Gribal enfeksiyonlar hem biz yetişkinler hem de bebekler için yarattığı etkiler nedeni ile rahatsız edicidir. Kış aylarına girmemizle birlikte görülme oranı sıklaşacak olsa da aslında her mevsim bu hastalıklara yakalanma olasılığımız vardır. Yetişkinlerde, bazı ilaçların yardımı ile semptomları azaltmak mümkün olsa da bebeklerde ilaç kullanımı çok sık tercih edilmediği için onlar aslında bu durumdan daha fazla etkilenirler ancak hem bebeklerin grip olmasını önlemek hem de grip olması durumunda onu rahatlatmak için dikkat edilecek hususlar bulunmaktadır.
Grip ve soğuk algınlığı gibi virüs kaynaklı olan rahatsızlıklar genelde hapşırık, öksürükle dışarı çıkan damlacıklarla bulaşırlar. Bulaşıcılığı yetişkinlerde yaklaşık 5 gün sürerken, bebek ve çocuklarda bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Peki bebeklerin grip olduğu nasıl anlaşılır?
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bebeklerde grip ve soğuk algınlığı yetişkinlerle benzer semptomlar gösterir. Öncelikle en yaygın görülen etkisi burun akıntısı ve burunda tıkanıklıktır. Bu belirtilere hırıltılı sesler ve öksürük eşlik edebilir. Aynı zamanda grip olması durumunda bebeğinizin ateşi muhtemelen 38-39 dereceye kadar yükselecektir. Buna bağlı olarak ani üşüme ve ürperme görülebilir. Onlar henüz kendilerini kelimelerle ifade edemedikleri için ağlayarak bir sorun olduğunu anlatmaya çalışırlar. Bebeğiniz yorgun görünüyorsa, normalden fazla ağlıyorsa muhtemelen kas ve boğaz ağrısı olması nedeniyle huzursuzdur. Üst solunum yolu enfeksiyonu aynı zamanda sindirim sistemini etkileyebilir. Bu nedenle kusma ve ishal görülmesi de gribin belirtileri arasındadır. Bu belirtilerin hepsi yada birkaçı olması durumunda bebeğinizin grip yada soğuk algınlığına yakalandığını anlayabilirsiniz. Özellikle ateşin fazla yükselmesi ve göğsünden hırıltılı seslerin gelmesi durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Grip kendi başına çok tehlikeli olmasa da sonrasında astım, bronşit ve zatürreye dönme yada yüksek ateşin bebeğe zarar verme ihtimali olduğu için ihmal edilmemesi gerekir.
NASIL ÖNLENİR?
Ek gıdaya başlamış olan bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar ve bol su tüketimi önerilmektedir. Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa, tükettiği süt onun bağışıklık sistemini güçlendirmede ve antikor üreterek onu gripten korumada başlı başına bir ilaç görevi görür. Grip, bebeğin doğumundan sonraki ilk 6 ayda çok nadir görülür yada çok hafif atlatılır. Bebeğiniz anne sütü emiyorsa daha sık emzirilmeli ancak anne sütü emmiyorsa bol bol sıvı tüketmesine özen gösterilmelidir. Özellikle gribin yoğun görüldüğü dönemlerde kapalı mekanlardan uzak durulmalı ve insanların bebekle yakın temasta bulunmamasına dikkat edilmelidir. Grip gibi viral enfeksiyonlar en çok okullarda çocuklardan birbirlerine taşındığı için ev içerisinde, okul çağında başka bir çocuk varsa onunda hijyenine özen gösterilmelidir. Hane içerisinde bulunan tüm fertler ellerini gerekli oldukça yıkamayı ihmal etmemelidir. Bu şekilde dışarıdan gelebilecek grip gibi üst solunum yolunda rahatsızlıklara neden olabilecek virüslerden korunabilir.
TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Geçtiğimiz iki yılda Coronavirus nedeni ile genelde maske kullanıldığı, kişisel hijyene çok daha fazla özen gösterildiği için grip virüsünün görülme sıklığı minumum düzeydeydi. Yetişkinlerde grip görülmediği için bebek ve çocuklarda da bu oranda düşüş yaşanmıştı ancak maske kullanımının azalması ile birlikte grip ve soğuk algınlığının görülme sıklığı yine artış göstermeye devam ediyor. Aslında en iyi tedavi yöntemi gribe yakalanmamak olduğu için bebeğinize her sene grip aşısı yaptırmanız en doğrusu olacaktır. 6 aydan büyük bebeklerde grip aşısı uygulanabilir. Tüm önlemlere rağmen eğer bebeğiniz gribe yakalanmışsa onu rahatlatmak için yapabileceğiniz şeyler bulunmaktadır. Öncelikle; bebeğinizin burnu tıkanmışsa, serum fizyolojikle burnundaki mukusu yumuşattıktan sonra aspiratörle çekerek burnunu açabilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç defa yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Mukus çok fazlaysa doktor tavsiyesi ile tuzlu su damlalarından kullanılabilir. Bebeğin bulunduğu odanın iyi nemlendirilmesi gerekir. Bunun için sıcak ve soğuk buhar makinesi kullanarak odanın nemini ayarlayabilirsiniz. Hem oda hem de evin iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Bebeğinizin dinlenmesini sağlayarak ve onunla ilgilenerek huzursuzluğunu giderebilirsiniz. Eğer bebeğin ateşi yükselmişse yine doktor tavsiyesi ile ateş düşürücü şurup kullanılabilir. Grip ve soğuk algınlığı bebeklerde risk oluşturduğu için doktora danışarak gerekli önlemler alınmalıdır.