Ebeveynleri Korkutan Yenidoğan Davranışları

Ebeveynleri Korkutan Yenidoğan Davranışları

Pek çok yeni ebeveyn, neyin “normal” yenidoğan davranışı olarak kabul edildiğini bilmiyor olabilir. Bebeğiniz henüz yeni olduğu bu dünyaya uyum sağlamaya çalışırken sizi korkutan bazı davranışlar gösterebilir. Ebeveynleri korkutan yenidoğan davranışları, anne ve babalar için stresli olabilir. Peki bunların ne kadarı gerçekten tehlikeli ve ne kadarı normal? Gelin hep birlikte göz atalım.

gebelik uzmana sor

Ebeveynleri Korkutan Yenidoğan Davranışları

Yenidoğanda Seğirmeler

Ebeveynleri korkutan yenidoğan davranışları içerisinde en başta seğirmeler gelir. Bebeklerin kollarını çılgınca salladığını biliyordunuz ama tüm bu gelişigüzel ve kontrol edilemeyen hareketler sizi korkutabilir. Ancak derin bir nefes alıp rahatlayabilirsiniz. Bu kesinlikle normal bir bebek davranışıdır. Bebekler pek çok şeyle uğraşmak zorundadır, bunlardan biri de “Moro refleksini” yani irkilme refleksini geliştirmektir. Gelişimsel değişiklikler devam ettikçe sonunda dengelenecektir. Bu arada bebeğinizin daha iyi uyumasını sağlamak için bebeğinizi kundaklamayı deneyebilirsiniz.

Yenidoğan Kırışıklıkları ve Çizgileri

Cildinde kırışıklıklar ve çizgiler var ama o sadece bir bebek! Bebeklerin, özellikle prematüre olanların ellerinde ve bacaklarında hafif kırışıklıklar görülmesi yaygın bir durumdur. Bunun nedeni, derilerinin vernix caseosa adı verilen koruyucu bir tabaka içermesidir. Bu “bebek teni kadar yumuşak” deyiminin doğruluğu konusunda endişelendiyseniz, sakinleşebilirsiniz. Çünkü bebeğiniz yakında güzel cildine kavuşacaktır.

Yenidoğan Kafa Yapısı

Bebekler, doğum kanalından kolayca çıkabilmeleri için kafatasları tam olarak sertleşmemiş bir şekilde doğarlar. Bilimsel adı bıngıldak olan bu nokta zamanla kapanır. Son derece yumuşak olan kafatası üzerindeki bu noktaya bebeğinizin bakımı sırasında dikkat etmeniz yeterlidir.

Yenidoğan Nefes Alış Verişi

Bebeğiniz uyurken garip sesler çıkarıyor ve nefes alıp verme sesleri düzensiz mi? Bu durumda bebeğinizin boğulmasından ya da acı çekmesinden endişelenebilirsiniz. Ancak gerçek bunların hiçbiri değildir. Bu olguya bebekliğin periyodik solunumu denir ve yeni doğanların solunum modellerini düzenlemeleri biraz zaman aldığı için ortaya çıkar. Yakında bu durum da düzelecektirdir.

Yenidoğanda Hıçkırık

Bebeklerin hıçkırıkları genellikle hamilelik sırasında hissedilir ve doğduktan sonra da devam edebilir. Muhtemelen beslenmeden sonra bebeğiniz hıçkırmaya başlayabilir ve bu uzun sürebilir. Hıçkırıklara diyafram spazmı neden olur ve normaldir. Bebeğiniz sonunda bu sık yaşanan hıçkırıkları da aşacaktır.

Yenidoğanda Sivilce

Bebeğiniz sivilcesi olması için çok küçük değil mi? Bazı bebeklerin ilk günlerinde kırmızımsı sivilceler geliştirdiği bilinmektedir. Tek yapmanız gereken bebeğinizin cildini kuru, ter veya salyadan uzak tutmaktır. Yüzünü yıkamak için yumuşak bir bebek sabunu kullanabilirsiniz.

Artık ebeveynleri korkutan yenidoğan davranışları ve özellikleri hakkında çok daha fazla bilgiye sahipsiniz. Ancak yine de bebeğinizin davranışlarında neyin tehlikeli olduğuna karar veremiyorsanız, öncelikle doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Leave a Reply