Bebeklerin Atak Haftaları

parents trying to calm down crying infant daughter 2022 12 16 18 44 40 utc scaled

Bebeklerde büyüme atakları, ebeveynlerin merak ettiği konulardan biridir. Bebeğiniz normal gelişimine devam ederken, bir anda farklı davranışlar göstermeye başlayabilir. Bu aşamada endişelenmeniz gerekmez. Bu ani davranış değişimleri, bebeğinizin büyüme atağı geçirdiğinin bir kanıtı olabilir. Haftalara göre bebek büyüme atağı detaylarını açıkladık.

Bebeklerde Büyüme Atağı Ne Anlama Gelir?

Bebeklerin bedensel ve zihinsel olarak gelişimlerinin artış gösterdiği döneme büyüme atağı ismi verilir. Bu noktada bebeğiniz daha fazla kucakta zaman geçirmek, emzik emmek ya da daha az uyumak isteyebilir. Atak sona erdiğinden bebeğiniz yeni bir yetenek kazanabilir. Aynı zamanda yeni duygu durumları içine girebilir. Bu dönemlerde bebeğinize daha çok temas ederek ve günlük rutinlerinin devam etmesine destek olarak ona yardım edebilirsiniz.

Atak haftası, bebeğin kırk haftayı tamamlayıp doğması üzerine hesap edilir. Bu yüzden daha erken doğan bebeklerin atak haftaları hesaplanırken, kırk haftayı tamamlayacak biçimde, doğum haftasına ekleme yapılır. Mesela, otuz yedinci haftada doğan bir bebeğin, beşinci hafta atağı, dünyaya geldiği sekizinci haftaya tekabül eder. 

Bir bebek iki yaşına gelene dek toplamda on defa büyüme atağı geçirir. Bu ataklar çoğunlukla iki ila dört gün arasında sürer. Atakların özellikleri ise aya göre farklılaşır. Bebeklerin atak haftaları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

5.Hafta Büyüme Atağı

Bebeğinizin duyuları daha dünyaya gelmeden gelişmeye başlar. Doğmasıyla beraber dış uyaranlara daha çok maruz kalır. Gözüne gelen ışık, vücuduna temas eden kıyafet, duyduğu sesler çocuğunuzun alışık olmadığı uyaranlardır. Çocuğunuz beşinci hafta büyüme atağında uyaranları anlamlandırır. Bu dönemde uyku süresi biraz azalır. Dikkati dışarıdan gelen uyaranlara açık hale gelir. Atak sona erince size gülümsediğini göreceksiniz. 

8.Hafta Büyüme Atağı

Sekizince hafta büyüme atağında çocuğunuz, bedeniyle ilişkisinin farkına varmaya başlar. Bacak ve kollarını hareket ettirme becerisini geliştirir. Bunun için daha istekli olur. Sekizinci haftada bebeğinizin minik sesler çıkardığını duyabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizde ağlama ve huzursuzluk halleri artış gösterebilir. Sakin kalmak için daha fazla kucakta olmak isteyebilir ya da meme emmek isteyebilir. Onu sakinleştirmek için ana kucağı gibi ekipmanlardan da faydalanabilirsiniz. Atak sona erince bebeğinizin eski mizacına geri döndüğünü görebilirsiniz. 

gebelik uzmana sor

12.Hafta Büyüme Atağı

Bu süreçte bebeğiniz artık çok daha hareketlidir. Böylece gaz problemlerinde azalma olur. Dış dünyaya olan ilgisi çoğalır. Seslere tepki göstermeye başlar. Bedeni ile gerçekleştirdiği hareketlerle ve çıkarmış olduğu seslerle sizinle bir tür iletişim kurmaya çaba gösterir. 

19.Hafta Büyüme Atağı

On dokuzuncu haftada bebeğinizin yemek yemesi ile alakalı çeşitli sorunlar yaşamanız muhtemeldir. Çok acıkmış gibi emmek isterken aniden iştahının azaldığına tanıklık etmeniz söz konusu olabilir. Elleriyle objeleri sıkı bir şekilde kavrayabilir. Farklı sesler çıkarabilir. Aynı zamanda ismiyle seslendiğinizde size dönüp bakabilir. Bu atak bitince çocuğunuzun büyümesindeki net farkı göreceksiniz.

26.Hafta Büyüme Atağı

Bu dönemde bebeğiniz, duyduğu sözcükleri tekrar eder. Destek olmadan oturmayı başarır. Ayrılık korkusu yaşayabilir ve bu nedenle annesini göremediği zaman ağlayabilir. İlgisini çeken eşyaları isteme davranışı gösterir.

37.Hafta Büyüme Atağı

Etrafında bulunan eşyaları ya da yiyecekleri kategorileştirmeye başlar. Elmanın bir meyve, topun ise bir oyuncak olduğunu ayırt edebilir. Hislerini yönetebilme kabiliyeti geliştirir. Beş duyu organını daha aktif olarak kullanılır. Bu sebeple bir şeyi koklarken ya da dokunurken uzun zaman geçirir.

46.Hafta Büyüme Atağı

Çocuğunuzun ilk adımlarına bu süreçte tanıklık edebilirsiniz. Kendi öz çabasıyla bir yerlere tutunabilir ve ayağa kalkma denemeleri yapabilir. Bu dönemde ince motor becerileri belirgin şekilde gelişir. 

55.Hafta Büyüme Atağı

Bebeğiniz artık pek çok şeyi kendi başına yapabilir. Öğrenme aşamasının çok hızlı gerçekleştiği bir dönemdir. Atak sona erdiğinde ona söyleyeceğiniz kısa komutları yerine getirir hale gelir. Oyuncaklarla oynama sırasında hayal gücünü daha çok yansıttığını fark edebilirsiniz. 

64.Hafta Büyüme Atağı

Bu atak aşamasında çocuğunuz kendi isteklerini yaptırmak amacıyla biraz direnebilir ve rutinleri bozacak davranışlar gösterebilir. Bu haftada konuşma becerisi gelişecek ve ilerleyecektir. Aynı zamanda, yaptığınız işlere eşlik etmek isteyecektir. 

75.Hafta Büyüme Atağı

75.hafta büyüme atağında bebeğiniz, ben yaparım tavrı sergileyebilir. Artık soyut kavramları çok daha iyi algılar. Diğer insanlarla olan ilişkilerinde ben ve sen kavramlarını öğrenir. Durum ve olayları kendince yorumlayıp, tüm bunlara bilinçli düzeyde tepkiler gösterir. 

 

Leave a Reply