Bebeğiniz 9 ay boyunca sizinle birlikte büyüyüp geliştikten sonra gözlerini bambaşka bir dünyaya açarak gelişimini yine sizin yardımınız ile bu dünyada sürdürür. İlk doğduğu andan itibaren sahip olduğu reflekslerin yanı sıra zaman geçtikçe geliştikçe beceri ve kasları da gelişim gösterirler. Günden güne gelişerek büyüyen bebeğinizin daha sizin karnındayken edindiği refleksleri vardır. Bu refleksler kaşlarını çatma, gülümseme, kaşlarını kaldırma gibi onun etkisi dışında henüz kontrol edemediği refleks olarak geliştirdiği mimik hareketleridir. Bunların ellerini açma kapama, emme gibi refleksler de doğdukları andan itibaren sahip oldukları reflekslerdendir.
Bu reflekslerin yanında yeni anne babaların en çok merak ettiği bir husus vardır ki bebeklerinin sürekli sahip olup olmadığını kontrol etmek ve emin olmak isterler. Bunun adı elbette işitme duyusudur. Yenidoğan bebeklerde anne babalar ilk zamanlar bebeklerinin işitip işitmediğini, henüz bu duyusunun gelişip gelişmediğini oldukça merak ederler fakat unuttukları bir husus vardır. Bebekler henüz anne karnında iken bile bizleri duyabilir ve seslerimize karşılık tepki verebilirler. Bu tepkileri de genellikle hareketlenip tekme atma olur. Bu sebeple yenidoğan bebekler elbette işitme duyusuna sahip olurlar ve bu duyuları ile birlikte doğarlar. Fakat bildiğiniz üzere dünyamız üzerinde milyonlarca işitme engelli birey bulunmakta ve hayatlarını sürdürmektedirler. Bebekler doğduktan sonra henüz hastaneden çıkmadan yapılan işitme testi sonucunda ise bebeğin işitme duyusu hakkında kesin bilgiye sahip olunur.
Yazımızın devamında bebeklerde işitme duyusu gelişim süreci ile ilgili detayları sizler ile paylaşacağız.
Yenidoğan Bebeklerde İşitme Süreci
Yenidoğan bebeklerde işitme duyusu bir refleks olarak bulunmaktadır. Sesin şiddetine göre bebeklerin vermiş olduğu tepkiler ile bebeğin işitmesi ile ilgili kabaca bir bilgiye sahip olunur.
Bebeklerin doğumu ardından 2 yaşına kadarki zamanlarında irkilme refleksi denilen ve yüksek sese karşı bebeğin sıçrar gibi hareket yapması gereklidir. İleri derece veya tamamen işitme kaybı yaşayan bebekler bu reflekse sahip olamazlar.
Doğumlarından itibaren bebeklerin işitme sürecinin gelişimi hakkında bir sıralama yapmamız gerekirse bu evrelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yenidoğan dönemde refleks olarak tepki verdikleri sesler 3. Aydan itibaren özellikle de insan sesleri en büyük uyaran haline gelir.
- 6-9 ayları arasında olan bebekler ise herhangi bir ses duyduklarında sesin geldiği yöne doğru başlarını çevirirler.
- Ayından itibaren bebekler isimleri söylendiğinde tepki vermeye başlarlar.
- Aylarından sonra ise bebekler sözlü olarak verilen bazı komutlara cevap verirler.
- 18-24 ay arasındaki bebeklerde ise kelimesi haznesi artık geliştiğinden işitme sistemleri sözlü olarak araştırılmaya başlanır.
Yenidoğan Bebeklere İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?
Yenidoğan bebeklerde işitme testleri kesin ve doğru sonucu elde etmek için birçok aşama ile yapılırlar. Yenidoğan bebekler doğduktan sonra hastaneden çıkmadan önce ilk olarak Otoakustik Emisyon Testi (OAE) yapılır. Bu test ile bebeklerin kulaklarına belli şiddetlerde sesler verilerek iç kulak hücrelerinin verdiği cevaplar ölçümlenir. OAE bebeklerin canını yakmaz ve onları rahatsız etmez. Test sonucunca bebeğin duyup duymadığı anlaşılır. Test çok kısa sürer ve sessiz bir ortam içerisinde yapılır. Genellikle de bebek uyurken yapılan OAE testi bebek uyanık iken ağlaması, sesler çıkarması gibi etkenlerin işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştıracağı için pek tercih edilmez. Bu testin başarılı geçmesi halinde başka herhangi bir tetkik uygulanmaz. Eğer test başarılı geçmemiş ise 2 hafta sonra test tekrardan tekrarlanır. Tekrardan bir başarısızlık söz konusu ise İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi (ABR) testi yapılarak işitme kaybı olup olmadığı tam olarak saptanır.