Hamilelik döneminde annelerin sağlıklı beslenmeleri oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme noktasında özellikle hamilelikte balık tüketimi konusuna her zaman özen göstermek gerekmektedir. Tüketilen balık miktarı genel olarak 350 gram olacak şekilde belirlenmeli ve bu şekilde pişmiş balık tüketimi her zaman gerçekleştirilmelidir. Balık tüketiminde aşırıya kaçmak ve sürekli balık tüketmek sağlıklı değildir. Bu nedenle haftalık gereken miktarda tüketimin sağlanması yeterli olacaktır.
Hamilelikte Hangi Balıklar Tercih Edilmelidir?
Hamilelikte tüketilmesi gerekenler balıklar genel olarak; somon, sardalya, beyaz balık, ton balığı, alabalık, uskumru gibi bebeğin gelişimine önemli katkısı olacak balıklar olmalıdır. Özellikle içerisinde civa bulunan ve bebeğin hem beyin hem de sinir sistemini olumsuz etkileyen balıkların tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Doğru beslenerek bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine yardımcı olmak önemlidir.
Hamilelikte Balık Tüketimi Neden Önemlidir?
Hamilelik dönemi içerisinde balığın en fazla tüketilmesi gereken dönem gebeliğin son 3 ayını kapsamaktadır. Bu dönemde balık içerisinde yer alan Omega- 3 doğrudan bebeğin gelişimine katkı sağlamaktadır. Hamilelikte balık tüketiminin faydaları şunlardır:
- Protein değeri yüksektir ve içerisinde D vitamini bulunmaktadır
- Omega- 3 asitleri bebeğin beyin gelişimine katkı sağlamaktadır
- Anne adaylarının kolesterol ve kalp sağlığına katkı sağlamaktadır
Hamilelik sürecinde, annenin beslenmesine her zaman özen göstermesi önemlidir. Bu şekilde hem anne hem de bebek sağlığının korunması mümkün olabilecektir. Bu nedenle özellikle ilerleyen dönemlerde anne ve bebek için sağlıklı bir sürecin yaşanması adına doğru balık tüketimi ile istenilen sonuçların elde edilmesi sağlanmalıdır.
Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Balıklar Hangileridir? Ne Gibi Sonuçları Bulunur?
Hamilelikte tüketilmemesi gereken balıklar; kılıç balığı, istiridye, midye, uskumru, sushi, köpek balığı türleri hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken balıklar olarak sayılmaktadır. Bu balıkların tüketimi sonucunda istenmeyen sonuçların meydana gelmesi mümkündür. Özellikle çiğ balık tüketiminin bu dönemde olmaması önemlidir. Bu balıkların tüketiminin gerçekleşmesi bebek için şu tehlikeleri beraberinde getirebilmektedir:
- Büyüme gerilemesi
- Motor gelişiminin yavaşlaması
- Görme ve dil becerilerinin olumsuz etkilenmesi
- Beyin ve sinir sisteminin zarar görmesi
Yanlış balık tüketimi sonucunda anneler hiçbir zaman istemeyecekleri çok büyük olumsuzluklara maruz kalabilmektedir. Bu nedenle özellikle nelerin tüketimi önemli ve nelerden uzak durulmalı buna çok dikkat etmek gerekmektedir.
Balık Tüketemeyen Anneler Omega- 3’ü Ne Şekilde Alabilir?
Omega- 3 genel olarak hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilmesi açısından en önemli besinler içerisinde yer alan balıkta bulunmaktadır. Ancak balı tüketimi bazen anneler için zorlayıcı olabilmekte ve bazı anneler ellerinde olmadan bu besini tüketememektedir. Bu tür durumlarda Omega- 3 yağ asidinin alınabileceği başka besinlerde bulunmaktadır. Bunlar:
- Ayçiçeği tohumu
- Soya fasulyesi
- Keten tohumu
- Ceviz
- Ispanak ve semizotu gibi sebzeler
Gündelik hayatta genel olarak sıklıkla tüketilen bu besinler aynı zamanda hamilelik döneminde oldukça sağlıklı besinler olarak tercih edilmekte ve balık etkisinin vücutta devam etmesinde etkili olmaktadır.
Balık Tüketirken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Hamilelikte balık tüketimi gebeliğin her aşamasında önemli olup özellikle son üç aylık süreçte çok daha büyük faydalar sağlamaktadır. Hamilelik sürecinde balık tüketirken balıkların çiğ olanlarından uzak durmak gerekmektedir. Bu durum hamilelikte istenmeyen sonuçların oluşmasına neden olabilmektedir. Balıkların kızartmak yerine yağda pişirilerek tüketilmesi balıklardan alınacak besin değerinin düşürülmesinin önüne geçilmesi açısından önemlidir. Taze balık almak ve güvenilir noktalardan balık satın almak bu süreçte oldukça önemli bir noktayı oluşturmaktadır. Genel olarak hangi balığın temiz denizlerde olduğundan şüphe duyanlar için hamsi en rahat tüketilebilecek balıklar içerisinde yer almaktadır. Hamilelik sürecinde balıkta bulunan civa etkisi nedeniyle büyük balıklardan kaçınmak ve orta ya da küçük balıkların tüketimine ağırlık vermek her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Balık tüketimi genel olarak önemlidir ancak hamilelik sürecinde hem annenin sağlıklı bir süreç yaşaması hem de bebeğin gelişimi açısından balığın yeri başkadır. Bu süreçte balık tüketimine gerektiğinden fazla özen göstermek ancak aşırıya kaçmadan doğru balıkları tercih etmek gerekmektedir. Gebelikte balık tüketimi doğru balık tercihi ile her zaman faydalı olmaya ve bebeğin gelişimine en iyi şekilde katkı sağlamaya devam edecektir.