7 Haftalık Hamilelik

7

Gebelikte 7. Hafta

Gebeliğinizin 7. haftasında geldiğinizde henüz hamileliği yeni fark etmiş olabilirsiniz. Hemen doktor randevunuzu alıp doktorunuzla ilk buluşmanızı gerçekleştirmelisiniz. Randevuya gitmeden önce aklınıza takılan tüm sorularınızı not alabilirsiniz. Çünkü ilk heyecanla birlikte sormak istediğiniz sorularının bir kısmını unutabilirsiniz. Eğer not alırsanız daha verimli bir şekilde zamanınızı kullanabilirsiniz.

Randevuya gittiğinizde doktorunuzun size soracağı ilk soru son adet tarihiniz olacaktır. Kan testi, idrar testi gibi testlere ihtiyaç duyulursa bunların yanı sıra başka testlerde yapılabilir. Kilonuz ve tansiyonunuz ölçülür ardından gebelik süresince dikkat etmeniz gereken noktalar size anlatılır.

Gebeliğinizin 7 haftasında büyük ihtimalle karnınız çok büyük olmayacaktır. Ancak ikinci gebeliğinizi yaşıyorsanız karın ve rahimde ki kaslar bir önceki gebeliğinize bağlı olarak gerilebilir ve karnınız daha erken çıkabilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Bu hafta bebeğiniz 1 cm kadar. Bebeğinizin kafası hala büyük, embriyonun 3’te 1’ini kafası oluşturmakta. Çünkü bebeğinizin beyni de hızlı bir şekilde gelişmekte. Kolları ve bacakları artık yavaş yavaş şekil almaya devam ediyor. Bacaklarında tomurcuklanma başladı geçen hafta kollarda başlayan tomurcuklanma artık daha da gelişiyor. Yüz hatları da biraz daha belirgin bir hal aldı. Minicik ağzı oluşmaya başladı bile. Kalbi geçtiğimiz haftaya oranla çok daha hızlı atıyor.  Kalp atış hızı yetişkinlere göre çok daha hızlı bir şekilde atmakta. Bu durum normal mi diye sormak isteyebilirsiniz. Evet bu durum normaldir

Bebeğinizin mide, yemek borusu ve bağırsakları 7. hafta itibariyle gelişmeye devam ediyor. Bu hafta kıvrımlı olan embriyonun hala bir kuyruğu var bu kuyruk omurgasının bir uzantısıdır. Birkaç hafta içerisinde  bu kuyruk kaybolacak. Her şey büyüyüp gelişirken küçülen tek şey bu kuyruk olacak.

Bu hafta içerisinde başınızı yastıktan kaldırmak istemeyebilirsiniz. Bunun nedeni salgılanan progesteron hormonudur. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kadar uyumak ve dinlenmek size iyi gelecektir. Kendinize olabildiğince zaman ayırmaya özen gösterin.

7.haftanızda rahminiz büyüdüğü için mesanenize baskı yapacaktır. Kan hacminiz yükseldiğinden böbreklerden süzülen sıvı miktarı artacak bu yüzden sık sık idrara çıkma problemi yaşayabilirsiniz. Daha şimdiden vücudunuzda ki kan oranı gebelik öncesine kıyasla %10 artmıştır. Bu nedenle gece yatmadan önce içecek alımını azaltırsanız uyku kalitenizi arttırabilirsiniz. Ne yazık ki sık idrara çıkma problemi gebeliğiniz süresince devam edebilir.

gebelik uzmana sor

Şu anda mide bulantılarınız ve kusmalarınız gebelik belirtisi olarak devam ediyor olabilir ya da daha yeni başlamış olabilir. Genellikle ilk 3 aya kadar bu belirtiler devam edebilir. Eğer mide bulantılarınız çok fazlaysa potasyum kaybı yaşayabilirsiniz. Potasyum içeren gıdalar ( muz, kuru kayısı gibi) tüketerek bu kaybın önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda doktorlar gebelik süresince günde 1 tane sade soda içmenizi de önermektedir.

Tabi ki dengeli ve sağlıklı beslenmeniz önemli ancak bunu yapmak isterken canınızın istemediği gıdaları tüketmeniz mide bulantınızı ve kusmanızı arttırabilir. Bazı yiyeceklerden tiksinebilirsiniz ve bazı yiyecekleri canınız çok fazla çekebilir. Yani besin ve vitamin değeri ne olursa olsun midenizi bulandıracak yiyecek ve içecekleri tüketmek yerine aynı vitaminleri içeren başka besinleri tercih edebilirsiniz. Bulantılarınız azalana kadar gün içerisinde canınızın istediği yiyecekleri aç kalmayacak kadar yemeniz sizin için yeterli olacaktır.

Bu dönemde bazı yiyeceklere karşı aşermeniz de olabilir. Eğer mevsimiyse ve bulunması zor olmayan bir şey aşeriyorsanız bedeninizin isteklerine kayıtsız kalmayın canınız her ne çekiyorsa onu yiyin.

Gebeliğinizin 7. haftasında göğüs ölçünüz büyümeye başlamış olabilir. Göğüslerinizin rengi daha kahverengi olmaya başlar ve göğüs uçlarınız hassaslaşabilir. Dolgunluk hissi, gerginlik hissi de yaşanabilir. Göğüs uçlarınızda ki kan dolaşımı da artmıştır. Bunların hepsi bebeğinizi emzireceğiniz zamana kadar olan hazırlıklardır. Ve bu olayların tamamı çok normaldir.

Leave a Reply