Yeni doğmuş bebeğinizi beslemenin ve yıkamanın yanı sıra, yeni bir ebeveyn olarak altını değiştirmek de sık sık karşılaşacağınız bir durumdur. Henüz bu konuda yeniyseniz bebek bezi nasıl bağlanır sorusu, sizin için büyük önem taşıyor olabilir. Ancak ilk başta biraz ürkütücü görünse de bebek bezinin nasıl değiştirileceğini öğrenmek pratik yaptıkça alışkanlık haline gelir.
Neye İhtiyacınız Var?
Bebeğinizin bezini değiştirmeye başlamadan önce, ihtiyacınız olan her şeyin elinizin altında olduğundan emin olun. İşte sizin için bir kontrol listesi:
- Bebeğiniz için kıyafet,
- Alt değiştirme masası veya alt değiştirme örtüsü,
- Çocuk bezi,
- Bebek bezi kremi veya merhem,
- Mendiller , yumuşak bez veya pamuk topları.
Pek çok kişi bez bölgesini temizlemek için ıslak mendil kullanır. Ancak yeni doğmuş bir bebeğin cildi oldukça hassastır. Hayatın ilk birkaç haftasında ılık su ve bir bez veya pamuk kullanmak cilt tahrişini önlemeye yardımcı olabilir. Bebeğin altının değiştirirken alt değiştirme masası veya yatak ya da kanepe gibi alanlar için alt değiştirme örtüsü kullanabilirsiniz.
Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir?
Hazırlık
İlk önce ellerinizi yıkayın. Sonra malzemelerinizi toplayın. İhtiyacınız olan her şeyin elinizin altında ancak bebeğinizin erişemeyeceği bir yerde olduğundan emin olun.
Kirli Bezi Çıkarmak
Bebeğinizi yavaşça alt değiştirme alanına sırt üstü yatırın. Her iki taraftaki bebek bezi tırnaklarını veya pimlerini açın. Ardından, bebeğinizin ayak bileklerini nazikçe kavrayarak ve hafifçe kaldırarak poposunu bezin üzerinden kaldırın. Bezin içinde çok fazla dışkı varsa bezin üst yarısını kullanarak alt kısma doğru hafifçe süpürebilirsiniz.
Bebeğinizin Cildini Temizleyin
Bebeğinizin poposunu silerek temizleyebilirsiniz. Bez bölgesini ıslak mendil veya nemli pamuk toplarla iyice ama nazikçe temizleyin. Enfeksiyonu önlemek için daima önden arkaya doğru hareket edin.
Kullanılmış tek kullanımlık temizlik malzemelerini de kirli bezin üzerine koyun.
Temiz Bezi Giydirin
Temiz bir bezi bebeğinizin poposunun altına kaydırın. Çıtçıtların yan tarafta, çocuğunuzun poposunun altında olduğundan emin olun. Günümüzde çoğu çocuk bezinde, bezin ön tarafını gösteren renkli işaretler veya karakterler bulunur.
Döküntü önleme veya tedavi olarak kullanmayı tercih ettiğiniz herhangi bir merhem veya krem uygulayın. Bu adımı, yeni bezi bebeğinizin altına yerleştirdikten sonra yapmanız, değişen yüzeydeki merhemleri temizlemek zorunda kalmamanıza yardımcı olacaktır. Uzmanlar, bir zamanlar bebek bezini değiştirmek için temel bir malzeme olmasına rağmen, havadaki parçacıkların solunmasıyla ilişkili sağlık riskleri nedeniyle bebek pudrasının kullanılmasını önermemektedir.
Ardından yeni bezi kapatın. Ön kısmı çocuğunuzun bacaklarının arasından ve karnının üzerine doğru çekin. Bezin rahat ama çok sıkı olmadığından emin olarak bebek bezi tırnaklarını öne doğru çekin. Özel kesimli yeni doğan bezi kullanmıyorsanız, göbek bağının düşene kadar tahriş olmaması için bezin ön tarafını aşağıya doğru katlamayı unutmayın.
Bebek Bezi Ne Sıklıkta Değiştirilmeli?
İdeal olarak, bebeğinizin altı kirlenir kirlenmez değiştirilmelidir. Tipik olarak bu, küçük bebekler için günde sekiz ila 10 kez anlamına gelir. Ancak sıklık derecesi farklılık gösterebilir Çoğu zaman, bebeklerin her beslenmeden kısa bir süre sonra bebek bezlerinin değiştirilmesi gerekir.
İdrar mikrop içermez ve genellikle cildi tahriş etmezken, dışkı çok yakıcıdır. Dışkıyı uzun süre bebeğinizin cildiyle temas halinde bırakmak, özellikle çok küçükse veya hassas bir cilde sahipse, ağrılı bir pişik geliştirme riskini artıracaktır. Bununla birlikte, pişiğin çok yaygın olduğunu ve bebeğinizin bezini ne kadar hızlı değiştirirseniz değiştirin, ortaya çıkabileceğini unutmayın.
Bez Değiştirme İpuçları
Yakında bebeğinizin bezini hiç düşünmeden değiştirebileceksiniz, ancak bu ipuçları yolunuzu bulurken yardımcı olabilir.
Yara Bakımı
İyileşen bir sünnet veya göbek bağı için çocuk doktorunuzun talimatlarını izleyin. Temizleme veya durulama gibi tüm adımları tamamlamayı unutmayın.
Emniyet
Bir elinizi her zaman bebeğinizin üzerinde tutun. Bu, siz temiz bir bebek bezine veya diğer malzemelere uzanırken bebeğinizin güvende kalmasına yardımcı olur.
Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?
Bezi çok sıkı bağlamayın. Sızıntıları önlemek isteyebilirsiniz. Ancak çok sıkı bir bebek bezi, bebeğinizin midesine baskı yaparak rahatsızlığa neden olabilir ve kusma olasılığını artırabilir. Sıkı çocuk bezleri ayrıca nemi hapsedebilir ve sürtünmeye neden olabilir. Her iki durum da bebeğinizin poposunun kızarmasına neden olabilir.
Yenidoğanlar çok küçüktür ve vücutları dünyaya alıştıkça birçok değişime uğrar. Başlangıçta bebeğinizi incitmekten veya yanlış bir şey yapmaktan endişe duyabilirsiniz. Yeni bir ebeveyn olarak kazanacağınız diğer birçok becerinin yanı sıra bu ebeveynlik görevinde de hızlı bir şekilde ustalaşacağınızdan emin olabilirsiniz.