6 Haftalık Hamilelik

6

Gebelikte 6. Hafta

Son adet tarihiz baz alınarak yaptığınız hesaplamaya göre şu an 6. haftaya geldiniz. Bu hafta bebeğiniz bir kuru üzüm tanesi ya da fasulye kadar büyüklüğe ulaştı. Bundan önce ki haftalarda düz olan embriyo bu haftadan itibaren artık daha kıvrımlı bir hal alacak. Gövde, kol ve bacakları artık yavaş yavaş belirginleşiyor.

6. Haftaya girişinizde artık kalp atımlarını ultrasonografiyle ya da vajinal ultrasonla duyabileceksiniz. Bir yetişkine kıyasla çok daha hızlı bir şekilde olduğundan annenin kalp atışı ile bebeğin kalp atışı ayırt edilebilir. Bu kadar hızlı bir şekilde kalp atışı duymak sizi şaşırtabilir ama onun dolaşım sistemi şu an için sizinkinden farklı olduğu için bu durum normaldir. Ayrıca kalp atımları gebelik sürecinin en önemli belirtisidir.

Bu hafta içerisinde annenin gebelik ile ilgili bulguları şiddetlenebilir. Bulantılar ve göğüslerde hassasiyetin artması normal karşılanmaktadır. Gebeliğinizin 6. haftasında bebeğinizin büyük bir kafası ve bu kafanın üzerinde iki siyah nokta var. İşte bu siyah noktala bebeğinizin gözleri olacak. Şu anda kulak yerinde yalnızca boşluklar var.

Amniyon zarı adı verilen yapı embriyoyu sarmaya başlayacak ve içerisinde ki amniyon sıvısı embriyoyu koruyacak aynı zamanda da vücut ısısını korumayı sağlayacak. Bu sıvı bebeğinizin gelişimini hızlandırır.

Şu ana kadar folik asit alımına başlamış olmanız gerekiyor. Folik asit kullanımına omurga tamamen kapanana kadar yani 10. haftaya kadar doktorunuzun önerisiyle devam etmelisiniz. Bazı doktorlar folik asiti ilk üç ay boyunca kullanmayı uygun görebilmektedirler. Folik asit embriyoda oluşan ilk ilkel sinir sistemi olan noral tüpün gelişimi için oldukça önemlidir. Noral tüpten omurilik ve beyin gelişmektedir. Bu tüp zamanla kapanır eğer kapanmazsa ve açık kalırsa spina bfida ya da üst kısmı gelişmezse anensefali adı verilen ciddi doğumsal sakatlıklara neden olabilir. İşte folik asit tam da bu yüzden önemlidir. Çünkü folik asit bu açıklığın kapanmasını sağlamaktadır. 

Doktorunuz eğer gerek görürse bu haftanın sonlarına doğru vajinal ultrason yapmak isteyebilir. Vajinal ultrasonun gebeliğe herhangi bir zararı yoktur. Bebekle temas sağlanmaz. Peki hangi durumlarda vajinal ultrason gerekir? Gelin birlikte inceleyelim.

Eğer bebeğinizin kalp atışları yoksa, dış gebelik mi rahim içi gebelik mi şüphesi varsa, bebeğin gelişimi normal mi sağlıklı mı, düşük tehdidi ya da yoğun kanaması olan gebelerde doktor vajinal ultrasona gerek duyabilir. 

gebelik uzmana sor

Bazı anne adayları gebe olduğunun haberini hemen yakınlarıyla paylaşmak isteyebilir. Bu sevinci ne zaman paylaşmak isteyeceğinizi çok iyi düşünmeniz gerekir. En yakınlarınızla tabi ki paylaşabilirsiniz ancak gebeliğin başlarında düşük riski olduğu için bazı doktorlar 3 aydan önce gebeliğinizi çevrenizle paylaşmamanızı önerebilir. Bu şekilde istenmeyen bir durum yaşanırsa çevrenizdekilere açıklama yapmak zorunda kalmazsınız. Bu dönemi daha az travma ile geçirebilirsiniz.

Gebeliğinizin 6. haftasında devamlı uyku hali, yorgunluk çok normal karşılanmaktadır. Bol bol dinlenin, uyuyun, kendinizi iyi hissetmek adına bir şeyler yapın ve bu haberin keyfini çıkarmaya bakın. Unutmayın ki siz hasta değilsiniz sadece gebesiniz.

Leave a Reply