Bebeklerde ürat kristali özellikle yenidoğan döneminde bebek bezinde yavruağzı ya da açık turuncu şeklinde farklı renkler görülmesine neden olur. Anneler yaşadıkları bu durum karşısında tedirgin olmakta ve bu şartların bir hastalığa işaret edip etmediği noktasında tedirginlik duyabilmektedir ancak uzmanlar bu durumun oldukça normal olduğunu ifade etmektedir. Oluşan bu renkler karşısında anneler, bebeğin bezinde kan olma ihtimalini düşünerek tedirginlik yaşasalar dahi aslında bezde ya da idrarda kan görülme ihtimali oldukça düşük bir durum olarak belirtilmektedir. Yaşanan olumsuzluğun süreklilik göstermesi durumunda annelerin emin olmasını sağlamak amacıyla mutlaka bebeklerini doktora götürmesi ve bu durumun neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Meydana gelen bu leke bebeğin ilk doğduğu dönemde yaşanmakta ve zaman içerisinde kaybolmaktadır. Ancak bu durumun beraberinde döküntü oluşturması durumunda mutlaka doktor kontrolünün sağlanması önemlidir.
Neden Ürat Kristali Görülür?
Üre kristali bebeğin ilk dönemlerinde ve ilerleyen dönemlerde görülebilmektedir. Genel olarak birçok nedeni bulunan bu lekelenme içerisinde özellikle sıcak havalarda bebeklerin az su tüketmesi, idrarda bulunması gereken su oranının azalması, bebeklerin sıklıkla terlemesi gibi birçok neden karşısında bezde leke şeklinde kırmızı ya da farklı renklerin bulunması mümkün olabilmektedir. Doğum sonrası haftada sıklıkla meydana gelen bu kristallerin önüne geçmek amacıyla öncelikli olarak, bebek emzirme dönemi içerisinde ise sıkı emzirmek gerekir. Ek gıdaya başlanmış ise bol bol sıvı tüketimine özen gösterilmesi bu durumun önüne geçilmesinde etkili olacaktır
Bebek Bezinde Kan Lekesi Görülmesi
Bebek idrarından kan gelmesi sık yaşanan bir durum değildir. Bu nedenle meydana gelen lekenin tam olarak ne olduğunu anlamak önemlidir. Genel olarak meydana gelen kırmızı ya da turuncu lekelenmeler çok ciddiye alınmayan durumlar olarak bilinmektedir. Ancak yaşanan olumsuzluk karşısında mutlaka bebek bezinden bir örnek alınarak doktora başvurmak gerekir. Bebek bezinde pembemsi leke gerçekten kan lekesi mi değil mi bu noktada gereken tüm tetkikler yapılmaktadır. Meydana gelen rahatsızlığın net bir şekilde tespit edilmesi için idrar tahlili yapılarak kısa süre içerisinde sonuç elde edilmektedir.
Bebek Bezinde Kan Lekesi Görülme Nedenleri
Böbrek hastalıklarında sıklıkla kum dökme sorunu yaşayan bebeklerin idrarında kan lekesi görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca bebek bezinde kan lekesinin görülme nedenlerinden biri de meydana gelen alerjik problemler olarak sıralanabilmektedir. Bu alerjik sorunlar bebek bezinde kan lekesi görülme nedeni olarak sayılmaktadır.
- İnek sütü alerjisi
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Bebek bezi döküntüsü
- Anal fissür
Sıralanan bu etkenler, bezde kanın olma nedenleri olarak sayılmaktadır. Bezde görülen her leke kan değildir. Çok ciddi sorunlar olmadığı sürece bezde kan görülme riski genel olarak oldukça düşüktür. Bu tür durumlarda doktor tavsiyelerine kulak vermek gerekmektedir.
Yenidoğan Bebeklerde Kırmızı Leke
Yenidoğan bebeklerde bezde kan lekesi ciddi bir problem olarak algılanmamalıdır. Bu tür durumlarda bebeğin sıvı alımı desteklenmeli ve gün içerisinde daha sık emzirme yaparak bebeğin idrarının normale dönmesi sağlanmalıdır. Bebeğin su tüketimine başladığı dönemde ise öncelikli olarak tüketilen sıvının artış göstermesi, bu sayede süreç içerisinde meydana gelen lekelerin sona ermesi üzerinde etkili olmaktadır. Yaşanan bu durum yalnızca belirli bebeklerde değil bir çok yeni doğan bebekte sıklıkla rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Annelerin tedirgin olması ve bu tür durumlarda ne yaparak bu süreci sona erdirecekleri konusunda endişeye kapılmaları normaldir. Bu durumu sona erdirmek ve yaşanan olumsuzluğun altından en iyi şekilde kalkabilmek amacıyla bebeğin süreç içerisinde takip edilmesi ve meydana gelen lekelenmelerin kontrol edilmesi önemlidir. Belirli bir sürece rağmen hala geçmeyen lekelenmeler devam ediyorsa kısa süre içerisinde hekime başvurmak ve yapılması gereken tetkiklerin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamak gerekmektedir. Genel olarak bu tür lekeler eksik sıvı alımından kaynaklı olarak ifade edilmektedir. Annelerin içlerinin rahat etmesi ve yaşanan olumsuzluğun net olarak belirlenmesi için bebek bezinin gösterilmesi ve hekimin talebine göre idrar tahlili yapılması önerilmektedir.