5 Haftalık Hamilelik

5

Gebelikte 5. Hafta

Gebeliğin 5. haftasında bebeğinizin yerleştiği yuvasında hızlıca büyümeye devam ediyor. Bu ay âdetiniz gecikti ve gebelik belirtilerini artık yavaş yavaş yaşamaya başladınız. Şu andan itibaren artık ultrasonografik olarak da bebeğinizin görünmeye başladığını söyleyebiliriz. Tabi ki şu an hala çok küçük, henüz bebeğiniz bir susam tanesi kadar.

Bu dönemde mide bulantıları ve kusmalarınız olabilir hatta bulantı bazı kadınlarda çok can sıkıcı ve rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden olabildiğince sizi rahatsız edebilecek her türden kokudan uzak durmaya çalışmalısınız. Çünkü kokulara karşı fazlasıyla hassaslaşacaksınız.

Özellikle yemek yapımı konusunda eşinizden ya da annenizden destek almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bulantı ve kusmayı çok şiddetli yaşıyorsanız bu dönemde kilo verebilirsiniz. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Bebeğimi besleyemiyorum düşüncesine kapılıp kendinizi strese sokmanıza gerek yok. Çünkü bebeğiniz şu anda çok küçük ve sizin besin depolarınız onun beslenmesi için şu an yeterli.

Sabahları uyandığınız zaman yataktan kalkmadan önce ağzınıza bir tuzlu kraker atmanız mide bulantınızı bastırmak için faydalı olacaktır. Ayrıca bu dönemde sık sık ve az az yemeye gayret göstermelisiniz. Çok baharatlı ve çok yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durmalısınız. Eğer kusma durumu ile başa çıkabilecek gibi hissetmiyorsanız doktorunuzun önerisiyle ilaç kullanabilirsiniz.

Bu hafta, geçtiğimiz hafta başlayan iç, orta ve dış tabakanın yani endoderm, mezoderm ve ektodermin gelişimi devam edecek. İç organlar oluşmaya başlıyor ve bu hafta içerisinde bebeğinizin kalp atımları başlayacak. Ancak büyük ihtimalle ultrasonda duyulamayacak. İlerleyen haftalarda bebeğinizin kalp atışlarını duyabileceksiniz.gebelik uzmana sor

Yine bu hafta noral tüpün oluşumu için önemlidir. Yanlış oluşmuş bir sinir yolu bebeğinizin omuriliğinin kapanmamasına neden olabilir. Bu durum da bazı anormalliklere yol açabilmektedir. Bunun önüne geçmek için günde en az 300-400 mikrogram folik asit  almanız gerekiyor. Daha önce de belirtmiştik eğer hala folik asit takviyesine başlamadıysanız hemen başlamanız gerekiyor.

Bu haftalarda düzenli bir şekilde sizi yormayacak egzersizler yapabilirsiniz. Egzersiz yaptığınız zaman bel ve sırt ağrısı oluşumunun da önüne geçmiş olursunuz ve çok fazla kilo alımını da engellersiniz. Doğumdan sonra da bu sayede daha kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Doktorlar genellikle yürüyüş ve yüzme gibi sporları gebelik döneminde önermektedirler. Aktif olmak isterken ağır egzersizlerden de kaçınmalısınız. Bir eğitmenin eşliğinde size uygun olacak şekilde hamile pilatesi ve yogası yapabilirsiniz. Eşinizin desteği ile birlikte iyi bir gebelik süreci sürdürebilirsiniz.

Leave a Reply