3 Aylık Bebekler İçin Oynanacak Oyunlar

african american woman playing with her little bab 2022 12 16 09 20 22 utc scaled

Bebeklerin beyin gelişimi anne karnında başlar. Doğumdan itibaren yavaş yavaş çevresini keşfetmeye başlayan bebeklerin algıları da ay ay artar. 3 aylık bebeklerle oynanacak oyunlar bebeğin beyin ve zekâ gelişimini destekler. Yetişkinlerin desteği ile oynanacak hareketli oyunlar fiziksel gelişimi için oldukça önemlidir. Doğumdan sonra devam eden beyin gelişimini her öğrenilen bilgi sinir hücreleri ile yeni bağlantılar kurar. 

Oyun ile sağlanan yeni bağlantılar tekrarlanarak bebeğin gelişimi desteklenebilir. 3 aylık bebekler ile oynanacak oyunlar ne kadar kısıtlı görünse de bebeğinizin gelişiminde olumlu etkiler bırakır. Etrafını yeni keşfetmeye başlayan 3 aylık bebekler ufak sesler ile tepkiler verebilir. Artık hareketleri artan bebeğiniz, el ve ayaklarını daha çok oynatmaya başlar. 3 aya uygun olan oyuncaklar ile bebeğin çevresini keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. 3 aylık bebekler uyanıkken daha fazla zaman geçirirler ve çevrelerini daha fazla merak ederler. Bu dönemde fiziksel olarak güçlenirler ve hareketlerini daha iyi koordine edebilirler. Ufaklığınızla konuşarak, sesli ifadelerine yanıt vererek ve yaşına uygun renkli oyuncaklar sağlayarak öğrenme sürecini teşvik edebilirsiniz.

gebelik uzmana sor

3 Aylık Bebekler İçin Oyunlar

3 aylık bebekler için oynanacak oyunlar seçilirken daha çok sesli oyunlar tercih edilebilir. 3 aylık bebekler, sesin geldiği yönü bulmaya ya da sese karşı tepki vermeye başlar. Elleri ile bir şeyleri kavramaya başladığı bu dönemde ses çıkaran çıngıraklar oyun için kullanılabilir. El ve ayaklarını daha çok hareket ettirmeye başladıkları bu dönemde bebeğin kol ve ayak bileklerine ses çıkaran küçük çıngıraklar takılabilir. Bu çıngırakların çıkardığı sesleri ayırt etmesinde yardımcı olabilir. Beşik ya da yatak kenarına takabileceğiniz sesli dönencelerle bebeğinizin hem hareketleri takip etmesini hem de müzik ile sesleri duymasını sağlayabilirsiniz. Yattığı yerin sağ tarafına asılan sesli bir oyuncak bebeğin o tarafa yönelmesini sağlayabilir ve hareket kapasitesini arttırmaya yardımcı olabilir. Bu oyuncağın yönünü her gün değiştirerek bebeğiniz için bir fark oluşturabilirsiniz. Oyun halısına yatırarak asılan bir oyuncak ile de bebeğinizin dikkatini çekebilirsiniz.

Hareketlerinin arttığı 3. ay döneminde bebekler, yüz üstü yattığı zaman kafasını daha sağlam ve uzun süre tutmaya başlar. 3 ayda gelişimi daha da artan görme duyuları ile el göz arasında koordinasyon kurmaları da gelişir. Yüzüstü yatırdığınız bebeğinizin kas gelişimi için dokunabileceği bir mesafeye oyuncak koyarak hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Sırt üstü pozisyonda sabah sporu yaptırabilirsiniz. Kolları uygun bir şekilde tutarak ortada birleştirebilirsiniz. Bu aktiviteyi yaparken aynı zamanda sayı saymanız işitsel açıdan da faydalı olacaktır. Hareketler sayesinde bebeğinizin kaslarının gevşemesine ve rahatlamasına da yardım edebilirsiniz. Bebeğin zorlandığını ya da hoşlanmadığını hissederseniz bu oyunu daha sonra yapmak için erteleyebilirsiniz. 

3 Aylık Bebek İle En Etkili Oyun: İletişim

3 aylık bebek bakımını üstlenen yetişkin ile daha çok zaman geçirir. Bebeğin altını ya da kıyafetlerini değiştirirken yüz ifadelerinize değişik anlamlar vererek ilgisini çekmeye çabalayabilirsiniz. Seslere daha duyarlı olan bebeğinizle konuşabilir ve gülümseyebilirsiniz.Bebeklerin beyin gelişimini destekleyen en önemli şeylerden biri de ebeveynleri ile kurduğu ilişkidir. Ninniler ve şarkılar söylemek, masal anlatmak ve küçük ce-ee oyunları oynamak bebeğinizin keyifle vakit geçirmesini sağlar. En sevdiğiniz müziklerden bazılarını açarak ritme göre dans ederken ve şarkıya eşlik ederken bebeğinizi yakınınızda tutabilirsiniz. Böylece bebeğinizin yeni ses ve kelimelerle sakin bir şekilde tanışmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin verdiği tepkilere gülümseyerek yanıt vermeniz mutlu bir bebek olmasına katkıda bulunur. Bebeğinizin size gülümsemeye başlayacağı bu günlerde karşılık olarak sizin de gülümsemeniz olumlu tepkiler alması açısından önemlidir. El ve ayaklarına dokunarak ya da üfleyerek vücudunu tanımasını ve hissetmesini öğretebilirsiniz. Detaylı bilgi için 3 aylık bebek gelişimi ile ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

3 aylık bebek ile iletişime girildiğinde göz teması kurmaya dikkat etmelisiniz. Yüz ifadelerinizi takip eden bebekler için önemli olan göz teması bebeğin özgüvenli olmasını destekleyebilir. Açık hava 3 aylık bebeğin sağlığı için önemli olduğu kadar etrafını keşfetmesinde de faydalı olabilir. Bebeğiniz dışarıda çevreden gelen sesleri ayırt etmeye çalışır ve sosyal duygusal gelişimi desteklenir. Zihinsel gelişimi yanı sıra dil gelişimi de hızla devam eden 3 aylık bebekler duyduğu seslere karşılık ses çıkarmaya çalışır. Bu nedenle parmak kuklalarını seslendirerek dikkatini çekebilirsiniz. Tüm bu oyunlar sırasında bebek ile olan iletişimiz oldukça önemlidir. Bebeğinize mutlaka gülümseyerek ve içtenlikle yaklaşın. Verdiğiniz pozitif tepkilerin de beyin gelişimini desteklediğini unutmayın.

Leave a Reply