15 Haftalık Hamilelik

15

Gebeliğin 15. Haftası 

Gebeliğin 15. Haftasına geçilmesi ile düşük riski geride kalmış olur. 

Bebek bu hafta da yaklaşık olarak 70 gram ağırlığındadır yani bir portakal büyüklüğüne göre tanımlayabiliriz. Bebeğin gözleri hala kapalı olsa da artık ışığa karşı duyarlılık kazanmış olur. Aynı zaman da kollarını ve bacaklarını eklem yerlerinde normalden daha hızlı hareket ettirebilecek gelişmişliğe yetişmiş olur. 

Bebeğin bu hafta da gittikçe olgunlaşan sinir sistemi ve kas liflerinin koordinasyonu ile yüz mimiklerini harekete geçirmeye başlamıştır. Fakat biz bu hareketleri ancak birkaç hafta sonra görebiliriz. 

Hamileliğin bu haftasında bebeğin bulunan pozisyonu açık ise cinsiyeti öğrenilebilir. Bebeğin hala yağ tabakası oldukça az olduğu için vücudun da lanugo tüyleri mevcuttur. 

Ayrıca bebek bu hafta anneden almış olduğu tiriod hormonunu kullanarak kendi vücudu için gerekli olan tiriod salgınını üretecektir. Bu sebepten dolayı anne adayının tiriod hormonu ne az ne de fazla çalışmalı ideal seviye de olsun ki bebek için de yeterli olsun. Tiriod hormonu o kadar önemli bir hormon ki hamile kalmak isteyen bir kişi bu hormonu kesinlikle kontrol ettirmelidir. Eğer tiriod hormonu için ilaç kullanılıyor ise günü gününe aksatılmadan kullanılmalıdır. 

Tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi, gebeliği zorlaştırırken kas güçsüzlüğüne, plasenta anomalilerine, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olabilirken; çok çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise erken doğuma hatta gebelik kayıplarına dahi yol açabilir. 

Tirod hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı hormonun az çalışması da çok çalışması da bebek açısından tehlike arz eder. Bu gibi oluşabilecek tehlikeleri engellemek için hamilelikten önce de hamilelikten sonra da hormonu kontrol ettirmek gerekir. gebelik uzmana sor

Artan kan hacminden kaynaklı burun kanaması ve burun tıkanıklığı yaşanabilir. Hamilelik sürecinde oluşan burun tıkanıklığı o kadar çok sık görülen bir durum olduğu için kendine özel gebelik riniti diye isim almıştır. Aynı zaman da vücuttaki süt üretimi de başladığı için göğüs ucundan süt akıntısı hissedilebilir. Eğer bu akıntı sizi rahatsız eder ise göğüs pedi kullanılabilir. 

Hamileliğin bu haftaların da rahim de büyüdüğü için anne adayının sindirim sistemini ve mideyi sıkıştırmaya başlar. Bu neden ile mide yanması ve kabızlık sıkça rastlanan hamilelik sıkıntılarından biridir. 

Aynı zaman da bu dönem de artan progesteron hormonu vücutta bulunan düz kasları gevşeterek yenilen besinlerin daha yavaş ilerlemesine sebep olur. Bu durum hamile bireyin sindirimini yavaşlatır. Sindirimin yavaşlaması gaz sancısı ve şişkinliğe neden olur. 

Sindirim sistemindeki gaz iki şekilde oluşur. Havanın yutulması veya tüketilen besinin sindirim sisteminin üstünde bulunan mide ve ince bağırsakta yakılarak sindirilme haline getirilemezse yani kalın bağırsağa sindirime uygun şekilde gelmez ise kalın bağırsakta bakteriler tarafından yakılarak gaz oluşumuna sebep olurken şişkinliğe de sebep olabilir. Hava yutumun da ise geğirik ile çıkarım sağlanırken çıkarılamayan kısım kalın bağırsağa inerek gaz şeklinde çıkışı sağlanır. 

Gaz yapan besin maddeleri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Aslında hamilelik sürecinde oluşan şişkinlik ve gaz problemi tüketilen besinler ile alakalıdır. Bu sizi hasta edecek kadar rahatsız ediyorsa doktora danışarak ilaç takviyesi alınabilir. 

Genel de en çok gaz yapan besinler: fasulye, brokoli, karnabahar, lahana olarak sıralayabiliriz. Ayrıca çok fazla fruktoz içeren bal, armut, elma, yeşil soğan da gaz oluşumuna sebep olabilir. Hangi besinin bünyenize zarar verdiğini öğrenebilmek için gün içinde tükettiğiniz besinleri not almanızı önerebilirim.

Bunun yanı sıra aşağıda sıralı olan önlemleri de almak gaz oluşumunu ve şişkinliği azaltabilir.

  1. Kabızlık sorununuz var ise bunu gidermeye çalışın, çok katı beslenmeyiniz.
  2. Tüketilen besinleri ayakta değil oturarak tüketiniz. 
  3. Sakız çiğniyor iseniz bunu bırakın hava yutmanıza sebep olabilir.
  4. Sık sık beslenerek hafif yiyecekler tüketiniz.
  5. Yemek yerken konuşmayınız bu sizin hava yutmanıza sebep olabilir.
  6. Gazlı içecekleri tüketmeyiniz bu tür içecekler de gaz oluşumuna neden olmaktadır.
  7. Yemekleri iyice çiğneyerek yutunuz.
  8. Yemek yeme esnasında sıvı tüketmek yerine bunu gün içerisine yaymanız daha sağlıklı olur.
  9. Sigara tüketimi mide asidini arttırarak gaz oluşumuna sebep olur.

 

Leave a Reply