Gebelikte 8. Hafta
Gebeliğinizin 8. haftasına geldiniz. Bu hafta bebeğiniz bir fasulye şeklini aldı. Artık yaklaşık olarak 2 gram kadar ağırlığa sahip. Bebeğinizin başı hala vücuduna oranla daha büyük. Taslak halinde bir çok organı oluşmuş durumda ve oluşmaya da devam ediyor. Organların fonksiyonları henüz yok.
Bu hafta bebeğiniz siz daha hissedemiyor olsanız bile yavaş yavaş hareket etmeye başlıyor. Sizin bu hareketleri hissetmeniz için henüz çok erken. Bu hareketler refleks hareketlerdir ve bebeğiniz kendi elleriyle yanağına dokunabilir, refleks olarak başını çekebilir.
8.hafta içerisinde bebeğinizin göz kapakları oluşmaya başlıyor. Tükürük bezi, diş, kulak yolu ve beynin dış kabuğu da bu haftada oluşmaya başlıyor. Kemik yapısı henüz kıkırdak şeklindedir. Cildi olmasına rağmen şu an saydam görünmektedir. El ve ayak parmakları oluştu ancak birbirlerinden ayrılmadılar ve boyları çok kısa. Akciğer, pankreas ve bağırsak gibi ana organlarında da gelişim süreci devam ediyor. Cinsel organları da oluşmaya başladı ancak şu anda bebeğinizin kız mı erkek mi olduğu anlaşılamaz. Bebeğinizin cinsiyetini ilerleyen haftalarda öğrenebilirsiniz. Tüm bunların dışında bu haftada solunumun bir kası olan diyafram da oluşmaya başlıyor.
Şu ana kadar rahminiz boyut olarak gebelik öncesinin iki katına çıkmış durumda. Neredeyse bir portakal büyüklüğüne ulaştı. Bu hafta rahim mesanenin üzerinde duruyor ve bu da sık sık idrara çıkmanıza neden olacaktır. Anne adayının cildinde sivilcelenme, kaşıntı ve ciltte kuruluk görülebilir.
Bu dönemde bebeğinizin beyin ve omurilik gelişimi plesantaya devredilmektedir. Bu devir tesliminde lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. Regl sancısında benzeyen kramplar yaşanabilir. Bir çok gebe için beklenen bir durum olsa bile yine de bu gibi olaylarla karşılaştığınız zaman doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz. Artan gebelik hormonları nedeniyle meme dokusunda büyüme görülebilir. Bu büyüme tüm gebelik süresince devam edeceği için kendinize uygun destekli sütyenler tercih etmelisiniz.
Gebeliğin 8. haftasında sabah bulantılarının en yoğun olduğu döneme giriyorsunuz. Çoğu anne adayında bulantı ve kusmalar hafif seyreder ve 3. aydan sonra azalarak kaybolur. Bu bulantılar size ve bebeğinize herhangi bir zarar vermez. Hatta bazen bebeğin sağlıklı bir şekilde geliştiğini gösterebilir. Gün boyunca yanınızda tuzlu kraker bulundurursanız mide bulantılarınızı bastırabilirsiniz.
Sabah yataktan kalktığınızda boş mideyle bir anda yataktan kalkmayın. Yanınızda yataktan çıkmadan yiyebileceğiniz atıştırmalıklarınız olsun. Yemek esnasında su içmeyin. Az az ve sık sık beslenin. B vitaminine ağırlık verin. Yoğurt gibi protein bakımından yüksek besinleri gün boyunca tüketebilirsiniz. Yine çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Turunçgiller (mandalina, portakal gibi) tükettiğiniz sıvılara katarak faydalarından yararlanın. Ayrıca gebelik süresine etkinliği kanıtlanmış olan zencefili de deneyebilirsiniz. Takviye gıdaları doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Bazı bulantı ve kusmalar o kadar şiddetlidir ki anne adayının canı hiçbir şey yiyip içmek istemez. Bu durum kilo kaybetmesine, sıvı elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Doktorunuz eğer gerek duyarsa gebelik süresince kullanabileceğiniz bulantı giderici ilaçlar verebilir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan bu tarz ilaçlar kullanılmamalıdır. Sıvı elektrolit dengeniz bozulduysa doktorunuz sizi hastaneye yatırıp serum takviyesi önerebilir.