Bebekler dünyaya gözlerini ilk açtıkları andan itibaren anne-babalarının gözleri daima üstlerinde olur. Ebeveynleri tarafından her hareketleri, mimikleri, gelişimleri anbean izlenir. Bebeklerin gelişimsel evresinin parçalarından biri de bebeğin oturabiliyor olmasıdır. Bir bebeğin kendi başına oturabilmesi için belli başlı beceri ve kaslarının gelişmiş olması gerekir. Bu da bebeğin büyüyüp gelişmesi ile olan bir durumdur. Bu yazımızda bebekler ne zaman oturabilir? Oturabilmeleri için neler gereklidir? Desteksiz oturmaya tam olarak ne zaman başlarlar? Bebeğinizin oturmaya hazır olduğunu nasıl anlarsınız? Gibi akıllara takılan sorularla cevap vermeye çalışacağız. Konu ile ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bebekler Ne Zaman Oturabilir?
Her gelişim evresi gibi bu evre de bebeğinizin yapısına göre farklılık gösterir. Kimi bebekler daha erken oturabilirken, kimileri daha geç oturabilmektedirler. Fakat ortalama bir süre belirtmek gerekirse 4. aydan itibaren bebekler yavaş yavaş oturmaya başlarlar.
Bebeğin Oturması İçin Hangi Gelişimsel Süreçler Tamamlanmalıdır?
Bebeklerin oturabilmesi için öncelikle boyun, sırt, karın kaslarının güçlenmiş olması gerekir ki kendilerini dik tutabilsinler. Bu kaslar genel olarak 4. ayda oturma seviyesine gelecek kadar gelişmiş olurlar. Bu sebeple bebekler için oturma süreci gerek anne-babasının kucağında bel kısmı desteklenerek, gerekse yastıklar ile destek verilerek 4. ayda yavaş yavaş başlar.
Bebekler Desteksiz Oturmaya Ne Zaman Başlar?
Bebeklerin desteksiz oturma süreci boyun ve sırtlarını dik tutup dengede durabildiklerinde başlar. Bu süreç de genel olarak 6 ila 8. ay arasında başlar. Fakat diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi her bebeğin gelişimsel süreci kendine özeldir. Burada belirtilen zamanlar ortalamadır. Bu yüzden bebeğiniz belirttiğimiz süreden daha erken veya geç oturur ise telaş yapmamalısınız.
Bebeğinizin Oturabilmesi İçin Neler Yapılabilir?
Bebeğinize oturma sürecine destek olmak istiyorsanız yapacağınız en yararlı egzersizlerden biri bebeğinizin (sizin gözetiminiz altında) karın üstü yatırmak olacaktır. Bu hareket ile bebeğiniz boynunu havada tutmaya çalışacak ve bu da boyun ve sırt kaslarının gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Bunun yanında bebeğinizi destekli bir şekilde çok uzun süre olmayacak şekilde oturtmak da oturma sürecinin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Fakat bel kısmına özellikle dikkat etmelisiniz. Bu süre zarfında tam oturur vaziyette değil, beli destekli yarım oturur şekilde oturtmaya ve gözetim altında tutmaya dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizin Oturmaya Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizin artık desteksiz bir şekilde oturmaya hazır olduğunu anlamak için birkaç ipucunu şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeğinizi karın üstü bıraktığınızda boynunu kaldırıp etrafa bakabiliyorsa,
- Karın üstü yatarken el ve kollarını rahatça hareket ettirebiliyorsa,
- Oturttuğunuzda kafasını dik tutup etrafa bakabiliyorsa,
- Destekli otururken sırtını ileri doğru itme hareketleri yapabiliyorsa
Bebeğinizin oturmak için gerekli kas gelişiminin sağlandığının ve artık yavaş yavaş destekleri kaldırarak oturmaya başlayabileceğinin sinyalleridir.
Hangi Durumlarda Bir Uzmana Başvurmak Gereklidir?
Bebeğinizin oturma sürecinin 4 ile 9 ay arasında gelişmesi normal bir durumdur. 9. ayda bile yeni oturmaya başlayan çocuklar vardır. Bu, bebeğin gelişimi ile alakalıdır, fakat şu durumlarda bir uzmana başvurmanızda fayda vardır:
- Bebeğiniz ayını geçmiş ve hala oturamıyorsa,
- Oturtmaya çalıştığınızda canının yandığını düşünüyorsanız, o şekilde tepki veriyorsa,
- Hala boynunu dik tutamıyor
Bu durumlarda, Covid-19 pandemisi kapsamında tedbirler alarak, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Mutlu ve sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.