Bebeklere Egzersiz Nasıl Yaptırılır?

woman exercising with baby 2021 08 28 12 43 10 utc scaled

Bebeklerin yapacağı egzersizler diyerek elbette ki bebeğinizin kas yapmasını, ağırlık kaldırmasını beklemiyoruz. Bebeğinizin hareket gelişiminin sağlanabilmesi adına vücut kaslarının gelişmesi gerekmektedir. Böylelikle yattıkları yerde dönebilir, yuvarlanabilir, oturabilir, ayakta durabilir ve yürüyebilirler. Bebeğinizin bu hareketleri yapması için kas sistemini güçlendirme adına ona destek olabilirsiniz. Bugün sizinle paylaşacağımız yazıda bebeğiniz ile eğlenip keyifli vakit geçirirken kas gelişimine destek olabileceğiniz birkaç basit egzersizden bahsedeceğiz. Yazımızın devamında konu ile ilgili gerekli detaylara ulaşabilirsiniz.

Önemli Not: Bahsedeceğimiz egzersizleri bebeğinizin 2. ayından önce ve doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

İlk Hareket Boyun Egzersizi

Bebeklere egzersiz nasil yapilir 2

Bebeğiniz genelde sırt üstü yatarak zaman geçirir. Bebeğinizin kas gelişimi (özellikle boyun, sırt ve karın kasları) için onu karın üstü yatırınız. Bu, bebeğinizin çevreyi keşfetmesine ve hareket fonksiyonunun çoğalmasına sebep olacaktır. Hatta işe biraz daha eğlence katmak için bebeğinizi düz bir alana karın üstü olarak yatırdıktan sonra siz de karşısına aynı şekilde yatıp heyecanlanmasını sağlayacak şekilde konuşabilir, oyuncaklar ile dikkatini çekebilirsiniz. Bu durum bebeğinizin heyecandan kollarını bacaklarını çırpmasını ve hatta size ulaşmaya çalışmasını sağlayacaktır. Bu, bebeğiniz için oldukça verimli bir egzersiz olacaktır.

gebelik uzmana sor

Elleriniz Birleşsin, Denge Mekanizması Gelişsin

Doktorunuzdan onay alarak uygulayabileceğiniz bir diğer hareket ise bebeğiniz yatar pozisyonda iken ellerinden tutup hafifçe öne doğru kendini çekmesini sağlamaktır. Bu hareketi (bebeğinizi fazla zorlamadan) yapmanız, bebeğinizin dengesinin artmasını sağlayacak ve karın kaslarının gelişmesinde etkin rol oynayacaktır.

Bacaklar da Çalışmasın mı?

Bebeklere egzersiz nasil yapilir 3

Bebeklerin bacak gelişimi için oldukça etkili ve basit bir hareketten bahsedelim. Öncelikle bebeğinizi düz bir alana sırt üstü yatırıp, sonra bacaklarını hafifçe karnına doğru itiniz. Bu hareketi birkaç defa tekrar edebilirsiniz. Bu hareket özellikle gaz ve kabızlık sorunu olan bebekler için oldukça etkilidir. Gaz sorunu yaşayan bebeklerde bu hareketi uyguladıktan sonra sonucu sizi şaşırtmasın.

Biraz da Esneyelim!

Bebeklere egzersiz nasil yapilir 4

Bebeğinizi yüz üstü yatırıp sırtına yapacağınız minik bir masaj sonrası kollarını ve bacaklarını esnetmeniz bebeğinize hem konfor hem de neşe katacaktır.

Ağırlık da Kaldıralım

Çok büyük ağırlıklar olmasa da bebeğinizin egzersizlerine ağırlık kaldırmayı ekleyebiliriz. Bebeğinizin tutma, kavrama, sıkma, kaldırma gibi ince motor kaslarının gelişimi ile öğrendiği hareketleri desteklemek amacıyla evde yapabileceğiniz basit hareketler vardır. Örneğin bebeğinizin (taşıyabileceği ağırlıklardaki) dikkatini çeken oyuncakları karşısına koyabilir ve elleri ile kavraması için onu teşvik edebilirsiniz. Bu ürünlerin sadece oyuncak olması da gerekmez. Kolay kavranacak ve ona zarar vermeyecek bir ürün olması yeterlidir. Gerisi sizin hayal gücünüze ve yaratıcılığınıza kalmış!

Eğlenceli Oyunlar

Bebeklere egzersiz nasil yapilir 5

Özellikle 6. aydan sonra oynayabileceğiniz bazı oyunlar bebeğinizin kas gelişimi için oldukça fayda sağlayacaktır. Bu oyunlara şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • “Attı” oyunu herkesin bildiği ve gayet basit bir oyundur. Bebeğinizin eline vereceğiniz top gibi herhangi bir ürünü atmasını sağlamak, onun kas gelişimine destek olacaktır.
  • Bebeğiniz ile oyuncak alıp verme oyunları oynamak da hem eğlenceli hem de kas gelişimi için yararlı olacaktır.
  • Gün içerisinde yere herhangi bir battaniye, oyun halısı gibi zeminin sıcak ve yumuşak olmasını sağlayacak bir ürün serdikten sonra bebeğinizi buraya yüz üstü yatırıp onunla oyunlar oynamak, bebeğinize hareket sahası bırakmak, dikkatini çeken oyuncaklara erişmesi için onu desteklemek de kas gelişimi için verimli olacaktır. Unutmamalıyız ki bebek birçok şeyi kucakta değil, yerde öğrenir. Ona keşfetmesi için zaman ve alan tanıyın. Etkilerini sizler de fark edeceksiniz.

Leave a Reply