Gebeliğin 23. Haftası
Gebeliğinizde 23. haftaya girmenizle beraber bebeğinizin işitme duyusu artık iyice hassaslaşmış olacaktır. Bu hafta itibariyle bebeğinizle daha sık konuşmaya başlamanızı öneririz. Bebeğiniz artık anne dışındaki sesleri de ayırt etmeye başlamıştır bu yüzden babaların da konuşması iyi olacaktır. Bebeğiniz karnınızda sizin sesinizi ve sizin içinizde gerçekleşen iç organ seslerinizi amniyon sıvısından geçtiği için uğultulu bir şekilde duyabilir ve bu sesler eşliğinde bulunduğu yerde gayet huzurludur. Bebeğinizin doğduktan sonra süpürge veya saç kurutma makinesinin sesiyle uyuması da bu sesleri anne karnında duyduğu uğultulu sese benzetmesinden kaynaklanır. Bu seslere siz de alışsanız hiç fena olmaz.
Bu hafta artık bebeğiniz yaklaşık olarak 450 – 500 gram ağırlığına gelmiş bulunmaktadır. Bebeğiniz hala su ile solunum yapıyor olsa da dış dünyada hava ile solunum yapabilmesi için ciğerlerinin gelişimi hızla devam etmektedir.
Karnınızın da artık dışardan bakıldığında gebe olduğunuzun fark edilebilir düzeye geldiği söylenebilir. Ama hala fark edilmiyorsa da endişe etmenize gerek yoktur, bebeğinizin gelişimi normal olduğu sürece bu önemsiz bir detaydır. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Eğer ilk gebeliğiniz ise ve sıkı bir karına sahipseniz karnınızın daha geç belirginleşmesi olasıdır. Gebeliğin daha erken haftalarında belirginleşen karın da bebekten değil karın iç gazından kaynaklanmaktadır.
Bu sırada karnınızın büyümesi ve kilonuzun artmasıyla beraber karın deriniz gerilecek ve çatlak oluşumunuzda artış başlayacaktır. Özellikle ikiz gebeliklerde, aşırı kilo alımlarında ya da bebeğinizin amniyon suyunun fazla olması gibi durumlarda çatlak oluşumunuz artabilir. Bu dönemde bazı kadınlarda ne kadar dikkat edip çatlak kremleri kullansa dahi çatlak oluşumunun önüne geçilemezken bazı kadınların karın bölgelerinde ise hiç çatlak görülmeyebilir. Eğer annenizi doğum sürecinde fazla çatlağı oluştuysa sizde de çatlakların oluşma olasılığı yüksektir. Çatlak oluşumuna tamamen engel olamasanız bile derinleşmesine engel olmanız mümkündür. Çatlayan yerlerinizi nemli tutarak, o bölgelere badem yağı, kakao yağı ya da varsa güvendiğiniz bir çatlak önleyici kremini düzenli olarak uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra düzenli beslenmek, bol su içmek ve sigara kullanmamak da çatlaklara karşı koruyucu olabilmektedir.
Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz üzere bebeğinizin kalbinde bir anormallikten şüphelenilirse doktorunuz fetal eko yaptırmanızı isteyebilmektedir. Eğer doktorunuzun böyle bir isteği varsa bu hafta bunun için en uygun zamandır. Bebeğinizin kalbi biraz daha büyümüştür ve fetal eko bir kardiyolog tarafından değerlendirilebilir. Fetal eko bir rutin tahlil değildir ancak eğer ailede kalp ile ilgili bir öykü varsa ya da doktorunuz detaylı ultrasonda şüpheye düştüyse fetal eko yaptırmanızı önerebilir.
Bebeklerin kemik gelişimi için D vitamini oldukça önemlidir. Gebelik döneminde D vitamini ihtiyacı buna bağlı olarak 4 – 5 kat artmaktadır. Ancak bu dönemde bu ihtiyacı karşılayacak miktarda D vitamini ne yazık ki sentezlenememektedir. Bu sebeple özellikle güneş ışığına yeteri kadar çıkmayan ya da beslenme bozukluğu olan gebelerde D vitamini eksikliği görülebilir. Eğer gebelikte D vitamini eksikliği tespit edilirse bebekte gelişme geriliği ya da iskelet bozuklukları görülebilir. Bu da doğan bebeğin ilerdeki yaşantısında birtakım sıkıntılar yaşamasına yol açabilir. Dolayısıyla gebelikte D vitamin takviyesi önem arz etmektedir. Takviye kullanmanızın en doğru olduğu zamana doktorunuz karar verecektir. Bazı hekimler gebeliğin 3. ayından itibaren, bazıları gebeliğin son 3 ayında D vitamini takviyesine başlanmasını önerirken bazı hekimler D vitamini seviyenizi ölçerek bu kararı vermektedir. Anlayacağınız üzere bu hekiminizin vereceği karara bağlıdır. Kullanmanız gereken dozu da hekiminiz belirleyecektir.
Özellikle bu haftalarda yattığınız yerden kalkarken ya da otururken, oturduğunuz yerden kalkarken ani ve hızlı hareketlerden kaçınmalısınız. Aksi taktirde baş dönmesi yaşayabilirsiniz ve düşme riski yaşayabilirsiniz. Bu sebeple özellikle yataktan kalkarken önce bir tarafınıza doğru dönüp sakince yatağınızdan kalkarak olası düşme risklerini önleyebilirsiniz.
23. haftanın da sonuna gelmenizle birlikte, umuyoruz ki hamileliğiniz arzu ettiğiniz gibi sıkıntısız geçiyordur. Önümüzdeki yazı öncesi şeker yükleme testi ile ilgili araştırma yapabilirsiniz. Çünkü hamileliğinizin 24 ve 28. haftaları arasında doktorunuz sizden şeker yükleme testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu konuda bilgili olmanızda fayda var.