elleriyle ve iki diziyle rahatça hareket edebilir. Hatta bazıları emekleyerek merdivenleri kolaylıkla inip çıkabilir. Emekleme pozisyonuna gelebilir, tekrar oturabilir ve bir oyuncağı almak için dönebilir. Bu süreçten kısa süre sonra mobilyalara tutunarak odanın içinde gezinmeye başlayabilir. 

Bebeğinizin ellerini tutarak onu iki ayağının üzerinde hareket edebilmesi için odada birlikte yürüyüş yapabilirsiniz.

9 aylık bebeğiniz yürümeye hazırlanmanın yanı sıra ince motor becerilerini de geliştirmeye devam eder. Artık bebeğiniz, kavrama becerileri sayesinde daha küçük oyuncakları alabilir ve her iki elin hareketini daha iyi koordine edebilir. Bu noktada her bebeğin motor becerilerinin farklı geliştiğini unutmayın. Bazı çocuklar bir gelişim evresinde çok az zaman harcarlar veya bir evreyi tamamen atlayabilirler. 

gebelik uzmana sor

Uyku Düzeni

Uyku ise 9 aylık bebeğiniz için artık daha düzenli bir hal almaya başlamıştır. 9 aylıkken çoğu bebek gece boyunca uyur. Gün içinde ise yaklaşık bir ila iki saat, iki ya da üç kez uyuyabilir. Ancak diş çıkarma da bu dönemde başlayabilir veya devam edebilir. Bu nedenle de birçok bebek için uyku sürelerinde azalma gözlenebilir. 

Ufaklığınız gece boyunca iyi uyuyor olsa bile, hastalıklar ve büyüme gibi diğer faktörler uykuda geçici kesintilere neden olabilir. Ancak korkmanıza gerek yok çünkü bu uyku sorunları genellikle geçicidir.

Duyular

9 aylık bebeğiniz bu yaştaki birçok bebek gibiyse, durmadan gevezelik ediyor olabilir. Bu gevezelikler kulağa neredeyse anlamlı cümleler gibi gelebilir ancak onları büyük olasılıkla bebeğiniz dışında kimse anlamıyordur. Ancak, “Anne”, “Baba” veya “dede” gibi birkaç anlamlı kelimeyi tanımaya başlayabilirsiniz. 

Bu dönemde bebeğinizin dil anlayışı da gelişir. “Top nerede?” sorusunda bebeğiniz bir top almaya gidebilir ya da “İnek nerede?” diye sorduğunuzda bir inek resmini gösterebilir.

İletişim

Ayrılık kaygısı ve yabancılara karşı tepkiler bu dönemde bir sorun olmaya başlayabilir. Bebeğiniz insanlardan ve onları daha önce hiç rahatsız etmeyen şeylerden korktuğunu ifade edebilir. Örneğin, anneanne ya da babaanne ziyaretlerinde veya yatma vakti ışıklar söndüğünde aniden ağlamaya başlayabilir. Bunun nedeni, bebeğinizin farkındalığının ve hafızasının gelişmesidir. İyi haber şu ki, 9 aylık bebeklerin dikkati kolayca dağılır ve uzun ağlama nöbetleri pek sık görülmez. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için Bebeklerde Ayrılık Kaygısı içeriğine göz atabilirsiniz.

9. ay hem sizin hem de bebeğiniz için heyecan verici bir dönemdir. Bebeğiniz hızlı bir şekilde gelişir, büyük, yeni şeyler öğrenir ve aynı zamanda sizinle etkileşim kurmayı ve keşfetmeyi sever. Bu heyecan verici olmanın yanında zaman zaman bunaltıcı da olabilir.

Bebeğinize kitap okumak için zaman ayırın ve mümkün olduğunca onunla etkileşime geçin. Bunu yapmak için özel zamanlar planlamanıza da gerek yoktur. Sadece gününüz hakkında bile çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Unutmayın ki bebeğinizin beyni küçük süngerler gibidir ve sadece izleyerek ve dinleyerek bile çok şey öğrenebilir. 

Bu dönemde bebeğinizin oyuncaklarını odanın etrafına yerleştirerek onu harekete ve keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.

9 Aylık Bebek Gelişimi Kilometre Taşları

9 aylık bebeğiniz gelişiminde beklemeniz gerekenler genel olarak bu şekildedir. Bebeğiniz ses çıkarmıyorsa, bir şeyleri kaldırmakla ilgilenmiyorsa ve kendi kendine bir şeyleri yemeye çabalamıyorsa bunları çocuk doktorunuza söylemeniz önemlidir. Sonra ki bebek gelişim adımlarını takip edebilmek için Bebeklerin Ay Ay Gelişimi makalemizi incelemeyi unutmayın.

Sorular ve Yanıtlar

 Bebeğimin gelişimi diğer bebeklerle aynı şekilde ilerliyor. Ancak çoğu bebeğe göre çok daha sessiz. Bu nedenle 9 aylık bebek nasıl konuşur ve hangi kelimeleri söyler, merak ediyorum.

* 8 ve 12 aylık dönem içerisinde bebekler artık birbirini tekrar eden kelimeleri söylemeye başlar. Bunlar; baba, dada, dede, mama gibi kelimeler olabilir. Konuşmanın yanında dili algılama becerisi de gelişir ve tanıdığı bir nesneyi sorduğunuzda, o nesneyi işaret edebilir.

Leave a Reply