Bebek Kundaklamak Nasıl Yapılır

smiling cute baby girl sleeping swaddled in crib c 2022 11 17 15 04 48 utc scaled

 

Bebeklerde Kundak

Geçmişten günümüze kadar bebek bakımı, bebeğin yetiştirilmesi, beslenmesi, uyku ve tuvalet düzeni gibi bir çok şey o dönemin toplumsal alışkanlıklarına göre şekillenmiştir. Arada çok zaman olmamasına rağmen kendi anne babalarımızın bizi yetiştirme şekli ile bizim bebeklerimizi yetiştirme şeklimiz arasında bile çok büyük farklılıklar olabilmekte. Buda elbette sürekli değişen dünyaya ayak uydurma çabamız, değişen gelenekler ve tabi ki en önemlisi gelişen bilim dünyası ile her geçen gün yeni şeyler öğrenmemizin doğal bir sonucu. Bizden önceki neslin bazı tavsiyeleri bizlere eski moda gelse de muhtemelen sonraki nesil içinde biz eski moda kalacağız 🙂 Günümüzde hala baktığımızda tüm bu bilimsel verilere rağmen pişik olan bebeğine katı yağ süren, bebek kokmasın diye tuzlayan bebeğin göbeği çabuk düşsün diye kolonya döken, bebek sarılık olmasın diye maden suyu içiren ebeveynler bulunmakta. Tabi ki eskiye nazaran çok daha az ama hala varlığını sürdüren bu ve bunlar gibi bir çok bilimsel dayanağı olmayan geleneğimiz bulunmakta. 

2019 da yapılan bir araştırmaya göre günümüz annelerinin %51.2 si artık bebeklerini kundak yapmıyor. Kalan kesim ise bebeğinin bacakları güzel olsun diye, rahat uyusun diye ve beli batmasın diye kundak yapmaya devam ettiğini belirtmiş bu araştırmada. Peki kundak yapılmalı mı? Zararları var mı? Hangi tür kundak yapma şekli tercih edilmeli? Gelin şimdi bunlardan bahsedelim.

gebelik uzmana sor

Yararları

Kundak yapmanın yararları nelerdir? Neden kundak yapılır? Sorusunun bir çok cevabı olduğunu görüyoruz. Öncelikle bebeklerimiz anne karnındayken yaşadıkları güven duygusunu doğumdan sonrada devam ettirmek ve  sarıp sarmalanmak isterler, güven hissinin sağlanması için kundağa başvurulabiliyor. Aynı zamanda kol ve bacaklarının hareketinden korkup uyanmaları yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Uyurken bebeğin hareket etmesini önlemek içinde kundakla sarılabiliyor.  Bebek rahat hareket edemediği için sağa yada sola dönmesinde güçleşiyor bu nedenle Ani Bebek Ölüm Sendromu riski de azalmış oluyor. Bebeğin vücut ısısı dengeleniyor ve aynı zamanda gaz sancısına da çoğu bebekte iyi geliyor. Ama şunu söylemeliyim ki her bebeğin kendisine özel davranış ve huyları vardır. Tüm bebekler kundağı sevmek zorunda değildir. Kundak yapılınca içinden çıkmaya çalışıyor, sürekli ağlıyor ve huzursuz oluyorsa kundağın içinde bunalıyordur. Zorla kundaklanmaya çalışılmaması gerekir.

Doğru Kundak Nasıl Yapılır?

Gelelim bebeğimizi sağlığına zarar vermeden nasıl kundaklayabileceğimiz konusuna. Kundak yapmanın kalça çıkığına neden olduğu görüşü nedeniyle bir çok anne-baba kundağa mesafeli yaklaşmakta. Yada aslında doğru kundak yapıldığında bebeğe zararının olmadığını bilmelerine rağmen, bunu nasıl yapabileceklerini bilmedikleri için bundan geri durmaktalar. Öncelikle kundak yapmak için seçilen kumaş çok önemli. Uzmanlar tarafından müslin bez kullanılması önerilmektedir.  Bunun nedeni bu bezlerin hafif ve nefes alabilen ve çok kalın olmayan kumaşlar olması.  Siz fark etmeden kundağın bebeğinizin ağzını-burnunu kapatma ihtimali durumunda bebeğin nefes almaya devam edebilmesi için kumaş seçimine muhakkak özen gösterilmelidir. Aynı zamanda seçilen bezin kare olması gerekmektedir.

Nasıl Kundak Yapılmalı?

Öncelikle kare şeklindeki müslin örtü çapraz şekilde açılır. Yukarda kalan parça üçgen şeklinde içeri katlanır. Bebek yüzü yukarı bakacak şekilde örtünün tam ortasına yerleştirilir ancak bunu yaparken örtünün, bebeğin omzunun bir iki parmak altında kalmasına özen gösterilmelidir. Örtünün bebeğin ağzına yada burnuna gelme ihtimaline karşı önlem alınması gerekir.  Daha sonra bebeğin sol kolunu düz bir şekilde tutarak sabitleştirilir, battaniye sağ tarafa doğru çekilir ve bebeğin sağ kolunun altından sırtına doğru yerleştirilir. Bunun bebeğin kolunu sabit tutabilecek bir sıkılıkta yapılması gerekir. Daha sonra bebeğin sağ kolu düz tutulacak şekilde desteklenerek bu sefer diğer taraftaki örtü sol tarafa doğru çekilir ve bebeğin sırtına doğru yerleştirilir. Ne kadar sıkı yapılması gerektiğinden emin olunamıyorsa , kundaklama bittikten sonra bebeğin göğüs kısmından kundağın içine iki parmak yerleştirilmesi denenmelidir. Eğer çok sıkmıyor ama gevşekte kalmıyorsa tam olması gereken sıkılıkta yapıldığı anlamına gelir. Kalça çıkığına neden olmaması için kundaklama burada bitirilir. Kalça ve bacaklara müdahalede bulunulmaz. 

Kundak bu şekilde tamamlanır. Ancak bu işlem her ne kadar bebek rahat uyusun, huzurlu olsun diye yapılsa da kesinlikle tüm gün kundakta tutulmaması gerekir. Sadece uyurken kundak yapılması önerilmektedir. Aynı zamanda uzman görüşlerine göre ilk 3 aylık dönem sonrasında kundak yapılmasının bebeğe herhangi bir faydasının olmadığı  ve 3 ay sonrasında kundaklamanın bitirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Leave a Reply