Ebeveynlerin en çok önem verdikleri konuların başında kuşkusuz bebek sağlığı ve gelişimi yer alır. Bebekler büyürken sağlıklı bir uyku için gerekli şartların sağlanması son derece önemlidir. Uykusunu alan bebeklerin daha pozitif, neşeli, aktif ve sağlıklı olduğu söylenebilir.
- İlk altı ay anne sütü ve sonrasında ek gıdalar kadar önemli olan uyku düzeni, doğru bir yatak seçimiyle sağlanabilir.
Bu aşamada bebek yatağı sert mi yumuşak mı olmalıdır sorusu devreye girer. Bebek yatağı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler sorusuna verilecek cevaplar satın alma kararı öncesinde değerlendirilmelidir.
Bebek Yatağı Sert mi Yumuşak mı Olmalı?
Sert yatak mı yumuşak yatak mı sorusu kafa karışıklığına neden olur. Minik bebeklerin yumuşacık yataklarda yatması düşünülürken bu çok da sağlıklı bir karar olmaz. Yumuşak bir yüzey bebeğin omurga sağlığını desteklemediği gibi rahat bir uyku için de önerilmez. Dönmeye başlayan bir bebeğin çok yumuşak bir yatakta yatması halinde yüzükoyun pozisyonda rahat nefes alması engellenecektir.
En İyi ve Doğru Bebek Yatağı Hangisi?
Doğru ölçüde hazırlanmış, esnek ama çok yumuşak olmayan, orta hafiflikte, çok sert olmamasına rağmen uyurken düz bir zemin sunan yatak için “en iyi ve en doğru seçim” denebilir. En çok tercih edilen döşeme çeşitleri ve özellikler şu şekilde sıralanabilir.
- Visko yataklar
Tüm vücudu eşit olarak koruyan visko yataklar, vücudun şeklini alırken yenidoğan için omuriliği desteklemeyebilir. Bu nedenle visko yataklar 3+ yaş için önerilir. Hafızalı yatak olarak tanımlanan çeşit, bebeğin uyanıkken yatak içindeki hareketleri için uygun değildir.
- Lateks yataklar
Konforlu ve doğal yapıya sahip olan lateks yataklar, kauçuk benzeri bitkilerin özüyle hazırlanır. Bu da alerjik reaksiyona neden olabilir. Darbe emici ve ortopedik bebek yatakları arasında ilk akla gelen çeşit son dönemlerin en popüler tercihleri arasında yer alır.
- Elyaf yataklar
Sentetik yapıya sahip olan elyaf yataklar, alerji riski taşımaz. Kaliteli bir model bebek vücudunu destekler.
- Sünger yataklar
Farklı özelliklere sahip süngerlerin bir araya gelmesiyle hazırlanır. Düşük kalitedeki süngerlerle hazırlanan bir yatak bebek vücudunu desteklemez. Sünger yatağın kalitesi yoğunluğuyla ölçülür. Yoğunluğu düşük bir yatak ikiye katlanarak yerde yapılan aktivitelerde kullanılabilir.
- Yaylı yataklar
En sık kullanılan en klasik modeldir. Sünger, yay ve kumaşın bir araya gelmesiyle üretilir. Yayın dayanıklılığı, süngerin yoğunluğu ve kumaşın özellikleri yatağın kalitesini belirler.
Bebek veya çocuğun rahat edebileceği yatak boyutu, mobilya ve şiltenin yerden yüksekliği, bebek odasının konforu yeterli bir uyku için büyük öneme sahiptir.
Bebek Yatağı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerin her yerde uyuyabileceği düşüncesi yanlıştır. Nitelikli ve yeterli bir uyku bebek gelişimini doğrudan etkiler. Yatak ve mobilya seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında;
- Mobilyada kurşun içermeyen boya kullanılması
- Kolay yıpranan malzemelerin seçilmemiş olması
- Yatak boyutlarının çocuğun konforuna uygun seçilmesi
- Mobilya ve şiltenin yerden yüksekliğine önem verilmesi
- Ağır bir şilte tercih edilmemesi
- Hava geçirgen özelliği yüksek malzeme kullanımına ağırlık verilmesi
- Şiltenin karyola içine tam olarak oturması ve kenarlarda boşluk kalmaması
- Antibakteriyel kumaş tercihinde bulunulması
- Mobilyanın yuvarlak köşeleri olması ve yatağın herhangi bir yerinde sivri çıkıntı olmaması
- Yatak üretiminde sentetik ve kanserojen malzemeler kullanılmadığından emin olunması sayılabilir.
İlk kez anne ve baba olacak ebeveynler yatak seçmeden önce küçük bir araştırma yaparak ve deneyimli arkadaşlarından tavsiye alarak en doğru seçimi zorlanmadan yapabilirler.
Bebek Ayrı Bir Odada Tek Başına Uyurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebekler kendi odalarında ve parmaklıksız bir yatakta yatacaksa olası yaralanmalara karşı bir takım önlemler alınmalıdır. Akla gelen ilk soru dönme ihtimaline karşı neler yapılabileceğidir. En klasik ve güvenilir önlem yatak kenarına yastık ve sandalye yerleştirmektir. Parmaklıksız yatakta uyumaya alışıldıktan sonra bu destek kaldırılabilir.
- Alışma sürecinde tek başına uyumak çocuk için korkutucuysa uykuya dalana kadar odasında ona eşlik etmek gerekebilir.
- Bu korku hafif bir müzik ve kısık ışıkla yenilebilir.
Oda veya koridorda açık bırakılan ışık, çocuğun kendine olan güvenini artırır. İlerleyen dönemde çocuğun karalığa karşı fobi geliştirmemesi için açılan ışıklar adım adım azaltılmalıdır.
Bebek Odası Nasıl Dekore Edilir?
Bebek odası dekore edilirken bebek yatağı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler dikkate alınmalıdır. Bebeğin uyanık kaldığı zamanlarda keyifli olması için yatak takımından çarşafa, odanın renginden aksesuar seçimine kadar her şey için bebekle iş birliği sağlanmalıdır.
- Loş ışık veren bir gece lambası
- Bebeğe güven duygusu aşılayacak müzikler
- Huzurlu bir uyku başlangıcı için dönence bebek odasının vazgeçilmezleri arasında sayılabilir.
Bebeğin uyuduğu odanın kapısının açık bırakılması, koridor ışıklarının oda içinde loş bir aydınlık yaratması için açık bırakılması ve bebeğin her ihtiyacında ebeveynine ulaşabileceğini hissetmesi kolay uykuya dalmasını sağlayacaktır. Güven duygusu ve rutinler huzurlu bir uykunun anahtarıdır.
Bebek Yatağında Kullanılan Çarşaf ve Nevresimin Özellikleri
Bebek yatağı seçimi kadar önemli bir diğer konu da çarşaf ve nevresim özellikleridir. Antibakteriyel özelliklere sahip ürünler tercih edilerek bebek ve çocukların hastalanma riski en alt seviyeye indirilebilir.
- Nevresim ve çarşafların çok sık yıkanacağı göz önünde tutulduğunda doğal malzemelerle üretilen modeller öne çıkar. Büyüdüğünde kendi çarşaf ve nevresim seçiminde fikri sorulan çocukların odaları ve yataklarıyla olan bağları güçlenecektir.
Bebek nevresimleri parfüm içeren deterjan ve yumuşatıcılarla yıkanmamalı, çamaşır sepeti ve çamaşır makinesinde bebek eşyaları ayrı muhafaza edilerek yıkanmalıdır. Kullanılan çarşaf yatağa iyice sıkıştırılmalı ve katlanmamasına özen gösterilmelidir.
Hangi Yaşta Hangi Yatak?
Bebek yatağı ihtiyaca uygun ölçülerde seçilmelidir. Hızla değişen bebeklerin gelişimine uygun yenilemeye hazırlıklı olunmalıdır. İdeal olan;
- Bebek 8 aylık olana kadar beşik ve
- 3 yaşına gelene kadar parmaklıklı karyola kullanmaktır.
Geceleri hareket eden, iyi yürüyen çocuklar parmaklıklı küçük karyoladan tek kişilik yatağa geçirilebilirler. Bu aşamada büyüyen yatak tercihi uzun ömürlü bir kullanım imkanı sağlar.