İlk 1 Yılda Yapılacak Muayeneler

pediatrician and baby 2022 03 04 01 48 37 utc scaled

Pek çok kadın gibi siz de ilk kez anne olduğunuzda cevaplanmamış birçok soruya sahip olabilirsiniz. Bu sorulardan bazıları da bebeğinizin doktor kontrolleriyle ilgilidir. Doğumdan sonra bebeğinizle ilk kez ne zaman doktor ziyaretine gideceğiniz ya da ilk bir yılda yapılacak muayeneler akıl karışıklığına neden olabilir. 

Yenidoğan Bebeğe Yapılan Muayeneler Nelerdir?

Yenidoğan bebeğinizle tanışmanın heyecanı içindeyken fizik muayene de dahil olmak üzere bebeğinizin ilk sağlıklı bebek muayenesini yaptırdığını fark edemeyebilirsiniz. Bebeğinizin ilk testi, Apgar skoru olarak da bilinen Apgar testidir. Doğumdan bir dakika sonra ve beş dakika sonra bebeğin durumunun, görünümünün, nabzının, reflekslerinin ve solunumunun değerlendirildiği temel bir muayenedir. 1 dakikalık test sonucunda çıkan puan, bebeğin doğum sürecini ne kadar iyi tolere ettiğini belirler. 5 dakikalık puan ise sağlık uzmanına bebeğin anne rahmi dışında ne kadar iyi durumda olduğunu söyler.

Bu genel kontrollerden sonra ise bebeğinizin durumuyla ilgili detaylı testleri yaptırmaya başlayabilirsiniz. Bunlardan ilk bebeğiniz doğduktan sonraki ilk 3 -7 gün içinde metabolik hastalık taraması için topuktan kan alma işlemidir. Topuktan alınan kan ile fenilketonüri ve hipotiroidi gibi bebeklerde büyüme-gelişme ve zeka geriliği yapabilecek pek çok hastalığın tanısı kolaylıkla konulabilir.

Bebeklerin İlk Muayenesi

Her şeyin yolunda gitmesiyle birlikte bebeğinizle birlikte artık evinizdesiniz. Bebeğinizle evinizde olmanın heyecanını yaşarken, ilk muayene tarihiniz de yaklaşmaktadır. Doğum sonrası muayene takviminde ilk 15 günün önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemde bebeklerde sarılık riskleri de yüksek olduğu için doktorunuz bebeğinizi sık görmek isteyebilir.

İlk muayenesinde yeni doğan bebeğiniz tartılır, boyuna ve kafa ölçüsüne bakılır. Bu ölçümlerin bazı belgelerini veya yeni doğan bebeğinizin tüm ölçümlerini içeren bir bebek büyüme çizelgesini alabilirsiniz. Yenidoğan bebeğinizin genellikle kilo almaya başlamadan önce kilo verdiğini ve bebeğinizin bu ilk ziyarette muhtemelen doğum ağırlığının altında olacağını unutmayın.

 Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerin, doğum kilolarına geri dönmeleri daha uzun sürebilir. Ancak iki haftaya kadar bebeklerin çoğu doğum kilolarına geri döner.

gebelik uzmana sor

İlk 1 Yılda Yaptırılması Gereken Muayeneler Nelerdir?

Zaman hızla geçerken bebeğinizin de büyümesine şahit olabilirsiniz. Bu süreç içerisinde her ay bebeğinizin gerçekleştirmesi gereken gelişim süreci adımlarını takip edebilirsiniz. Doğumdan sonraki ilk üç ay içerisinde ise kalça, göz, işitme gibi farklı konularda muayeneler yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Bebeklerde işitme testi için Yenidoğan Bebeklerde İşitme Ne Zaman Başlar? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Göz kayması ve göz titremesi gibi problemlerin olup olmadığının anlaşılabilmesi açısından ilk bir yıl içerisinde de mutlaka detaylı bir göz muayenesi de yaptırılmalıdır. 

Bu muayenelerin yanında rutin olarak bebeğinizin ağırlığı, kafa çevresi ve boyu, kalp sesleri ve soluk alıp vermesi böbrek, karaciğer, dalak gibi iç organların muayenesi ve yenidoğan refleksleri gibi pek çok genel kontrol de gerçekleştirilir. 

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?

Bebeğiniz doğduktan sonra 72 saat içerisinden doktoru tarafından muayene edilir. Doktorunuz fiziksel muayene sonrasında  her şey yolundaysa bebeğiniz 1 aylıkken kalça ultrasonu ister. Henüz yürüyemeyen bebeğinizde kalça problemlerinin fiziksel muayene ile tam olarak anlaşılamayacağını unutmamalısınız. Bu nedenle teşhisin erken konulabilmesi ve tedaviye bir an önce başlanabilmesi  ebeveynlere, bebekler 4 aylık olmadan önce kalça ultrasonu çektirmeleri önerilmektedir.

Bebeklerin İlk Göz Muayenesi

Görünürde herhangi bir göz veya görme sorunu olmasa bile, yaklaşık 6 aylıkken bebeğinizin ilk kapsamlı göz muayenesini yaptırabilirsiniz. Doktorunuz yakın görüşlülük, uzak görüşlülük, astigmatizm ve ayrıca göz hareketi yeteneği ve göz hizalaması gibi birçok şeyi test edecektir. 

Yenidoğan bebeğinizde yaptırmanız gereken muayeneler ve testleri düzenli olarak takip ederek, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz. Tüm bu süreçte bebeğinizin gelişimini takip edebilmek adına, boy ve kilo ölçümlerini de düzenli olarak not alabilirsiniz.

Leave a Reply